18,9 εκατομμύρια δολάρια! - Αυτό είναι το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου - Του 1933 (φώτο)

Ένα πολύ σπάνιο νόμισμα 

Ένα χρυσό νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών του 1933 πωλήθηκε σε δημοπρασία των Sotheby”s στη Νέα Υόρκη, έναντι 18,9 εκατομμυρίων δολαρίων (15.5 εκατ. ευρώ).

Με ονομαστική αξία 20 δολάρια, το «Double Eagle» ήταν το τελευταίο χρυσό νόμισμα που έκοψε η Αμερική για να βγει στην κυκλοφορία.

Credits: Sotheby's

Τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αφού ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ κατήργησε τα χρυσά νομίσματα, σε μια προσπάθεια να βγάλει την χώρα από την ύφεση.

Τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν και κηρύχθηκαν παράνομα - με εξαίρεση αυτό που πωλήθηκε την Τρίτη.

Credits: Sotheby's

Το συγκεκριμένο νόμισμα ανήκε για μεγάλο διάστημα στον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου και στην συνέχεια κατασχέθηκε σε μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης.

Ο «Διπλός Αετός» πωλήθηκε από τον σχεδιαστή παπουτσιών Stuart Weitzman σε πλειοδότη, του οποίου τα στοιχεία , δεν έγιναν γνωστά.  

Credits: Sotheby's

Το νόμισμα στην μία πλευρά απεικονίζει την Ελευθερία και στην άλλη τον Αμερικάνικο Αετό.

Το νόμισμα έσπασε επίσης τα ρεκόρ την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε προηγουμένως στην αγορά, πριν από 19 χρόνια, αναφέρει το BBC.

Credits: Sotheby's

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Sotheby’s είπαν ότι, «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Double Eagle του 1933 γίνεται το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο, αφού το 2002, πάλι σε δημοπρασία των Sotheby’s, στην Νέα Υόρκη, πωλήθηκε προς 7.59 εκατομμύρια ευρώ (6.22 εκατ. ευρώ)».

Ο «Διπλός αετός» του 1933 είναι ένα χρυσό νόμισμα 20 δολαρίων των ΗΠΑ.

Credits: Sotheby's

Παρόλο που κόπηκαν 445.500 δείγματα αυτού του διπλού αετού, κανένα δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα και όλα εκτός από δύο διατάχθηκε να λιώσουν.

Ωστόσο, 20 ακόμη είναι γνωστό ότι διασώθηκαν από την τήξη γιατί εκλάπησαν  και βρήκαν το δρόμο τους στα χέρια των συλλεκτών.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακτηθεί εννέα από αυτά και είναι τα σπανιότερα νομίσματα στον κόσμο.

Credits: Sotheby's

Τα δύο νομίσματα που δεν καταστράφηκαν βρίσκονται στην Εθνική Νομισματική Συλλογή των ΗΠΑ, δέκα άλλα κρατούνται στο Αποθετήριο Bullion των Ηνωμένων Πολιτειών στο Fort Knox και ένα πωλήθηκε το 2002 στον συλλέκτη Stuart Weitzman για 7,59 εκατομμύρια δολάρια.
 

Η σπανιότητα του νομίσματος ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι το μόνο που έχει "εγκριθεί νομικά" για ιδιωτική ιδιοκτησία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ