Άκης Πετρετζίκης:Μπακαλιάρος σε κρούστα και σαλάτα με κολοκυθάκια - Ελαφρύ πιάτο για την ζέστη

Ένα καλοκαιρινό πιάτο... 

Συστατικά

Για τη σαλάτα

  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κ.σ. μάραθο, φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 20 γρ. παρμεζάνα, σε flakes

Για τον μπακαλιάρο

  • 500 γρ. μπακαλιάρο, σε φιλέτα
  • 1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. μαγιονέζα
  • 20 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ρίγανη, ψιλοκομμένη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σαλάτα

  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τη μισή πιπεριά τσίλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μάραθο, και τα προσθέτουμε στο μπολ. 
  • Κόβουμε την υπόλοιπη πιπεριά τσίλι σε ροδέλες και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να ψήσουμε το ψάρι.

Για τον μπακαλιάρο

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στο γκριλ. 
  • Στρώνουμε ένα ταψί 30x40 εκ. με λαδόκολλα, προσθέτουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου, και αφήνουμε στην άκρη. Αν τα φιλέτα είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
  • Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και το σκόρδο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, την τριμμένη παρμεζάνα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. 
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από τα φιλέτα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 10-12 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ψάρι από τον φούρνο. 

Για τη σύνθεση

  • Συνοδεύουμε το ψάρι με τη σαλάτα, πασπαλίζοντάς τη με τα flakes παρμεζάνας. 
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τις ροδέλες από τη μισή πιπεριά τσίλι που έχουμε κρατήσει στην άκρη και ψιλοκομμένη ρίγανη.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ