Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» που θα χτυπήσει την Ελλάδα - Θα φέρει καταιγίδες, χαλάζι & πτώση της θερμοκρασίας (χάρτες - βίντεο)

Προσοχή συστήνει ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Με έντονη αστάθεια φαίνεται πως θα κυλήσει η εβδομάδα στη χώρα μας, εξέλιξη η οποία θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας, αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης

Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη όπως λέμε στην Μετεωρολογία πάνω από τη χώρα μας.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς.

ΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τις μπλε αποχρώσεις την μετατόπιση των βροχών και καταιγίδων από την Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τη χώρα μας ενώ στον τρίτο μας χάρτη μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των φαινόμενων μέρα με τη μέρα. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται πάνω από ηπειρωτικές εκτάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μεσημέρι και απόγευμα όπου κορυφώνεται και η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολίας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί μετατοπίζονται προς θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό οφείλεται στο ότι την ημέρα η ξηρά είναι πιο ζεστή ενώ το βράδυ η θάλασσα έχει μεγαλύτερη θερμότητα και αυτό οφείλεται στην διαφορετική θερμοχωρητικότητα που εμφανίζουν ξηρά και θάλασσα όπου η θάλασσα θερμαίνεται με πιο αργό ρυθμό έναντι της ξηράς και βέβαια αντίστοιχα χάνει πιο αργά την θερμότητα που έχει αποκτήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ

Η ισχυρή αστάθεια που θα επικρατήσει στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στην εκδήλωση ισχυρών κεραυνών. Επειδή βρισκόμαστε σε μία εποχή που δραστηριοποιούμαστε έντονα σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή και να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και γενικότερα ανοιχτούς – ψηλούς χώρους.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έντονα φαινόμενα που αναλύσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Η κατάλληλη προετοιμασία θα αποτρέψει ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ