Το Συνέδριο Γονιμότητας ακυρώθηκε μετά τον σάλο με το αμφιλεγόμενο σποτ & την απόσυρση της αιγίδας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σακκελαροπούλου

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το διαφημιστικό σποτ το Συνέδριο για την Γονιμότητα, που ήταν να πραγματοποιηθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, ακυρώθηκε.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της μέσω Facebook η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ένα φαινόμενο που «δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος».

Όπως έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Ειρήνη Νικολοπούλου:

«Ως  μεγάλομπεμπέκα της ελληνικής τηλεόρασης έχω να καταθέσω την διαφωνία μου με τον δήθεν σάλο που δημιουργήθηκε από την δήθεν προσβολή της γυναίκας με το σποτ για το 1ο Πανελλήνιο Συνεδριο  Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας 

Δεν έχω καμία σχέση με τους γιατρούς που το διοργανώνουν  , δεν γνωρίζω καν την δημοσιογράφο Κία  Παπαδοπούλου που έγραψε το κείμενο αλλά  ως απλός παρατηρητής και φυσικά πάντα δημοσιογράφος , ενοχλούμαι Με την υποκρισία   την προχειρότητα Με την οποία οδηγήθηκε αυτό το συνέδριο στη λήξη του πριν ξεκινήσει , στην απόσυρση της αιγίδας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου , φυσικά στον καταιγισμό των πηχυαίων τίτλων ότι τάχα μου έθιγε τις γυναίκες Ενώ στην πραγματικότητα έλεγε την αλήθεια , δεν την είπε  με το γάντι , θα μπορούσε να την έχει πει λίγο καλύτερα θα μπορούσε θα μπορούσε……. 

Θα ήθελα να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο του αμφιλεγόμενου σποτ και με ψύχραιμη ματιά να δούμε αν συμφωνείτε η διαφωνείτε 

ΤΟ ΣΠΟΤ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ  ΤΟΥ ΠΑΡΑ  ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ 

 https://youtu.be/AVxturxwPkQ

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΣΠΟΤ 

Η πρωταγωνίστρια του βίντεο φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα της, αναβάλλοντας το σημαντικότερο πράγμα (σύμφωνα με το εν λόγω διαφημιστικό σποτ) για το οποίο προορίζεται, την μητρότητα. Στη συνέχεια του σποτ, την βλέπουμε να ξυπνά, ξαφνικά, μπροστά από μία τούρτα γενεθλίων με τα κεράκια να δείχνουν το τρομακτικό νούμερο 41. Και ακούει μία φωνή που της λέει:

“Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;» Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα.”

Η πρωταγωνίστρια του σποτ αναρωτιέται τρομαγμένη:

“Τι έχω κάνει λάθος;”

Και η φωνή της απαντάει:

“Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες.”

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 

Η δημοσιογράφος Κία Παπαδοπούλου που ασχολείται χρόνια με το ιατρικό ρεπορτάζ και που και εκείνη όπως αναφέρει δέχθηκε κριτική γιατί ενώ πέρασε τα 40 και είναι παντρεμένη δέκα χρόνια, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει  

“Αυτό το κείμενο έχει την δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δίκη μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα «έπρεπε». Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σήμερα σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση”, σημειώνει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.

Μου ζητήθηκε να γράψω το κείμενο για ένα κοινωνικό μνμ με θέμα την γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι δημοσιογράφος και έχω γράψει παρά πολλά κείμενα μετά από έρευνα. Τα ιατρικά δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα πως η έλλειψη γνώσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους της γυναικείας υπογονιμότητας. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανατρέψω τα ιατρικά δεδομένα. Ακόμα και εγώ η ίδια αν είχα την γνώση που έχω σήμερα θα τα είχα κάνει όλα αλλιώς. Από πότε όμως είναι κακό να ενημερώνεται κάποιος όπως τονίζει το σποτ;

Στο κοινωνικό μνμ έχω τονίσει δυο λέξεις «ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει κάνει λάθος!» και φυσικά «ΑΝ ονειρεύεσαι να κάνεις την δίκη σου οικογένεια…». Μπορεί να ονειρεύεσαι κάτι άλλο στη ζωή σου. Απλά ενημερώσου! Αυτό τονίζει  το μνμ, να διώξεις τις ενοχές που σου φορτώνουν οι άλλοι και φυσικά να ενημερωθείς σωστά! Προσπαθήστε να βλέπετε και να κρίνετε σωστά ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι!».

Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές

«Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή

– K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

– Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης

– Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της από το συνέδριο ενώ με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα, 2 με 4 Ιουλίου.

Δείτε επίσης: Σάλος με το Συνέδριο για την Γονιμότητα: Απέσυρε την αιγίδα η ΠτΔ - είπαν «όχι» Ελεονώρα Μελέτη, Καίτη Γαρμπή, Ράνια Θρασκιά (φωτό & βίντεο)

Την ίδια ώρα διάσημα πρόσωπα που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην προώθηση του συνεδρίου, απέσυραν την στήριξή τους, ενώ πολλά ήταν και τα σχόλια των χρηστών στα social media.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω.

Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!» 'εγραψε στο Twitter η Καίτη Γαρμπή.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ