Warren Buffett: Ο "σοφός" των 100 δισ. - Η ερωμένη από το 1977 - Ο γάμος μετά το θάνατο της συζύγου - Η εγγονή που αποκλήρωσε - Η φιλανθρωπία & οι σκοποί της (φώτο)

Ο Warren Buffett φαίνεται να είναι ένα σπάνιο είδος δισεκατομμυριούχου: Ο «καλός δισεκατομμυριούχος»  - Ο "σεμνός βίος", ο γάμος, η ερωμένη, ο δεύτερος γάμος, οι κληρονόμοι - Ποιος είναι λοιπόν ο κύριος Warren Buffet - "Μάγος" των επενδύσεων;

Πρόσφατα μία έκθεση έπληξε τον "μύθο" του "καλού" δισεκατομμυριούχου που περιβάλλει τον Warren Buffet.

Με αφορμή αυτό ας δούμε ποιος είναι ο μεγιστάνας που κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

Ο  Warren Edward Buffett,  είναι Αμερικανός μεγιστάνας, επενδυτής και φιλάνθρωπος με καταγωγή από την Όμαχα της Νεμπράσκα.

Θεωρείται ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο, και είναι ο προεδρεύων, γενικός διευθυντής και κύριος μέτοχος της εταιρείας διαχείρισης μετοχών Berkshire Hathaway.
Συγκαταλέγεται αδιάλειπτα ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, και το 2008 ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος.

O Warren & η Susan Buffett -Facebook/ Outlook Business
 

 Το 2012 το περιοδικό Time τον συγκατέλεξε ανάμεσα στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

Συχνά προσωνύμια που του αποδίδονται είναι ο Μάγος, ο Μάντης ή ο Σοφός της Όμαχα και είναι γνωστός για την ενασχόληση του επενδύσεις αξιών, καθώς και για την λιτότητα του βίου του παρά τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει.

 Ο Μπάφετ είναι επίσης προβεβλημένος φιλάνθρωπος, και έχει υποσχεθεί να δώσει το 99% της περιουσίας που έχει συσσωρεύσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως μέσω του ιδρύματος Γκέιτς του Μπιλ Γκέιτς και της συζύγου του. 

Facebook/CNBC

Έχει ενεργή παρουσία ως προς τα πολιτικά δρώμενα, με την πιο πρόσφατη στήριξη του να είναι προς την Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο γάμος,η ερωμένη  η χηρεία & ο δεύτερος γάμος 

Το 1949, ο Μπάφετ ενθουσιάστηκε με μια νεαρή γυναίκα της οποίας ο φίλος είχε ένα Ουκουλέλε (μουσικό όργανο σε σχήμα κιθάρας . 

Σε μια προσπάθεια να τον  ανταγωνιστεί, αγόρασε ένα τέτοιο μουσικό όργανο και από τότε το παίζει. 

Facebook/Portal Administradores

Αν και η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής, το ενδιαφέρον του για τη μουσική ήταν το βασικό «όπλο» του για να γίνει μέρος της ζωής της Susan Thompson , πράγμα που τελικά οδήγησε στο γάμο τους.

Ο Μπάφετ παίζει συχνά  αυτό το όργανο σε συναντήσεις μετόχων και άλλες ευκαιρίες. 

Η αγάπη του για το όργανο οδήγησε στο να αναθέσει τη δημιουργία δύο ειδικά φτιαγμένων γι’ αυτόν Ουκουλέλε στον , Dave Talsma.

 Ένα από τα δύο δημοπρατήθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Ο Buffett παντρεύτηκε τη Susan Buffett (το γένος Thompson) το 1952. 

Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Susie, τον Howard και τον Peter. 

O γιος του Warren Buffet , Howard Graham Buffett- Credits Twitter - H. Buffett 

Το ζευγάρι άρχισε να ζει χωριστά το 1977, αν και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατο της Susan Buffett τον Ιούλιο του 2004.

Η κόρη τους, η Susie, ζει στην Ομάχα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Girls, Inc. και ασχολείται με τη φιλανθρωπία μέσω του ιδρύματος  της, Susan A. Buffett Foundation.

O Warren & η Susan Buffett - Facebook/ Universal Pictures

Το 2006, στα 76α γενέθλιά του, ο Μπάφετ παντρεύτηκε, την επί πολλά χρόνια ερωμένη του Astrid Menks, η οποία ήταν τότε 60 ετών.

Η Menks συζούσε με τον Buffet από τότε που η γυναίκα του αποχώρησε από το Σαν Φρανσίσκο το 1977. 

Facebook/NBC DFW

Η σύζυγος του Buffet, Σούζαν είχε κανονίσει να συναντηθούν οι δύο γυναίκες πριν φύγει από την Ομάχα για να συνεχίσει την καριέρα της στο τραγούδι. 

Susan Buffett - Astrid Menks - Facebook/LaVerne Davis Ramsey

Και οι τρεις ήταν κοντά και οι χριστουγεννιάτικες κάρτες σε φίλους είχαν την υπογραφή "Warren, Susie και Astrid"

Twitter/ @AustalUSA

Η Susan έκανε μια μικρή αναφορά σε αυτή τη σχέση σε μια συνέντευξη στο Charlie Rose Show λίγο πριν από το θάνατό της, κι αυτό ήταν μια σπάνια ματιά στην προσωπική ζωή του Buffett

Twitter/ Wall Street News Network & stockerblog

 

Ο Μπάφετ αποκλήρωσε την υιοθετημένη κόρη του γιου του Peter, Νικόλ, το 2006 , ύστερα από τη συμμετοχή της  στο ντοκιμαντέρ Jamie Johnson The One Percent το οποίο είχε ως θέμα την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και του μέσου πολίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Warren Buffett η σύζυγος του Susan και τα παιδιά τους σε φώτο του 1956 - Facebook/ Omaha World-Herald

Παρόλο που η πρώτη του σύζυγος του Μπαφέτ αναφέρει τη Νικόλ ως ένα από τα «λατρευτά εγγόνια της»,  ο δισεκατομμυριούχος σε μια επιστολή στην εγγονή του γράφει: «Δεν σε υιοθέτησα συναισθηματικά ή νομικά ως εγγόνι, ούτε η υπόλοιπη οικογένειά μου σε υιοθέτησε ως ανιψιά ή ξαδέλφη.

 

 

Ο ετήσιος μισθός του Μπαφέτ για το 2006 ήταν περίπου 100.000 δολάρια, ο οποίος είναι μικρός σε σύγκριση με τις αμοιβές ανώτερων στελεχών σε ανάλογες εταιρείες. 

Το 2008, κέρδισε συνολική αποζημίωση 175.000 δολάρια , η οποία περιελάμβανε βασικό μισθό μόλις 100.000.

Facebook/Gates Foundation

Συνέχισε να ζει στο ίδιο σπίτι στην κεντρική γειτονιά Dundee της Ομάχα που αγόρασε το 1958 για 31.500 δολάρια, ένα κλάσμα της σημερινής του αξίας. 

Κατέχει επίσης ένα σπίτι 4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Laguna Beach της Καλιφόρνια. 

Το 1989, αφού ξόδεψε περίπου 6,7 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της Berkshire σε ιδιωτικό τζετ, ο Buffett το ονόμασε "The Indefensible". 

Αυτή η πράξη ήταν ένα «διάλειμμα» , στην ταπεινή συμπεριφορά του και στην τακτική του να καταδικάζει άλλους εκατομμυριούχους για υπερβολικές αγορές και για την συνήθεια τους να μην χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Facebook/Bill Gates 

Οι καθημερινές συνήθειες ενός σεμνού δισεκατομμυριούχου 

Ο Buffet είναι άπληστος παίκτης Μπριτζ. Ξοδεύει περίπου 12 ώρες την εβδομάδα σε αυτό το παιχνίδι και παίζει πολύ συχνά με τον φίλο του Bill Gates. 

To 2006 χρηματοδότησε έναν αγώνα Μπριτζ για το Buffett Cup.

Έχοντας ως πρότυπο το Ryder Cup στο γκολφ - που πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν από την ίδια πόλη - οι ομάδες επιλέχθηκαν κατόπιν πρόσκλησης, με μια γυναικεία ομάδα και πέντε ανδρικές ομάδες από κάθε χώρα.
Είναι αφοσιωμένος, δια βίου οπαδός της ομάδας ποδοσφαίρου της Νεμπράσκα και παρακολουθεί όσα παιχνίδια το επιτρέπει το πρόγραμμά του. 

Παρακολούθησε το παιχνίδι του 2009 ενάντια στην Οκλαχόμα από το σταντ των επισήμων της Νεμπράσκα, αφού αναδείχθηκε επίτιμος βοηθός προπονητή

Facebook/The Zone at 91-3

Ο Buffett συνεργάστηκε με τον Christopher Webber σε μια σειρά κινουμένων σχεδίων  που ονομάζεται "Secret Millionaires Club" με τον επικεφαλής Andy Heyward της DiC Entertainment. 
Η σειρά περιλαμβάνει τους Buffett και Munger και διδάσκει στα παιδιά υγιείς οικονομικές συνήθειες.

Ο Μπάφετ ανατράφηκε ως Πρεσβυτεριανός, αλλά έκτοτε χαρακτήρισε τον εαυτό του οπαδό του Αγνωστικισμού. 

Facebook/Cavs Nation

Τον Δεκέμβριο του 2006, αναφέρθηκε ότι ο Μπάφετ δεν είχε κινητό τηλέφωνο, δεν είχε υπολογιστή στο γραφείο του και οδηγούσε μόνος το δικό του αυτοκίνητο,  ένα Cadillac DTS. 

 Σε αντίθεση με αυτό, στη συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway του 2018, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την Google ως την προτιμώμενη μηχανή αναζήτησης. 

Facebook/Melinda French Gates

 Το 2013 είχε ένα παλιό flip τηλέφωνο Nokia και είχε στείλει ένα email σε όλη του τη ζωή. 

 Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Buffett αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι είχε διαπραγματευτεί στο flip τηλέφωνό του για ένα iPhone 11. 

 Ο Buffett διαβάζει πέντε εφημερίδες κάθε μέρα, ξεκινώντας από την Omaha World Herald, την οποίο η εταιρεία του απέκτησε το 2011.

Facebook/PerthNow

Οι ομιλίες του Buffett είναι γνωστές για την ανάμειξη επιχειρηματικών συζητήσεων με χιούμορ. 

Κάθε χρόνο, ο Buffett προεδρεύει της ετήσιας συνεδρίασης των μετόχων της Berkshire Hathaway στο Qwest Center της Ομάχα της Νεμπράσκα, μια εκδήλωση που προσελκύει περισσότερους από 20.000 επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό, δίνοντάς του της το  παρατσούκλι "Το  Γούντστοκ του καπιταλισμού". 

Facebook/Complex

Οι ετήσιες εκθέσεις και οι επιστολές της Berkshire προς τους μετόχους, που συντάσσονται από τον  ίδιο Buffett, γίνονται συχνά θέμα στα από  χρηματοοικονομικά μέσα. 

Τα γραπτά του Buffett είναι γνωστά ότι περιέχουν αποσπάσματα από πηγές τόσο ποικίλες όσο η Βίβλος και η Mae West, καθώς και συμβουλές σε λαϊκό, Midwestern στυλ και πολλά αστεία.

Τον Απρίλιο του 2017, ο Buffett (ένας άπληστος πότης της Coca-Cola και μέτοχος της εταιρείας) συμφώνησε να τοποθετηθεί ένα ομοίωμα του στα προϊόντα Cherry Coke στην Κίνα. 

Ο Μπάφετ δεν πήρε χρήματα για αυτήν τη διαφήμιση. 

Facebook/Universal Pictures 

Η μάχη με τον καρκίνο 

Στις 11 Απριλίου 2012, ο Buffett διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σταδίου Ι κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας.

Ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δύο μήνες καθημερινής θεραπείας με ακτινοβολία από τα μέσα Ιουλίου. 

Σε μια επιστολή προς τους μετόχους, ο Μπάφετ είπε ότι ένιωθε "υπέροχα  - σαν να ήμουν στην κανονική εξαιρετική υγεία μου - και το ενεργειακό επίπεδο μου είναι 100 τοις εκατό." 

 Στις 15 Σεπτεμβρίου 2012, ο Μπάφετ ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει τα 44 -ήμερο κύκλο θεραπείας ακτινοβολίας, λέγοντας "είναι μια υπέροχη μέρα για μένα" και «Είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω  ότι τελείωσε»

Facebook/Melinda French Gates

Έγινε φιλάνθρωπος για να μην είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Το 2008, ο Buffett  κατατάχθηκε στη λίστα του Forbes ως το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία περίπου 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

 Το 2009, μετά τη δωρεά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κατατάχθηκε στη λίστα  ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες με καθαρή περιουσία  37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Στην πρώτη θέση πάνω από τον Μπαφέτ βρισκόταν ο Μπιλ Γκέιτς.

Η καθαρή του περιουσία αυξήθηκε στα 58,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Το 1999, ο Μπάφετ ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος διαχειριστής χρημάτων του 20ου αιώνα σε μια έρευνα του Carson Group, μπροστά από τον Peter Lynch και τον John Templeton. 
 Το 2007, συμπεριλήφθηκε στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του στον κόσμο στη λίστα του Time. 

 Το 2011, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. 

Facebook/Portal Administradores

 Ο Μπάφετ, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, αναδείχθηκε ο πιο σημαντικός παγκόσμιος στοχαστής στην έκθεση της εξωτερικής πολιτικής για το 2010. 

Οι πλούσιοι κληρονόμοι

Ο Μπάφετ έχει γράψει αρκετές φορές την πεποίθησή του ότι, σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, οι πλούσιοι κερδίζουν μεγάλα οφέλη για τα ταλέντα τους. 

 Τα παιδιά του δεν θα κληρονομήσουν σημαντικό μέρος του πλούτου του.

Facebook/Richard Branson

Κάποτε σχολίασε, «Θέλω να δώσω στα παιδιά μου αρκετά ώστε να αισθάνονται ότι θα μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε, αλλά όχι τόσο πολλά που θα ένιωθαν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα».

Ο Μπαφέτ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η πρόθεση του είναι να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 Τον Ιούνιο του 2006, ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για να δώσει το 83% της περιουσίας του, στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Ο Warren Buffett συνεχίζει να βοηθά στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των ατομικών ιδρυμάτων της οικογένειάς του, όπως το Ίδρυμα Susan Thompson Buffett της Susan Buffett, το Ίδρυμα Sherwood της Susan Alice Buffett, το Ίδρυμα Howard G. Buffett του Howard Graham Buffett και το Ίδρυμα NoVo του Peter Buffett.

O γιος του Warren Buffet , Howard Graham Buffett- Credits Twitter - H. Buffett 

Ο μύθος του «καλού δισεκατομμυριούχου» και το άνισο φορολογικό σύστημα 

Ο Warren Buffett φαίνεται να είναι ένα σπάνιο είδος δισεκατομμυριούχου: Ο «καλός δισεκατομμυριούχος» .

O Buffet δεν έχει τα χαρακτηριστικά του «Μεσσία» ,  Ζάκερμπεργκ, ή του «Προβοκάτορα» Έλιον Μάσκ, ή του «διαστημικού» Τζεφ Μπέζος.

Είναι, ή φαίνεται να είναι, ήσυχος, ταπεινός, αδιάφορος για τα χρήματα, φιλάνθρωπος και επικριτικός για το σύστημα που του επέτρεψε να ανέβει.

Πριν από χρόνια προτάθηκε μια αύξηση φόρου που πήρε το όνομά του.

Facebook/Ziarul Financiar

Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να σκεφτούν: Εάν  τα μέλη της οικογένειας Sackler έμοιαζαν περισσότερο με τον κ. Buffett, φανταστείτε πόσες ζωές θα είχαν σωθεί. 

Αν οι δισεκατομμυριούχοι που δεν έχουν υπογράψει το Giving Pledge , έδιναν όσα έχει δώσει ο   Buffett, φανταστείτε το αντίκτυπο στον κόσμο. 

Εάν υπήρχαν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι που θα αποφάσιζαν να κάνουν  χρήση του συστήματος χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να το διαστρέψουν, τότε πολλά από τα προβλήματά μας θα εξαφανιστούν.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι: Ο κ. Buffett είναι στην πραγματικότητα το πιο επικίνδυνο είδος δισεκατομμυριούχου που υπάρχει.

O Warren Buffett με την επί χρόνια ερωμένη & στη συνέχεια δεύτερη σύζυγο του Astrid Menks - Facebook/ Deep Mondal

Οι χειρότεροι δισεκατομμυριούχοι είναι οι «καλοί» δισεκατομμυριούχοι.

Το πρόβλημα είναι ότι η τακτική του εξωραΐζει το σύστημα όταν η πραγματική αιτία όλων των δεινών είναι αυτό το ίδιο το σύστημα που πρέπει να αλλάξει.

Στην πραγματικότητα, οι κακόβουλοι και καταστροφικά αμελείς πλουτοκράτες παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής.

Facebook/ETMarkets

Κι όταν μαθαίνουμε για τα «κατορθώματα», αυτών των «κακών» δισεκατομμυριούχων, είναι πιο εύκολο να εστιάσουμε στα πραγματικά προβλήματα και να απαιτήσουμε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του συστήματος.

Να καταλάβουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση ως προς την τήρηση των νόμων, αυστηρότεροι κανονισμοί και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Το σύστημα πρέπει να αναδιαμορφωθεί για να λειτουργήσει ξανά .

Αλλά καθώς η Αμερική τείνει προς την πλουτοκρατία, το πρόβλημά μας δεν είναι το επίπεδο αρετής των δισεκατομμυριούχων.

O Warren Buffett με την επί χρόνια ερωμένη & στη συνέχεια δεύτερη σύζυγο του Astrid Menks - Facebook/ Classic Photos

Είναι ένα σύνολο κοινωνικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν σε κάθε έναν από αυτούς να κερδίσει και να φυλάξει και να διατηρήσει τόσο πλούτο, ενώ  εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν τροφή, εργασία, στέγη, υγεία,  εκπαίδευση, αξιοπρέπεια ή την ευκαιρία να ζήσουν ευτυχισμένοι.

 

 

Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις δισεκατομμυριούχος στην Αμερική χωρίς να εκμεταλλευτείς ένα σύστημα που βασίζεται στην σκληρότητα, ένα σύστημα του οποίου η φορολογική νομοθεσία, η εργατική νομοθεσία και όλες οι ρυθμίσεις δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες σου και τις θέτουν πάνω από τις ανάγκες των πολλών. 

Facebook/Gates Foundation

Ακόμη και ο «καλός δισεκατομμυριούχος», Warren Buffett, έχει επωφεληθεί από τα ζαχαρούχα ποτά της Coca-Cola, την ένωση της Amazon, τη γεώτρηση πετρελαίου της Chevron, τα αρπακτικά δάνεια της Clayton Homes και, όπως έμαθε πρόσφατα η χώρα, την αποτυχία φορολόγησης των δισεκατομμυριούχων για τον πλούτο τους.

Ο μύθος του καλού δισεκατομμυριούχου δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα τις τελευταίες μέρες όταν ο Buffet κέρδισε μία αμφιλεγόμενη διάκριση.

 

 

Μια εκπληκτική έκθεση που δημοσίευσε η ProPublica αποκάλυψε πόσο μικρά ποσά πληρώνουν οι μεγαλύτεροι πλουτοκράτες σε φόρους, παρά τον όγκο του πλούτου τους.

Και στην κορυφή αυτής της λίστας των πλουτοκράτων - πολλοί από αυτούς με προβληματική φήμη - ήταν ο καθαρότερος, ο πιο παλιός πλουτοκράτης όλων: ο κ. Buffett.

Facebook / Singapore Management University

Η ιστορία της ProPublica ήταν ασυνήθιστη στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην κορυφή μιας τέτοιας λίστας φοροδιαφυγής και ατασθαλιών ήταν ο «καλός δισεκατομμυριούχος».

Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο γιατί βοήθησε να αποκαλυφθεί ένα σύστημα που τους δίνει τέτοιες δυνατότητες ενώ όλα φαίνονται «καθαρά» και απολύτως νόμιμα.

Facebook/KOAM News Now

Από το 2014 έως το 2018, ο πλούτος του κ. Buffett αυξήθηκε κατά 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ProPublica.

Το ποσό των φόρων που κατέβαλε o Buffet κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; 23,7 εκατομμύρια δολάρια.

Facebook/Business Today

Εάν οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης στα 40 τους απολάμβαναν τόσο χαμηλό φορολογικό συντελεστή, θα είχαν πληρώσει μερικές δεκάδες δολάρια ανά νοικοκυριό για την ίδια χρονική περίοδο.

Αντ 'αυτού, όπως σημειώνει η ιστορία της ProPublica, πλήρωσαν περίπου 62.000 δολάρια.

Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν ο Buffet έπρεπε να πληρώσει με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή την αύξηση της καθαρής του περιουσίας. 

Η σωστή φορολόγηση αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πληρωμή επισκευών γεφυρών, δωρεάν  μαστογραφιών και δωρεάν ημερήσιας φροντίδας.

Το σημαντικό σημείο εδώ είναι ότι οι φορολογικές πληρωμές του κ. Buffett, όπως περιγράφονται λεπτομερώς από την ProPublica, είναι απολύτως νόμιμες.

Facebook /Baruch College

Παρότι ο Buffet είναι αυτός που ζήτησε να αλλάξει το φορολογικό σύστημα συνεχίζει να επωφελείται από την τρέλα να φορολογούν τους δισεκατομμυριούχους με βάση το εισόδημα τους κι όχι με βάση τον συνολικό πλούτο τους, τη στιγμή που αυτό το εισόδημα είναι ένας αριθμός που μπορεί να κατασκευαστεί.

Ruth Ann Harnisch, Susan Simons, Jennifer Buffett-Facebook- The Community Foundation of Middle Tennessee

Την περασμένη εβδομάδα , ρώτησα τον κύριο Buffet , μέσω της επί πολλά χρόνια γραμματέως του , Debbie Bosanek, αν μπορεί να σκεφτεί μια πιο δίκαιη φορολογική πρακτική , αναφέρει στο άρθρο του στους Economic Times , ο Anand Giridharadas.

Το σίγουρο είναι ότι έχει ακολουθήσει το γράμμα του νόμου. Αλλά ίσως σε κάποια στιγμή ανθρωπιάς ή πατριωτισμού θα αισθανόταν ένοχος για την συσσώρευση τόσου αφορολόγητου πλούτου , τη στιγμή που οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν τόσο μεγάλους φόρους.

Η Bosanek απάντησε γενικά χωρίς συγκεκριμένα παραδείγματα.

Facebook/ MVSNoticias

Σε μια μακρά δήλωση ο Buffet την περασμένη εβδομάδα, υπερασπίστηκε την ιδέα ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος, ενώ στην ίδια δήλωση υπονομεύει αυτή την ιδέα.

«Πιστεύω ότι τα χρήματα θα είναι πιο χρήσιμα για την κοινωνία εάν εκταμιευθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς από ό, τι εάν χρησιμοποιούνται για τη μικρή μείωση ενός συνεχώς αυξανόμενου χρέους των ΗΠΑ», είπε.

Με άλλα λόγια: Πιστεύω στους υψηλότερους φόρους εισοδήματος για άτομα σαν κι εμένα, αλλά είμαι ιδιαίτερα οργανωμένος για να αποφύγω την ακριβή αναφορά εισοδήματος και δεν πιστεύω πραγματικά στους φόρους γιατί νομίζω ότι εγώ πρέπει να αποφασίσω πώς θα διατίθεται όλο αυτό το πλεόνασμα περιουσίας.

Facebook/RED 

Κι αυτό δείχνει έναν ακόμα λόγο για τον οποίο «Οι καλοί δισεκατομμυριούχοι» είναι ένα είδος δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη φιλανθρωπία στο p.r και στο marketing για την εικόνα τους που τελικά δεν είναι αυτή που φαίνεται.

Facebook/Squawk Box

Ο Buffet, ο φίλος του ο Bill Gates, και πολλοί ακόμα πίσω από τον τίτλο «του καλού δισεκατομμυριούχου» και από το φιλανθρωπικό τους έργο που διαδίδεται έντεχνα, στρέφουν την προσοχή μακριά από τα πραγματικά προβλήματα ενός άνισου φορολογικού συστήματος.

Πέραν αυτού ασκούν τεράστια επιρροή στην κοινωνία. 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ