«Πάγωσε» ο Καναδάς με την αποκάλυψη: Μαζικός τάφος 215 παιδιών αυτοχθόνων ανοίγει μεγάλες πληγές στην χώρα (βίντεο)

«Μας θυμίζει ένα σκοτεινό και ντροπιαστικό κομμάτι της ιστορίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας

«Πάγωσε» ο Καναδάς με την αποκάλυψη μαζικού τάφου που βρέθηκε σε σχολείο για τους αυτόχθονες της χώρας στην περιοχή της British Columbia.

Σε αυτόν ανακαλύφθηκαν τα οστά 215 παιδιών, που σύμφωνα με το BBC, φοιτούσαν στο σχολείο Kamloops Indian Residential το οποίο και έκλεισε το 1978. 

«Τα νέα που ανακοινώθηκαν μου σπαράζουν την καρδιά. Μας θυμίζει ένα σκοτεινό και ντροπιαστικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Σκέφτομαι κάθε άνθρωπο που επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της χώρας Τζάστιν Τριντό.

 

 

Ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα, ο Καναδάς φιλοξένησε ένα σύστημα σχολικών κατοικιών, τα οποία λειτουργούσαν κυρίως από εκκλησίες, και στα οποία ανάγκαζαν να πηγαίνουν παιδιά αυτόχθονες. 

«Ήταν οδυνηρή η στιγμή κατά την οποία πληροφορήθηκα ότι οι εικασίες μας βγήκαν πράγματι αληθινές», δήλωσε ο Χάρβι Μάκλιοντ, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο CNN προσθέτοντας ακόμα ότι «η ιστορία είναι τόσο εξωπραγματική, αλλά χθες έγινε πραγματικότητα για πολλούς από εμάς που ανήκαμε σε αυτή την κοινότητα».

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ, οδηγηθήκαμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εντοπίστηκαν 215 λείψανα μαθητών της ινδικής σχολής Kamloops Indian Residential School», δήλωσε η επικεφαλής Rosanne Casimir της κοινότητας  «Tk'emlúps te Secwépemc» στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρισκόταν το σχολείο.

Σε δήλωσή τους το βράδυ της Πέμπτης έκαναν λόγο για «μια αδιανόητη απώλεια για την οποία πολλά είχαν ακουστεί -για τα οποία δεν υπήρξαν στοιχεία- τελικά όμως επιβεβαιώθηκαν». 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ