Kataluna Enriquez: Η Miss Nevada 2021 ίσως γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ Miss Usa –Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια & την σεξουαλική κακοποίηση στο "στέμμα" (φώτο)

"Ήθελα να σπάσω τα στερεότυπα" 

Η Kataluna Enriquez που κέρδισε , το στέμμα της Miss Nevada 2021   έσπασε τα εμπόδια αυτή την εβδομάδα όταν έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ που θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό Miss USA 2021 . 
Φαίνεται έτοιμη να διεκδικήσει και τον τίτλο της Miss Usa με μεγάλη αυτοποεποίθηση.

 

 

Σε μια φωτογραφία που δημοσίευσε τη Δευτέρα – πριν κερδίσει τον τίτλο της Miss Nevada - στο Instagram,  φοράει ένα πολύχρωμο φόρεμα, που σχεδίασε η ίδια και γράφει στη λεζάντα: "προς τιμήν του Pride Month,   και προς τιμή όλων εκείνων που δεν έχουν την ευκαιρία να διαδώσουν τα χρωματιστά μηνύματα τους."

 

 

Όμως όπως λέει η ίδια η Kataluna Enriquez στο Yahoo life, η πορεία της μέχρι αυτό το σημείο, ήταν το εντελώς αντίθετο της αίγλης και της αυτοπεποίθησης που εκπέμπει σήμερα.

 

 

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια & η πορεία στο στέμμα

"Δεν μεγάλωσα με τους γονείς μου", λέει η 28χρονη Enriquez, εξηγώντας ότι η νεαρή μαμά και ο μπαμπάς της  άφησαν αυτή και τις δύο αδελφές της στις Φιλιππίνες με οικογενειακούς φίλους όταν έφυγαν από τη χώρα για να βρουν δουλειά.

 

 

Τελικά, τα παιδιά στάλθηκαν στους γονείς τους και η Enriquez ήταν 10 ετών όταν έφτασε στην Καλιφόρνια (αργότερα μετακόμισε στη Νεβάδα) για να μεγαλώσει με τον μπαμπά της και άλλα μέλη της οικογένειας.

«Ζούσαμε με τους θείους και τις θείες μου. Σε ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων μέναμε 16 άτομα και έτσι για πολύ καιρό δεν είχα δικό μου κρεβάτι . Είχα το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για τρία χρόνια», θυμάται η Enriquez.

 

 

Επιπλέον, η Enriquez ήξερε ότι δεν ήταν σαν τα άλλα παιδιά στο σχολείο. "Ήξερα ότι ήμουν διαφορετικός, αλλά δεν ήξερα τη λέξη, ήξερα απλώς ότι ήμουν θηλυκή, από τότε που ήμουν πολύ μικρή.

Συνήθιζα να κλέβω τα κοριτσίστικα  παιχνίδια που είχαν οι αδερφές μου ", λέει.

 

 

Τελικά, καταλαβαίνοντας ότι ήταν τρανσέξουαλ, άρχισε να το εκφράζει «κοινωνικά» σε ηλικία 14 ετών και να το αντιμετωπίζει  «ιατρικά», (σ.σ. με ψυχοθεραπεία) αμέσως μετά το γυμνάσιο.

Και ενώ οι αδερφές της, την υποστήριζαν, ο πατέρας της δεν ήξερε τι να κάνει με αυτό το παιδί του ,αν και τώρα είναι καταπληκτικός μαζί της, όπως και η μητέρα της, λέει.

Η Enriquez λέει ότι αντιμετώπισε με άνεση τη διαδικασία των καλλιστείων. 

 

 

«Όταν άρχισα να παρακολουθώ διαγωνισμούς ομορφιάς για πρώτη φορά, νόμιζα ότι ήταν πολύ επιφανειακό - αλλά τότε είδα μία από τις διαγωνιζόμενες που η ιστορία της μοιάζει με μένα», λέει, καθώς θυμάται μια παρελθούσα Μις Φιλιππίνες, την Venus Raj.»

«Δεν είχε πολλά καθώς μεγάλωνε, εκπαιδεύτηκε σε ορυζώνες και η οικογένειά της δεν είχε πολύ φαγητό, έτρωγαν ότι τους έδιναν…

 

 

Έμαθα να κοιτάζω την ιστορία της γυναίκας πέρα από το όμορφο πρόσωπό της, να βλέπω τι έπρεπε να περάσει για να φτάσει εκεί και  είναι πολύ, πολύ όμορφο.

 

 

Και έτσι θέλησα να επεκτείνω τον ορισμό της ομορφιάς, για να δείξω ότι δεν είναι μόνο επιφανειακή», λέει.

 

 

Έτσι, άρχισε να προετοιμάζεται και, στη συνέχεια, μπήκε στον διαγωνισμό Miss Silver State, τον προκαταρκτικό διαγωνισμό για τα καλλιστεία  Miss Nevada , στα οποία κέρδισε και έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που κερδίζει αυτόν τον τίτλο .

Ο διαγωνισμός είναι μέρος του συστήματος Miss Universe, το οποίο, χάρη στην τρανσέξουαλ διαγωνιζόμενη Miss Canada του 2012, Jenna Talackova που έδωσε μάχη για το δικαίωμά της να διαγωνιστεί  άλλαξε τους κανόνες του και επέτρεψε στις τρανς γυναίκες να παίρνουν μέρος

 

 

Ως αποτέλεσμα, η Angela Ponce, Μις Ισπανία το 2018, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Miss Universe.

Ο ξεχωριστός οργανισμός Miss America καλωσορίζει επίσης ως υποψηφίους transgender και non-binary, σύμφωνα με έναν από τους πρώτους μη δυαδικούς διαγωνιζόμενους, την Miss Greater Rockville Leah Juliett. 

 

 

Παίρνοντας έμπνευση τόσο από την Talackova όσο και από την Ponce, η Enriquez άρχισε να βλέπει τον εαυτό της στον διαγνωνισμό  Miss USA 

 

 

«Ήθελε να ξεκινήσει από κάτω και να ανέβει τη σκάλα», λέει η ιδρυτής και διευθυντής του διαγωνισμού, Miss Silver State, Marissa Castillo, στην Yahoo Life, σημειώνοντας ότι ορισμένοι διαγωνιζόμενοι επιλέγουν να μπουν κατευθείαν στους μεγάλους διαγωνισμούς  αυξάνοντας το ποσό της χορηγίας.

 

 

«Ήθελα να ξεκινήσω να διαγωνίζομαι από την αρχή, με μικρούς διαγωνισμούς , έτσι ώστε να μάθω από άλλους ανθρώπους, να μάθω από την μάνατζερ  μου , να δημιουργήσω μία ομάδα», λέει η Enriquez, η οποία είχε λάβει μέρος και στον τρανσέξουαλ διαγωνισμό, Miss International Queen Pageant.

 

 

Η Enriquez, ευγνωμονεί την Castillo, που ήταν η μάνατζερ της στο διαγωνισμό. Λέει ότι ήταν ο «βράχος» της καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

 

 

«Ήταν κάτι παραπάνω από απλή μάνατζερ για μένα. Ήταν σα μητέρα. Ήταν το σύστημα υποστήριξης μου. Πραγματικά με ώθησε να αγκαλιάσω τον εαυτό μου».

Η Castillo βοήθησε την Enriquez, να ξεπεράσει τους φόβους της για απόρριψη παρότι η Enriquez, γρήγορα ανακάλυψε ότι οι άλλες γυναίκες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, ήταν πολύ πιο δεκτικές μαζί της από περίμενε.

Πράγμα που όπως λέει η ίδια «το εκτιμά πραγματικά».

 

 

Η Castillo, λέει ότι η υποστήριξη στην Enriquez, τόσο από το κοινό όσο και από τις διαγωνιζόμενες ήταν απίστευτη και ότι η στιγμή που έλαβε το στέμμα ήταν μαγική στιγμή.

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω όλη αυτή την θετική ενέργεια. Έχω πάει σε πολλούς διαγωνισμούς, στον Miss USA, στον Miss Universe, αυτό που ζήσαμε στον διαγωνισμό Miss Nevada, δεν υπήρχε πουθενά.
Οι κραυγές, οι επευφημίες , άνθρωποι που δεν την γνώριζαν καν ήταν στο πλευρό της.

 

 

Επίσης όλη η Φιλιππινέζικη κοινότητα ήταν στο πλευρό της και ήρθαν και πρώην βασίλισσες της ομορφιάς για να την συγχαρούν», λέει η  Castillo.

H Enriquez δηλώνει: «Ήταν καταπληκτικό και πρωτόγνωρο για μένα. Επειδή πολλές φορές στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ είμαστε διαιρεμένοι και οι τρανς άνθρωποι είναι οι τελευταίοι που λαμβάνουν οποιαδήποτε αναγνώριση ή καλύτερη μεταχείριση , ή προνόμια. 

 

 

Το γεγονός ότι εκπροσώπησα τις Φιλιππίνες είναι διπλή τιμή για μένα.

Ανήκω σε δύο μειονότητες: Αυτή των τρανσέξουαλ και αυτή των μεταναστών από τις Φιλιππίνες. 

 

 

Είμαι δηλαδή όλα όσα δεν εκπροσωπούνται όπως θα έπρεπε στη χώρα. Και είμαι έτοιμη να ανοίξω συζητήσεις για το τι σημαίνει να είσαι Αμερικάνος και τι σημαίνει να είσαι Αμερικάνος από τις Φιλιππίνες σε μια εποχή που για κάποιους υπάρχει μίσος εναντίον των Ασιατών.

 

 

«Υπάρχει ένα σημείο στο βιογραφικό τους που μιλούν ανοικτά για τις ιδιαιτερότητες τους ή τα πάθη τους και για τους στόχους τους, την ώρα που εμφανίζονται με το μαγιό ή με το βραδινό φόρεμα.

Όταν η Enriquez δήλωσε ότι ο στόχος της είναι να είναι η πρώτη τρανσέξουαλ που θα στεφθεί Miss Usa, ήταν σαν να ακούγαμε : «Αστειεύεσαι τώρα».

 

 

Παρόλο που η Enriquez μπορούσε να περάσει σαν κανονική γυναίκα δεν το έκανε. “Δεν θα μάθουν ότι είμαι τρανς αν δεν τους το πω και δεν το θέλω”, είπε», λέει η Castillo.

 

 

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η σεξουαλική κακοποίηση

"Οι άνθρωποι έχουν μια εσφαλμένη αντίληψη για το τι είναι trans - πιστεύουν ότι αλλάζουμε το φύλο σε μια μέρα. Αλλά η μετάβαση δεν ήταν μια μονοήμερη διαδικασία.

Μου πήρε χρόνια να νιώθω άνετα με τον εαυτό μου, να αγαπώ το σώμα μου", λέει η Enriquez. 

 

 

«Ήθελα να εκθέσω τον εαυτό μου εκεί έξω ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μάθουν και να δουν τι είναι trans… Δεν γνωρίζουν όλοι πώς είναι ένας trans, οπότε αν μπορούσα ήθελα να  είμαι ακριβώς αυτό το παράδειγμα… αυτός ήταν ο σκοπός μου», συνεχίζει.

 

 

Όσο για αυτούς που επιμένουν ότι οι τρανσέξουαλ γυναίκες δεν είναι γυναίκες, η Enriquez έχει ένα μήνυμα: "Για μένα, οι εμπειρίες μου στη ζωή ήταν πάντα ως γυναίκα ή κορίτσι ... Προσπάθησα να ζήσω ως άντρας ή αγόρι, αλλά σχεδόν με σκότωσε : Κάθε στιγμή πολεμούσα τον πραγματικό μου εαυτό μου. 

 

 

" Αυτό οδήγησε σε περιπέτειες  ψυχικής υγείας, όπως και σε άλλα δεινά όπως  η «συνεχής αντικειμενοποίηση» και σε τίτλους όπως  «επιζών της σεξουαλικής κακοποίησης», λέει, υπενθυμίζοντας ότι, σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση, ένας εργοδότης επέμεινε να καθίσει στην αγκαλιά του και να τον αφήσει να την αγγίξει κατά βούληση. "Αν έλεγα όχι , δεν θα με πληρώνε", λέει. 

 

 

«Αυτό γινόταν για τέσσερα χρόνια και δεν είχα τη δύναμη να πω όχι… Έπρεπε να επιβιώσω και να πληρώσω το ενοίκιο μου, έπρεπε να ζήσω. Και πολλές γυναίκες, ειδικά γυναίκες μετανάστριες , αντιμετωπίζουν τις ίδιες εμπειρίες». 

Η κακοποίηση, σε συνδυασμό με τον προηγούμενο αγώνα της να μην αισθάνεται ελεύθερα να εκφράσει το πραγματικό της φύλο, είχε συνέπειες που εξακολουθούν να την ακολουθούν μέχρι σήμερα.

 

 

"Ήμουν τόσο κουρασμένη προσπαθώντας να ευχαριστήσω όλους γύρω μου - προσπαθώντας να είμαι αρσενικός, προσπαθώντας να είμαι κάτι που δεν είμαι ... Δεν ήταν ποτέ δουλειά. Δεν ήμουν ποτέ χαρούμενη  ", λέει.

 

 

«Ήθελα να πεθάνω εξαιτίας αυτού. Ήθελα να κοιμηθώ και να μην ξυπνήσω ποτέ και είχα πολλές φορές σκέψεις ότι θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου… Ακόμα και τώρα εξακολουθώ να παλεύω με αυτό από καιρό σε καιρό, αν και έχω κάνει θεραπεία από τότε στο Γυμνάσιο, και κάθε στιγμή του διαγωνισμού  είναι καταπληκτική για μένα, γιατί μπορώ να επεκτείνω τις γνώσεις μου και να θεραπεύσω τις πληγές μου. "

 

 

Η Enriquez δεν αποφεύγει να μιλήσει για τους αγώνες της και στα πλαίσια της προσπάθειας της δημιούργησε την πλατφόρμα της Miss USA - #BeVisible

 

 

«Όλο αυτό γίνεται για να δηλώσω ότι είμαστε εδώ και είμαστε ορατοί. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την «ιδιαιτερότητα» μας για να μας πολεμήσουν , αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι η δύναμη μας», λέει η Enriquez που το Νοέμβριο ετοιμάζεται να κατακτήσει τον τίτλο “Miss Usa”

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ