Moνο στο eirinika: Η Μαρία Κάλλας στο παλάτι της θλιμμένης Πριγκίπισσας Σίσσυς- Έκθεση στο Αχίλλειο με 8 κουστούμια από τις Όπερες της La Scala (φωτό)

Τα φανταστικά κοστούμια που φόρεσε επί σκηνής η μεγάλη ντίβα της όπερας....

Στο Αχίλλειον, το εμβληματικό θέρετρο - ανάκτορο της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ, θα εκτεθούν για πρώτη φορά 8 φορέματα - κουστούμια της μεγαλύτερης σοπράνο όλων των εποχών, της Ελληνίδας ντίβας Μαρία Κάλλας, απο το Σάββατο 10 Iουλίου .

Πρόκειται για τις θαυμάσιες τουαλέτες της σπουδαίας υψιφώνου που έβαλε τις όπερες ως πρωταγωνίστρια στην Σκάλα του Μιλάνου και μέσα από τις οποίες πλέχθηκε ο μεγάλος μύθος της στην δεκαετία 1950-1960 .

Η περίφημη La Scala πρόσφερε δωρεάν 8 αντί για 3 κοστούμια που αρχικά είχαν ζητηθεί από τον Ελληνικό σύλλογο Μαρία Κάλλας, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση στην Κέρκυρα , στο πλαίσιο των εορτασμών 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης και αποτίοντας φόρο τιμής σε διαχρονικούς μεγάλους Έλληνες.

Η πρόεδρος και ψυχή του Συλλόγου , κυρία Λιάνα Σκουρλή, ενόψει της σημαντικής αυτής της έκθεσης τόνισε: «είμαστε συγκινημένοι που επιτέλους πλησιάζουμε τον στόχο μας και το όραμα μας να εγκαινιαστεί σύντομα το μουσείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα με αφορμή τα 100 έτη από τη γέννηση της μεγάλης μας σοπράνο .

Η έκθεση στο Αχίλλειο, αποτελεί τον προπομπό της τελικής έκβασης πολλών ετών προσπαθειών για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο μας και η μεγάλη Ελληνίδα να έχει το δικό της «σπίτι» στην οδό Μητροπόλεως στην καρδιά της Αθήνας.

Στο Αχίλλειο Μουσείο θα εκτεθούν θαυμάσιες τουαλέτες προσφορά απο την Σκάλα του Μιλάνου μαζί με αυθεντικές παρτιτούρες και προσωπικές σημειώσεις της Μαρίας ένα ακόμη μικρό - μεγάλο επίτευγμα για το οποίο, ιδιαίτερως ευχαριστώ το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου».

Στην Scala di Milano , η Μαρία Κάλλας πρωταγωνίστησε στις σημαντικότερες και διασημότερες όπερες του κόσμου, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται : ‘La Vestale , La Traviata , La Sonnambula , Anna Bolena , Λαίδη Μάκβεθ στην όπερα Μάκβεθ του Τζουζέππε Βέρντι , Ελισάβετ του Βαλουά από τον Ντον Κάρλο του Βέρντι το 1954 , Φεντόρα Ρομάζοφ η  «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και η όπερα «Μήδεια».

Οταν στη ζωή της εισέβαλε ο Λουκίνο Βισκόντι, θα την οδηγούσε σε ένα πρωτοφανή θρίαμβο στην ιστορία του θεάτρου με τη βοήθεια ανερχόμενων αρχιμουσικών, προορισμένων για την κορυφή: Λέοναρντ Μπέρνστάιν, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Κάρλο Μαρία Τζουλίνι, Τζαναντρέα Γκαβατσένι.

Ο Νικολά Μπενουά, διευθυντής της Scala εξείνη την εποχή, ενδυματολόγος και σκηνογράφος πρόσεχε ιδιαίτερα την πριμαντόνα, της έδειχνε πάντα τα σχέδια των κοστουμιών, σχεδίαζε ποικιλία ενδυμάτων με εναλλαγές χρωμάτων, επέλεγε το υλικό που έδειχνε πιο πλούσιο και προτιμούσε τις στενές γραμμές, οι οποίες αναδείκνυαν τη σιλουέτα της.

Μεταξωτό, ζωγραφισμένο στο χέρι είναι το κοστούμι της Μήδειας από τη Μήδεια του Κερουμπίνι το 1953.

Σημαντικό επίτευγμα του Συλλόγου είναι και η αγορά των παρτιτούρων της Μαρίας Κάλλας, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 200 βιβλία, τα οποία μελετούσε η σοπράνο και έχουν επάνω δικές της σημειώσεις. Για τις παρτιτούρες αυτές ο κ. Michael Hardy, συνεργάτης του Οίκου CHRISTIES, έγραψε ένα μακροσκελές άρθρο 20 σελίδων, με τίτλο «Maria Callas’s scores and liblrettos», στο Maria Callas Magazine του Maria Callas International Club.

Το Μουσείο Αχίλλειον στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η έκθεση και θα διαρκέσει εφτά μήνες, είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της Ελλάδας, με 500.000 επισκέπτες τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η έναρξη του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» θα διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Τώρα εμείς αναρωτιόμαστε: είναι τυχαίο ότι αυτά τα 100 χρόνια από τη γέννηση της, οι  εορτασμοί και όλες οι ετοιμασίες για να εγκαινιαστεί επιτέλους το μουσείο της Μαρία Κάλλας , μιάς γυναίκας που βίωσε  την τραγωδία στην προσωπική της ζωή, ξεκινούν από το ανάκτορο μιας θλιμμένης πριγκίπισσας;

Εκεί η Αυτοκράτειρα Σίσσυ προσπάθησε να βρει την γαλήνη και την ευτυχία μετά την τεράστια θλίψη των δραμάτων  που  της συνέβησαν. Η Μαρία λοιπόν συναντά την Σίσσυ.

Εδώ όμως παρεμβαίνει χαρά και  η αισιοδοξία ότι ένα μεγάλο έργο,  αυτό της τιμής που οφείλει η Ελληνική πολιτεία στο μεγαλύτερο όνομα όλων των εποχών για το λυρικό τραγούδι, ενα μουσείο Μαρία Κάλλας!

Με το καλό Μπράβο Λιάνα! Ίσως έτσι ηρεμήσει και η ψυχούλα της Ελληνίδας σοπράνο που έζησε την δόξα μιας σταρ του Χόλιγουντ αλλά ένας συμπατριώτης της ο μεγάλος και πολύς  Αριστοτέλης Ωνάσης την πρόδωσε…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ