Story of the day: Το πρώτο μωρό μετά από 50 χρόνια γεννήθηκε στην Χάλκη - το κοριτσάκι ξεγέννησαν η αγροτική γιατρός & οι νοσηλευτές

Η χαρμόσυνη είδηση έφερε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών

 

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι γεννήθηκε στην Χάλκη την περασμένη Κυριακή 4 Ιουλίου , καθώς το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως με αποτέλεσμα η μητέρα να φέρει στον κόσμο το μωράκι της με την βοήθεια της αγροτικής γιατρού, Αθηνάς Αρβανιτίδου που υπηρετεί στο νησί και των δύο νοσηλευτών, Νίκου Στογιάννη και Μαρίας Αναστάση.

Πρόκειται για το πρώτο μωρό που γεννιέται στη Χάλκη μετά από 50 χρόνια, με την χαρμόσυνη είδηση να φέρνει ωστόσο παράλληλα στην επιφάνεια και ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις μέλλουσες μαμάδες να γεννήσουν στον τόπο και αναγκάζονται να μεταβούν σε κάποιο μεγαλύτερο νησί ή πόλη.

Το ζήτημα έθιξε και ο δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης που ανέφερε για την γέννηση της μικρής τα εξής:

«Η απόφαση τεκνοποίησης για μια γυναίκα που διαμένει σε ακριτική περιοχή της χώρας μας, όπως η Χάλκη λαμβάνεται με δυσκολία. Η ανασφάλεια που προκύπτει από την έλλειψη ιατρικών υποδομών, καθώς και το οικονομικό κόστος της μετακίνησης σε ιατρικά κέντρα, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Στο νησί μας υπάρχει μόνο μια Αγροτική Ιατρός και δυο Νοσηλευτές.

Το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Χάλκης" Δημήτριος. Θ. Κρεμαστινός" διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό για τις απολύτως έκτακτες περιπτώσεις μέχρι την διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Ελλείψει των απαραίτητων υποδομών λοιπόν, οι γυναίκες του νησιού μας αναγκάζονται να μεταβούν στη Ρόδο, ακόμη και για μια απλή ιατρική εξέταση κατά την διάρκεια της κύησης τους.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανασφάλεια, καθώς μια έγκυος δεν έχει τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης, ούτε καν σε περίπτωση επιπλοκής. Όμως οι γυναίκες δείχνουν μεγάλη γενναιότητα και τόλμη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους διαμένοντας στο νησί μας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, όπου τα δρομολόγια των πλοίων αραιώνουν κατά πολύ και ο φόβος μεγεθύνεται.

Όμως επιλέγουν να ζουν στην Χάλκη διότι την αγαπούν γιατί είναι η επιλογή τους και την υποστηρίζουν με κάθε πιθανή δυσκολία που θα έρθει. Για να κατοικούνται τα μικρά ακριτικά νησιά μας πρέπει πριν και πάνω από όλα να νιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι την στιγμή που θα την χρειαστούν, να νιώθουν την Πολιτεία κοντά τους γιατί αυτή είναι η ανταμοιβή τους και το μπράβο για τον ηρωισμό που δείχνουν διαμένοντας σε ένα μικρό νησί που φυσιολογικά υπολείπεται δομών υγείας και πληθώρας ιατρικών ειδικοτήτων. Γιατί όλοι ανεξαρτήτως γεωγραφικής προσβασιμότητας έχουν δικαίωμα στο δημόσιο αγαθό της υγείας.

Ο τοκετός των γυναικών οφείλει να λαμβάνει χώρα σε οργανωμένες δομές υγείας δηλαδή σε μαιευτικές κλινικές ώστε να είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε επιπλοκή.

Η γέννηση του μικρού κοριτσιού υπο την άριστη παρέμβαση της Ιατρού κ. Αθηνάς Αρβανιτίδου, του Νοσηλευτή κ. Νίκου Στογιάννη και της Νοσηλεύτριας κ. Μαρίας Αναστάση τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου στο νησί της Χάλκης, μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία καθώς στο νησί μας είχε να ακουστεί το πρώτο κλάμα περίπου 50 χρόνια.

Όμως μας αφήνει και μια μεγάλη πικρία στην ψυχή για τους λόγους εκείνους που καθυστέρησαν την μετακίνηση στην μαιευτική κλινική της Ρόδου, την γυναίκα μόνιμο κάτοικο του νησιού μας η οποία βρέθηκε να γεννάει το μωρό της απροσδόκητα.

Βασικός στόχος των συστημάτων υγειάς είναι η επιδίωξη ανεύρεσης ενός κατάλληλου συστήματος υποδομών που θα πετύχει να προσφέρει στον πολίτη, με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, υπηρεσίες υγειάς ικανοποιώντας και τις άλλες ανάγκες του σε οποιοδήποτε νησί και αν βρίσκεται όσο ακριτικό και δυσπρόσιτο και αν είναι. Βασική κοινωνική ανάγκη των πολιτών είναι η ισότητα στην υγεία.

Πίστη μας είναι πως οι νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν την δυνατότητα εκμηδενισμού των αποστάσεων και την διάθεση των ιατρικών υπηρεσιών σε όλους τους νησιώτες ακριβώς την στιγμή που τις χρειάζονται. Η τηλευγεία είναι η χρήση της τεχνολογίας τηλεπικοινωνίων για να συνδέσει δυο ή περισσότερες περιοχές τελικών χρηστών με οποιαδήποτε διαλογικά ηλεκτρονικά μέσα, όπως τα τηλέφωνα, υπολογιστές κλπ ή την ανταλλαγή των πληροφοριών και των στοιχείων σε οποιαδήποτε σχετιζόμενη με την υγεία εφαρμογή.

Τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής για τους πολίτες είναι η άμεση επαφή με τον ιατρό ακόμα και αν αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, η άμεση εξυπηρέτηση με ταυτόχρονη αποφυγή λαθών και καθυστερήσεων, η άμεση ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης και τέλος ο ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης, μικρότερη χρήση φαρμάκων και η μείωση των εξόδων περίθαλψης στα νοσοκομεία.  Η ένταξη της τηλεϊατρικής τρίτης γενιάς στα νησιά μας θα προσδώσει αμεσότητα και ισότητα στον πολίτη νησιώτη – ασθενή.

 

Τα τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού που ξεγέννησαν την γυναίκα ανέφεραν από πλευρά τους τα εξής:

«Ξημερώματα 4 Ιουλίου 2021 και μετά από πάρα πολλά χρόνια σύμφωνα με τις ντόπιες πήγες γεννήθηκε στο νησί της Χάλκης ένα μικρό θαύμα. Ένα υγιέστατο κοριτσάκι είδε το φως της ημέρας στο ιατρείο μας. Μετά την άψογη συνεργασία του προσωπικού του ιατρείου με τα όποια μέσα διαθέτουμε και την υποδειγματική καθοδήγηση που είχαμε από το Γ.Ν. Ρόδου φέραμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή. Μπορεί να ιδρώσαμε, να κοπιάσαμε και να μείναμε ξάγρυπνοι όλο το βράδυ, αλλά μαζί καταφέραμε αυτό το δύσκολο έργο και όλα αυτά αμέσως άλλαξαν σε συναισθήματα ανακούφισης, χαράς, δικαίωσης, καθώς βλέπαμε τη νεότερη κάτοικο του νησιού μας να βγάζει τις πρώτες της φωνές.

Δεν θα θέλαμε να σταθούμε στην καθυστέρηση και στην αντιμετώπιση που είχαμε κατά την πολύωρη «διαπραγμάτευση», όσον αφορά στη διακομιδή και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν στην υγεία του παιδιού, αλλά και της μητέρας, καθώς όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Ωστόσο όλο αυτό, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίζει στο μέλλον. Ως ιατρείο θα θέλαμε να ευχηθούμε στους γονείς και στο ίδιο το κοριτσάκι να είναι υγιές, δυνατό και καλότυχο»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ