Άκης Πετρετζίκης: Δημιουργεί την πιο νόστιμη πορτοκαλόπιτα με κανταΐφι - Θα ξετρελαθείτε

Δείτε όλα τα μυστικά της.. 

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 3 φύλλα αρμπαρόριζας

Για την πορτοκαλόπιτα

  • 750 γρ. κανταΐφι
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σερβίρισμα

  • ξύσμα πορτοκαλιού

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τα φύλλα αρμπαρόριζας, και τα αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να βράσει το νερό και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. 
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την πορτοκαλόπιτα

  • Ξάνουμε το κανταΐφι, το απλώνουμε σε δύο ταψιά, και το αφήνουμε να ξεραθεί για 90 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. 
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. 
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι, και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. 
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Το μείγμα μπορεί να φαίνεται κομμένο, αλλά μη σας ανησυχεί.
  • Σπάμε με τα χέρια μας το κανταΐφι μέσα στον κάδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί εντελώς το κανταΐφι από το μείγμα. 
  • Βουτυρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα 25x35 εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ώστε να απορροφήσει η πίτα όλο το σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με ξύσμα τπορτοκαλιού και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ