Η πιο απίθανη τούρτα παγωτό με brownies από τον Άκη Πετρετζίκη - Πρέπει να την φτιάξετε!

Ότι πρέπει για το καλοκαίρι... 

Συστατικά

Για το παντεσπάνι brownies

  • 450 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αβγά, μέτρια
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. κακάο
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση παγωτό

Για τη βάση βανίλια

  • 1,5 λίτρο γάλα, 3,5%
  • 360 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 λοβούς βανίλιας
  • 15 κρόκους, από μέτρια αβγά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για τη γεύση φράουλα

  • 250 γρ. φράουλες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη γεύση σοκολάτα

  • 30 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. κακάο
  • 50 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. μαρέγκες, πολύχρωμες
  • 20 γρ. μίνι πρέτζελ
  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 50 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι brownies

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Αλείφουμε 2 στρογγυλές φόρμες 20 εκ. με αποσπώμενη βάση με βούτυρο και καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο τους.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο, τα δύο είδη ζάχαρης, τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το κακάο, το αλεύρι, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα των στερεών στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο. 
  • Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν για 10 λεπτά μέσα στις φόρμες, τα αφαιρούμε, και τα ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Για τη γέμιση παγωτό

Για τη βάση βανίλια

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη μισή ζάχαρη.
  • Ανοίγουμε τους λοβούς βανίλιας στη μέση με ένα μικρό μαχαίρι. 
  • Αφαιρούμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τους λοβούς.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. 
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βγάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Προαιρετικά μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μια κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. 
  • Μετράμε με ένα θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στους 85οC.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή, τότε είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί 25x30 εκ. περνώντας το από ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε τους λοβούς. 
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται με το μείγμα για να μη δημιουργηθεί κρούστα.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Χωρίζουμε το μείγμα στα 3. 
  • Παίρνουμε το πρώτο 1/3 και το βάζουμε σε δόσεις στην παγωτομηχανή (δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο).
  • Τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο, μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Τα άλλα 2 μείγματα θα τα χρησιμοποιήσουμε για τις άλλες γεύσεις.

Για τη γεύση φράουλα

  • Αφαιρούμε το μείγμα από το ψυγείο, αφού περάσουν 6-24 ώρες.
  • Καθαρίζουμε τις φράουλες, τις κόβουμε στη μέση, και τις βάζουμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη. 
  • Βάζουμε τις φράουλες στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές. 
  • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο δεύτερο 1/3 της βάσης παγωτού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Βάζουμε το μείγμα σε δόσεις στην παγωτομηχανή (δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο).
  • Τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο, μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη γεύση σοκολάτα

  • Αφαιρούμε το μείγμα από το ψυγείο, αφού περάσουν 6-24 ώρες.
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.
  • Βάζουμε την κουβερτούρα, το κακάο, το νερό και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  • Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) προσέχοντας να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο τελευταίο 1/3 της βάσης παγωτού που και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. 
  • Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή (δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο). 
  • Τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο, μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε μέσα σε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ. με αποσπώμενη βάση ένα παντεσπάνι-brownie.
  • Απλώνουμε το παγωτό, τοποθετώντας τη μία γεύση πάνω από την άλλη. 
  • Καλύπτουμε το παγωτό με το δεύτερο παντεσπάνι-brownie.
  • Μεταφέρουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 12 ώρες ή μέχρι να σφίξει το παγωτό.
  • Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και αφαιρούμε τη φόρμα, ζεσταίνοντάς την ελαφρά με τα χέρια μας. 
  • Διακοσμούμε με τα μαρεγκάκια, τα pretzels και πασπαλίζουμε με τις λιωμένες κουβερτούρες.
  • Σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ