Σπύρος Σούλης: Μπάνιο + Κουζίνα: DIY εύκολη και οικονομική ανακαίνιση με 4 έξυπνες αλλαγές!

Έξυπνα tips για εσάς που σκέφτεστε να κάνετε ανακαίνιση αλλά δεν θέλετε να χαλάσετε πολλά. 

Το μπάνιο και η κουζίνα είναι δύο χώροι μέσα στο σπίτι, άκρως λειτουργικοί και πολυσύχναστοι. Όλη η οικογένεια περνάει αρκετό χρόνο σε αυτούς τους χώρους σε καθημερινή βάση και γι'αυτό ανακαινίζοντας τους θα αλλάξετε εντελώς δύο από τα πιο σημαντικά σημεία του σπιτιού σας και αμέσως όλο το σπίτι θα δείξει πιο ανανεωμένο, κάτι που σημαίνει ανανέωση και για εσάς τους ίδιους.

Μπάνιο

Μια ανακαίνιση μπάνιου δεν σημαίνει απαραίτητα ξήλωμα όλων των ειδών υγιεινής και δαπάνη πολλών χρημάτων. Εμείς σήμερα σας δείχνουμε πώς να μεταμορφώσετε εντελώς το μπάνιο σας με 4 αλλαγές.

Τοποθέτηση πλακιδίων Τα πλακάκια είναι από εκείνα τα στοιχεία στο μπάνιο μας που αλλάζοντάς τα μεταμορφώνεται πάρα πολύ ο χώρος μας. Σας προτείνουμε ασπρόμαυρα πλακάκια με γεωμετρικά σχέδια που θα δώσουν χαρακτήρα στο μπάνιο σας χωρίς να το «φορτώσουν» υπερβολικά. Όσον αφορά τα πλακάκια, λοιπόν, έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να κολλήσετε πάνω από τα παλιά σας πλακάκια καινούρια (αυτό συνήθως προϋποθέτει αρκετές ακόμα αλλαγές στο μπάνιο και στην πόρτα καθώς όλος ο χώρος ψηλώνει) ή να ξεκολλήσετε τα παλιά πλακάκια και να τα αντικαταστήσετε με καινούρια.

Για να τοποθετήσετε καινούργια πλακάκια θα πρέπει προηγουμένως να έχετε αφαιρέσει τα παλιά. Αν υπάρχουν ατέλειες στο δάπεδο καλό θα ήταν να στοκάρετε για να γίνει πιο ομοιόμορφη η επιφάνεια. Πριν τοποθετήσετε τα πλακάκια σας και για να τα προστατέψετε από την υγρασία θα πρέπει να στεγανώσετε το υπόστρωμα με ένα επαλειφόμενο στεγανωτικό.

Αφού στεγνώσει το στεγανωτικό, χρησιμοποιήστε την ειδική κόλλα για τα πλακάκια σας και ξεκινήστε να τα τοποθετείτε κρατώντας σταθερές αποστάσεις μεταξύ τους με τη βοήθεια πλαστικών σταυρών αρμολόγησης. Μόλις τοποθετήσετε όλα τα πλακάκια καθαρίστε καλά την κόλλα που έχει ξεχειλίσει από τους αρμούς. Εικοσιτέσσερις ώρες μετά, απομακρύντε τους σταυρούς και καθαρίστε τους αρμούς. Βρέξτε ελαφρά τους αρμούς με ένα σφουγγαράκι και ξεκινήστε να βάζετε αρμόστοκο.

thehomeissue_mpaniokouzinadiy_06

Αν νομίζετε πως είναι δύσκολο να βάλετε πλακάκια τότε βάλτε μόνο ένα έντονο χρώμα στον τοίχο και υπέροχα διακοσμητικά μπάνιου από τα Leroy Merlin.

Μπορείτε να βρείτε το στεγανωτικό, την ειδική κόλλα, τους πλαστικούς σταυρούς, τον αρμόστοκο και να επιλέξετε ανάμεσα από δεκάδες σχέδια πλακιδίων εδώ.

Τοίχος Ένα δεύτερο σημείο του μπάνιου σας που αν το αλλάξετε θα το μεταμορφώσετε σε μεγάλο βαθμό, είναι οι τοίχοι. Σε περίπτωση που επιλέξετε ασπρόμαυρα πλακάκια, όπως σας προτείναμε, θα μπορούσατε να βάψετε τον τοίχο σε μια γκρι-ανθρακί απόχρωση ή και σε μαύρο. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε και στον τοίχο σας μονόχρωμα πλακάκια αλλά θα σας στοιχίσουν πολύ περισσότερο από το βάψιμο.

Έξτρα tip Αν ο τοίχος σας είναι ήδη καλυμμένος με πλακάκια, μπορείτε να βάψετε τα παλιά ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία. Αρχικά θα χρειαστείτε ειδική μπογιά για κεραμικές και πορσελάνινες επιφάνειες. Θα πρέπει να περάσετε τα πλακάκια με ένα ειδικό αστάρι αφού πρώτα τα έχετε καθαρίσει καλά.  Στη συνέχεια βάψτε με το χρώμα της επιλογής σας και τέλος αφού στεγνώσει καλά η μπογιά περάστε με ένα προστατευτικό βερνίκι. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική μπογιά Renov που θα τη βρείτε αποκλειστικά στα LEROY MERLIN και είναι κατάλληλη για όλες τις επιφανειες (πλακάκια, τοίχο, έπιπλα μπάνιου, καλοριφέρ).

thehomeissue_mpaniokouzinadiy_05

Μοντέρνο και λειτουργικό έπιπλο από τα Leroy Merlin που αμέσως θα αναβαθμίσει το μπάνιο σας!

Ξύλινο έπιπλο Τα ασπρόμαυρα πλακάκια δημιουργούν υπέροχη αντίθεση με το ξύλο. Βάλτε ένα παλιό ξύλινο έπιπλο σε κάποιο σημείο του μπάνιου σας ή αγοράστε έναν νιπτήρα με ξύλινη βάση επίπλου. Κρατήστε την μπανιέρα και την τουαλέτα όπως τα είχατε για να μην ξοδέψετε περισσότερα χρήματα. Άλλωστε όπως είπαμε, αλλάζοντας τα πλακάκια και το χρώμα στους τοίχους το μπάνιο σας θα αλλάξει εντελώς. Μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά έπιπλα που είναι φτιαγμένα από απομίμηση ξύλου και δείχνουν σαν αληθινά ενώ κοστίζουν πολύ λιγότερο.

Tip Για τον νιπτήρα σας προτιμήστε κεραμικό υλικό καθώς αυτό έχει αντοχή στον χρόνο, καθαρίζεται εύκολα, δεν συγκρατεί άλατα και βρομιές και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό.

thehomeissue_mpaniokouzinadiy_01

Βρείτε τα πλακάκια και τα έπιπλα αυτού του υπέροχου μπάνιου στα καταστήματα Leroy Merlin!

Διακοσμητικά Βάλτε χρώμα στα διακοσμητικά για να αποκτήσει λίγη περισσότερη ζωντάνια και ένταση το μπάνιο σας. Ένα κόκκινο βαζάκι για τις οδοντόβουρτσες, ένα κόκκινο βάζο για φρέσκα λουλούδια ή ένα κόκκινο μπολ για τα καλλυντικά σας είναι ό,τι πρέπει για το μπάνιο σας και το συγκεκριμένο χρώμα δημιουργεί μια πολύ ωραία αντίθεση με τα ασπρόμαυρα πλακάκια σας.

Κουζίνα
Αλλάζοντας στην κουζίνα σας κάποια βασικά κομμάτια θα την μεταμορφώσετε χωρίς να χρειαστεί να βάλετε βαθειά το χέρι στη τσέπη. Βάφοντας τα ντουλάπια, αλλάζοντας την πλάτη και τη βρύση, ενισχύοντας τον φωτισμό θα ανανεωθεί πλήρως η κουζίνα σας.

thehomeissue_mpaniokouzinadiy_02

Βρείτε τα υλικά και τα χρώματα της παραπάνω κουζίνας στα Leroy Merlin.

Βάψτε τα ντουλάπια Ξεκινήστε την ανανέωση βάφοντας τα ντουλάπια της κουζίνας. Με τα σωστά χρώματα και εργαλεία η μεταμόρφωση της κουζίνας σας θα σας φανεί παιχνιδάκι. Αν τα ντουλάπια σας είναι ξύλινα η διαδικασία βαψίματος είναι σχετικά εύκολη. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ψιλό γυαλόχαρτο για να τρίψετε την επιφάνεια για να λειανθεί και να είναι έτοιμη να βάλετε το υπόστρωμα-αστάρι και αμέσως μετά την μπογιά για ξύλο. Ανάλογα με το χρώμα του ξύλου των ντουλαπιών ίσως χρειαστούν περισσότερα από ένα χέρια μπογιάς.

Μπορείτε να επιλέξετε είτε μπογιές που αραιώνονται με διαλυτικό ή μπογιές νερού. Αν κάνετε μόνοι σας το βάψιμο προτιμήστε τις υδατοδιαλυτές μπογιές που αν και ακριβότερες, είναι πιο εύκολες στη χρήση και δίνουν αρτιότερο αποτέλεσμα. Μπορείτε και εδώ να χρησιμοποιήσετε την ειδική μπογιά Renov -που θα τη βρείτε αποκλειστικά στα LEROY MERLIN- γιατί είναι κατάλληλη για όλες τις επιφανειες (πλακάκια, τοίχο, επιπλα κουζίνας, καλοριφέρ). Η βαφή είναι κατάλληλη και για MDF επιφάνειες και δεν χρειάζεται τρίψιμο με γυαλόχαρτο πριν την εφαρμογή της.

Αν τα ντουλάπια σας είναι γυάλινα μπορείτε να βάψετε την πλάτη τους σε μια έντονη απόχρωση ή να βάλετε ταπετσαρία. Σε περίπτωση που δεν έχετε γυάλινα τζάμια μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς τα πορτάκια. Άλλωστε τα ανοιχτά ντουλάπια είναι τάση.

Tip Για καλύτερο αποτλελεσμα θα σας προτείναμε να ξεβιδώσετε τα πορτάκια και τα πόμολα από τα ντουλάπια ώστε να δουλέψετε με μεγαλύτερη ευκολία.

thehomeissue_mpaniokouzinadiy_03

Βρείτε τη συγκεκριμένη πλάτη κουζίνας από μοριοσανίδα σε ένα από τα εξειδικευμένα καταστήματα Leroy Merlin και εξαφανίστε τα παλιά πλακάκια μια για πάντα!

Αλλάξτε πλάτη (καθρέφτης) Μπορείτε να ανανεώσετε την πλάτη της κουζίνας σας με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να τη βάψετε, να κολλήστε αυτοκόλλητα ή ταπετσαρία ή να βάλετε πλακάκια. Αυτό εξαρτάται από το δικό σας γούστο αλλά και το budget που διαθέτετε. Αν επιλέξετε μια ανοιχτή παλ απόχρωση για τα ντουλάπια μπορείτε να δώσετε περισσότερο χρώμα στην πλάτη είτε με ταπετσαρία είτε με πλακάκια με έντονα σχέδια. Αν θελήσετε να αλλάξετε πλακάκια μπορείτε να το κάνετε με τον ίδιο τρόπο που σας δείξαμε προηγουμένως.

Μια άλλη λύση για την πλάτη της κουζίνας είναι να επικολλήσετε πάνω στα παλιά πλακάκια μια νέα πλάτη κουζίνας από μοριοσανίδα. Για να προστατέψετε τον τοίχο σας κοντά στον χώρο μαγειρέματος εγκαταστήστε ανοξείδωτη πλάτη η οποία θα δώσει μια μοντέρνα νότα στην κουζίνα σας.

Έξτρα φωτισμός Ο φωτισμός στην κουζίνα παίζει σπουδαίο ρόλο -λειτουργικό και διακοσμητικό- και γι'αυτό καλό θα ήταν να μην τον παραμελείτε. Τα φωτιστικά led είναι μια πολύ καλή λύση και μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τα ντουλάπια σας ώστε να φωτίζουν τους πάγκους σας και να μαγειρεύετε με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον οι λάμπες led έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αναφέρει το spirossoulis.

Ο φωτισμός παίζει σπουδαίο ρόλο στην κουζίνα. Βάλτε led λάμπες κάτω από τα ντουλάπια ώστε να μαγειρεύετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο φωτισμός παίζει σπουδαίο ρόλο στην κουζίνα. Βάλτε led λάμπες κάτω από τα ντουλάπια ώστε να μαγειρεύετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός για τις λάμπες led είναι πως δεν εκπέμπουν πολύ μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Το καλοκαίρι που λειτουργούν τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες όλη μέρα, οι κανονικές λάμπες βγάζουν περίπου τριπλάσια ποσότητα θερμότητας από τις led. Επιπλέον οι led λάμπες δεν προσελκύουν τόσο πολύ τα έντομα όσο οι κανονικές λάμπες που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι λάμπες δεν εκπέμπουν συνήθως υπεριώδες φως (τα έντομα «αγαπάνε» την υπεριώδη ακτινοβολία).

Καινούρια βρύση Αλλάξτε την παλιά βρύση με μια καινούρια και πιο στιλάτη που προσφέρει λειτουργικότητα. Μια ψηλή βρύση που μπορείτε τη να μετακινείτε μέσα στον νεροχύτη σας είναι πολύ βολική και στο πλύσιμο των πιάτων αλλά και για να πλένετε καλύτερα τον νεροχύτη σας.

thehomeissue_mpaniokouzinadiy_04

Κάντε το πλύσιμο των πιάτων παιχνιδάκι και αναβαθμίστε την κουζίνα σας με αυτή την υπέροχη βρύση.

Μόνωση Μπάνιου και Κουζίνας
Αν έχετε πρόβλημα υγρασίας στο μπάνιο και την κουζίνα σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά υλικά και χρώματα σαν βάση που θα λειτουργήσουν προληπτικά αλλά και για καταπολέμηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα για το μπάνιο, την κουζίνα και τα ντουλάπια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμικά χρώματα που είναι θερμομονωτικά και εμποδίζουν τη συσσώρευση υδρατμών και την ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας.

Αν το πρόβλημα της υγρασίας στο μπάνιο σας είναι σοβαρό τότε θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές και στα κουφώματα και τα τζάμια σας. Τα πιο δημοφιλή υλικά κουφωμάτων για θερμομόνωση και ηλιοπροστασία είναι από PVC, αλουμίνιο και ξύλο και για να τα βάλετε στο σπίτι σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον αλουμινά. Συνδυάστε τα κουφώματα με ενεργειακά τζάμια που λειτουργούν επίσης ως μονωτικά.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί ειδική βαφή εσωτερικών χώρων που είναι ένα αντιμουχλικό πλαστικό χρώμα για προστασία από προβλήματα μούχλας. Μπορείτε να τη βρείτε σε χρωματοπωλεία και δίνει ένα ματ αποτέλεσμα πάνω σε διαφόρων ειδών υλικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ