Μια πόλη μαγική: Δίνουμε ραντεβού στο St. George Lycabettus - Ο πολιτισμός συναντά τον τουρισμό με διαλέξεις - εκθέσεις - κινηματογράφο (φώτο)

200 χρόνια ελεύθερης ενατένησης -Από τις 7-9 Ιουνίου 

Το Ξενοδοχείο St.  George Lycabettus η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΦΕΡΜΕΛΗ και οι εκδόσεις ΟΛΚΟΣ, από τις 7-9  Ιουνίου 2021 διοργανώνουν ένα πυκνό τριήμερο πρόγραμμα διαλέξεων, εκθέσεων και κινηματογραφικών προβολών στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών του θεσμού «Τουρισμός – Πολιτισμός, Δεξαμενή ιδεών» μια πρωτοβουλία του St. George Lycabettus.

Λίζα Πενθερουδάκη, Με το βλέμμα του αγωνιστή, 2021

Στο τριήμερο πλαίσιο των διαλέξεων που αντλούν τη θεματική τους από επιμέρους ιστορικές πτυχές της Επανάστασης, από θέματα φιλελληνικά καθώς και τη νεότερη ιστορία και εικονοποιία της Αθήνας, συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές και συγγραφείς, όπως οι Stephan Adler, συγγραφέας του βιβλίου «Οι Ώρες του Αγώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός, Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – Αθηναιογράφος, Σάσα Βούλγαρη, αφηγήτρια – ψυχοπαιδαγωγός, Νίκος Γαβριλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ευζώνων, Μαργαρίτα Δρίτσα, καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης- Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Λίζα Πενθερουδάκη, εικαστικός, ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. ΦΕΡΜΕΛΗ, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότιμος ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, Γεώργιος Σαββαΐδης, πρέσβης επί τιμή, πρώην γεν. γραμ. Υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Τόλιας, ιστορικός, την εκδήλωση τιμά με την παρουσία της η σύζυγος του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, ενώ χαιρετισμούς απευθύνουν η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών - ΝΔ, πρ. υπουργός Τουρισμού.

Το τριήμερο των ομιλιών ολοκληρώνεται με σύντομα μουσικά αφιερώματα και με τις ερμηνείες των διακεκριμένων μονωδών Έλενας Μαραγκού και Κάτιας Πάσχου καθώς και των μουσικών Δημήτρη Γιάκα και Μάρκου Κώτσια. 

Την  Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήρι Ζωγραφικής και Δημιουργικής Γραφής για παιδιά 6-11 ετών, με την εικαστικό κ. Λίζα Πενθερουδάκη και την συγγραφέα κ. Ελπίδα Μηναδάκη με ελεύθερη είσοδο αλλά απαραίτητη δήλωση συμμετοχής.

Παράλληλα, από τις 7 έως τις 20 Ιουνίου, η Γκαλερί  του Ξενοδοχείου (SGL Gallery) θα λειτουργεί με δύο σημαντικές θεματικές εκθέσεις, παρουσιάζοντας τις «Ώρες του Αγώνα» - έκθεση Φιλελληνικών Γαλλικών Ρολογιών προερχόμενα από ιδιωτική συλλογή »  και την ομαδική εικαστική έκθεση, «Μια Πόλη Μαγική στη Ρίζα του Λυκαβηττού: 200 χρόνια ελεύθερης ενατένισης» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Χριστίνα Αθανασούλα – Μαντζαβίνου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνάς Μαυρικάκης, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Λίζα Πενθερουδάκη, Κατερίνα Πολυζωΐδη – Μαυρολέων, Κλάρα Πουλαντζά, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά, Αθηνά Χατζή. 

Ώρες λειτουργίας της γκαλερί: 7-9 Ιουνίου: 14:00-22:00 & 10-20 Ιουνίου 13:00-20:00. Η είσοδος στις εκθέσεις είναι ελεύθερη.

  

 

Φιλελληνικό Γαλλικό Ρολόι, Συλλογή Νικήτα Γ. Σταυρινάκη και Ευαγγελίας Ν. Σταυρινάκη

Τέλος, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με τις κινηματογραφικές προβολές στην αίθουσα προβολής του ξενοδοχείου όπου από τις 7-20 Ιουνίου θα προβάλλονται οι ταινίες:  
«Κουρσάροs - Le Corsaire» σε λιμπρέτο του Λόρδου Βύρωνα, «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» με πρωταγωνίστρια την μεγάλη  Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά, «ΕΞΟΔΟΣ 1826» και «Η Μάχη της Αράχωβας» με πρωταγωνιστές κατασκευές Lego του μαθητή Χριστόδουλου Σπανού. 
Ώρες προβολής καθημερινά: 17:00 – 20:00

Πρόγραμμα
1η ημέρα

Δευτέρα 7 Ιουνίου, ώρα 19:00
Χαιρετίζει η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου

• κ. Γεώργιος Τόλιας, ιστορικός, ομιλία με θέμα «Φιλελληνικές Εικόνες»
• κ. Stephan Adler, συγγραφέας του βιβλίου «Οι Ώρες του Αγώνα», ομιλία με θέμα «Τα Γαλλικά Φιλελληνικά Ρολόγια»
Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότιμος ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, ομιλία με θέμα: «Η συμβολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των χειροτεχνών στην Εθνική Παλιγγενεσία»
Αφήγηση «Ο βράχος που γνώριζε ιστορίες» με την αφηγήτρια – ψυχοπαιδαγωγό κ. Σάσα Βούλγαρη
• Ομιλία της κ. Ίριδας Κρητικού, Ιστορικού Τέχνης- Ανεξάρτητης Επιμελήτριας και Πρόεδρου του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με θέμα «Μια Πόλη Μαγική-η Αθήνα ως εξακολουθητική έμπνευση για τους καλλιτέχνες»

Ακολουθεί παρουσίαση του παράλληλου εικαστικού αφιερώματος στην Αίθουσα Τέχνης του Ξενοδοχείου με τίτλο «Μια Πόλη Μαγική στη Ρίζα του Λυκαβηττού:200 χρόνια ελεύθερης ενατένισης»

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Χριστίνα Αθανασούλα – Μαντζαβίνου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνάς Μαυρικάκης, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Λίζα Πενθερουδάκη, Κατερίνα Πολυζωΐδη – Μαυρολέων, Κλάρα Πουλαντζά, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά, Αθηνά Χατζή

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Συντονίζει η δημοσιογράφος, Ειρήνη Νικολοπούλου

2η ημέρα
Τρίτη 8 Ιουνίου ώρα 19:00
Χαιρετίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών – ΝΔ, πρ. υπουργός Τουρισμού

• κ. Μαργαρίτα Δρίτσα, καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής ιστορίας. Ομιλία με θέμα « Περιηγητές -Φιλέλληνες – Τουρίστες – Από το αριστοκρατικό στο πατριωτικό και στο σύγχρονο μαζικό Ταξίδι»
• κ. Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – Αθηναιογράφος. Ομιλία με θέμα «Η Αθήνα ως προορισμός. Η ανάδυση της τουριστικής πόλης, 1930 – 1970»
• κ. Γεώργιος Σαββαΐδης, πρέσβης επί τιμή, πρώην γεν. γραμ. Υπουργείου Εξωτερικών. Ομιλία με θέμα «Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις την πρώτη εκατονταετία από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (1830-1930) και η σύνδεση τους με τη Σύγχρονη εποχή»
• Ο κ. Stephan Adler μας ξεναγεί στην έκθεση «Οι Ώρες του Αγώνα» • Η κ. Ίρις Κρητικού, ιστορικός Τέχνης – Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μια Πόλη Μαγική στη Ρίζα του Λυκαβηττού: 200 χρόνια ελεύθερης ενατένισης»

Τη βραδιά θα κλείσει η διακεκριμένη μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού, συνοδευόμενη από τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, σε ένα μουσικό αφιέρωμα με θέμα «Ένας αητός περήφανος, ένας αητός λεβέντης»

3η ημέρα
Τετάρτη 9 Ιουνίου ώρα 19:00
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η σύζυγος του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Σίσσυ Παυλοπούλου

• κ. Λίζα Πενθερουδάκη, εικαστικός, ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. ΦΕΡΜΕΛΗ, ομιλία με θέμα «ΕΥΖΩΝΕΣ, το διεθνές σύμβολο της χώρας μας και της πόλης των Αθηνών»
• κ. Νίκος Γαβριλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ευζώνων, ομιλία με θέμα «Από τον ΤΣΟΛΙΑ στον ΕΥΖΩΝΑ – Από την Επανάσταση στη Σύγχρονη Ελλάδα»

Τη βραδιά θα κλείσει η διακεκριμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου, συνοδευόμενη από τον Μάρκο Κώτσια στο πιάνο

4η ημέρα
Πέμπτη 10 Ιουνίου ώρα 17:00
ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ για παιδιά 6-11 ετών

• Εργαστήρι Ζωγραφικής και Δημιουργικής Γραφής με την εικαστικό κ. Λίζα Πενθερουδάκη και την συγγραφέα κ. Ελπίδα Μηναδάκη

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι ελεύθερη – Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη, στα τηλ. 210 7416000 και 210 7416111

Πρόγραμμα λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων
Κινηματογραφικές προβολές
7.6.2021- Στην αίθουσα προβολής του ξενοδοχείου θα προβάλλεται ο «Κουρσάροs – Le Corsaire» σε λιμπρέτο του Λόρδου Βύρωνα
8.6.2021- Στην αίθουσα προβολής του ξενοδοχείου θα προβάλλεται η ταινία «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» με πρωταγωνίστρια την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά
9.6.2021-  Στην αίθουσα προβολής του ξενοδοχείου θα προβάλλεται η ταινία «ΕΞΟΔΟΣ 1826»
10.06.2021 -Στην αίθουσα προβολής του ξενοδοχείου θα προβάλλεται η ταινία «Η Μάχη της Αράχωβας» με πρωταγωνιστές κατασκευές Lego που έφτιαξε ο μαθητής Χριστόδουλος Σπανός. Μουσική επένδυση Βαγγέλης Παπαθανασίου – Μ. Αλέξανδρος

Ώρες προβολής: 17:00 – 20:00
Τις ημέρες των εκδηλώσεων η προβολή θα πραγματοποιείται 20:00– 22:00

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 7416100 – marketing@sgl.gr

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ