"Θρίλερ" με την πράσινη λίστα της Βρετανίας - Ποια ελληνικά νησιά επρόκειτο να μπουν & δεν μπήκαν - Έξω η Πορτογαλία

Μόνο 12 προορισμοί βρίσκονται στην πράσινη «ασφαλή» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης για ταξίδια, η οποία μετρά τον κίνδυνο επανεισαγωγής του Covid.

Διαστάσεις θρίλερ έχει πάρει από το πρωί η είσοδος νέων χωρών στην Πράσινη Λίστα της Βρετανίας για τον τουρισμό. 

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι σήμερα επρόκειτο να μπουν νέες χώρες στην λίστα που δίνει το "πράσινο φως" για τα μέρη που μπορούν να επισκεφτούν χωρίς τον κίνδυνο του Covid-19 οι ταξιδιώτες.

Ανάμεσα τους η Μάλτα και τα Κανάρια νησιά. 

Υπήρχαν ελπίδες ότι στην πράσινη λίστα θα προστεθούν τέσσερα ελληνικά νησιά: 

Αυτά ήταν η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Κως, η Κεφαλονιά.

Τελικά όμως δεν προστέθηκε καμία νέα χώρα στην πράσινη λίστα της Βρετανίας για τον τουρισμό.

Αντ' αυτού σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC στην live ενημέρωση για το θέμα, η Πορτογαλία πρόκειται να βγει από τη λίστα.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αλλαγές.

Οι πληροφορίες ανανεώνονται διαρκώς, αφού υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βρετανία. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό εμπειρογνώμονα και ιδρυτή του Γραφείου PC Πολ Τσαρλς : «Είναι πιθανό να δούμε μια διευρυμένη «πράσινη λίστα» - οι προορισμοί που πρέπει να γίνουν «πράσινοι» είναι μεταξύ άλλων και δύο ελληνικά νησιά: η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σύμφωνα όμως, με νεώτερες πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας θεωρεί «ασφαλή» ορισμένα ελληνικά νησιά.

Ετσι, το Φόρειν Όφις προειδοποιεί τους Βρετανούς τουρίστες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ελλάδα, όχι όμως σε όλους προορισμούς.

Η Βρετανία από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια στις 17 Μαΐου έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα.

Οι χώρες κατηγοριοποιούνται στην «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη» λίστα, με την πρώτη μέχρι στιγμής να περιλαμβάνει μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Μόνο 12 προορισμοί βρίσκονται στην πράσινη «ασφαλή» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης για ταξίδια, η οποία μετρά τον κίνδυνο επανεισαγωγής του Covid.

Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε  για πρώτη φορά στις 7 Μαΐου, με την Πορτογαλία να είναι η μόνη κύρια χώρα διακοπών που είχε συμπεριληφθεί, μαζί με το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ.

Τα κριτήρια της Βρετανίας για την ένταξη χωρών στην «πράσινη λίστα»

Η απόφαση για το ποιες χώρες ή προορισμοί θα τοποθετηθούν στην «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης λαμβάνονται μετά από σχετικές εισηγήσεις του Joint Biosecurity Centre, που εκτιμά διάφορους παράγοντες, όπως τον κίνδυνο μόλυνσης των Βρετανών τουριστών από παραλλαγές του κορωνοϊού, την αναλογία των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται στις χώρες αυτές και τη δυνατότητα ανάλυσης της γονιδιακής αλληλουχίας εμφανιζόμενων στελεχών του κορωνοϊού.

Το υπουργικό συμβούλιο λαμβάνει στη συνέχεια της αποφάσεις του, συνεκτιμώντας αυτές τις εισηγήσεις, καθώς και άλλους παράγοντες.

Οι λίστες της Βρετανίας θα επικαιροποιούνται ανά τρεις εβδομάδες, βάσει της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των στοιχείων.

Η πρώτη επικαιροποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα από τον υπουργό Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ