5 Έλληνες sommeliers μας μαθαίνουν πώς «πίνονται» τα Χριστούγεννα!

Τα κρασιά προσθέτουν το δικό τους τόνο στην απόλαυση των γιορτινών εδεσμάτων και τα βοηθούν να αναδείξουν τις αρετές τους.

Μυρωδιές από κάστανα, σύκα, σταφίδα, κουκουνάρι. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο μαγειρεύεται, κλασικές και πρωτότυπες γιορτινές γεύσεις «στρώνουν» το τραπέζι, τα καλέσματα πάνε κι έρχονται, τα αγαπημένα πρόσωπα συγκεντρώνονται και όλα είναι προσεγμένα. Αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή στην τελευταία, αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Στην επιλογή των κρασιών που θα συνοδεύσουν το γιορτινό μενού!



Τα κρασιά προσθέτουν το δικό τους τόνο στην απόλαυση των γιορτινών εδεσμάτων και τα βοηθούν να αναδείξουν τις αρετές τους. Πέντε πολύ καλοί οινοχόοι, με πορεία σε καταξιωμένα εστιατόρια της πόλης, μοιράζονται στο Αθηνόραμα τα δικά τους αγαπημένα χριστουγεννιάτικα πιάτα, συνδεδεμένα με το σωστό κρασί. Οι προτάσεις τους είναι από προσωπικές γευστικές γιορτινές μνήμες και σίγουρα θα αποτελέσουν πηγή ιδεών για ένα φετινό διαφορετικό τραπέζι με ξεχωριστά και πρωτοποριακά αρμονικά παντρέματα οίνων και λιχουδιών.

Μαρία Κατσούλη: προτίμηση στους ελληνικούς οίνους και στα Μεσογειακά πιάτα.



Το πάθος της για την μελέτη του οίνου και την αρμονία μεταξύ κρασιού και φαγητού η Μαρία Κατσούλη  το έκανε μόνιμη απασχόληση από το 1989. Στην επαγγελματική της πορεία ως οινοχόος έχει περάσει από γνωστούς χώρους εστίασης του Παρισιού και του Λουξεμβούργου. Στην χώρα μας είναι μια από τις πρώτες γυναίκες, υπεύθυνες κάβας, σε μερικά από τα ιστορικά εστιατόρια της πόλης, όπως το Casa di Pasta, Mezzo Mezzo, Beau Brummel, Tudor Hall στο ξενοδοχείο King George και πιο πρόσφατα στο Botrini’s Restaurant. Σε όλα προσπάθησε να εκπαιδεύσει τους ουρανίσκους των πελατών με σεμινάρια και οινογαστρονομικά δείπνα, προτείνοντας κυρίως μικρούς έλληνες παραγωγούς.

Όπως μας λέει η ίδια "οι γεύσεις που προτείνω έχουν άρωμα Μεσογείου και σερβίρονται με ελληνικά κρασιά που ξεχωρίζω."


Πρόταση



-Καλωσόρισμα με αφρώδες Αmalia Brut Τσέλεπου

-Σούπα "parmentier" με καραβίδες Αμβρακικού, αρωματισμένη με πικάντικο ελαιόλαδο
Κρασί:  Όβηλος 2012 Κτήμα Βιβλία Χώρα
"Είναι η αγαπημένη μου σούπα, που έχει τη τιμητική της μόνον την περίοδο των γιορτών. Χαρακτηριστικό της, η γλυκιά γεύση από το άμυλο της πατάτας, που πλαισιώνεται από το έντονο άρωμα της καραβίδας. Η έντονη γευστική κομψότητα και η φρεσκάδα του κρασιού "απορροφούν" την κρεμώδη γλυκύτητα του πιάτου, ενώ ταυτόχρονα το εμπλουτίζουν αρωματικά, κάνοντας ακόμα πιο αισθητή τη παρουσία της καραβίδας.

-Ριζότο με vialone nano, με χτένια Saint Jacques και νύξεις από ελληνική μαύρη τρούφα.
Κρασί: Chardonnay Ηδυσμα Δρυός 2011- Κτήμα Τέχνη Οίνου.
"Η πλούσια αρωματική  παλέτα του κρασιού, με τη χαρακτηριστική φρεσκάδα της οξύτητας και το πυκνό άρωμα κίτρινων  φρούτων και βανίλιας, αγκαλιάζουν την "βουτυρένια" γεύση του ριζότο, τονίζουν τη γλυκύτητα που προσφέρουν τα χτένια, και "απαλύνουν" το γευστικό άρωμα της τρούφας στο τελείωμα."  

-Καρέ από γουρουνάκι γάλακτος με τραγανή κρούστα, ψητά κάστανα και ξηρά βερίκοκα συνοδευόμενο από πουρέ ρεβιθιών και την αυθεντική του σάλτσα
 Σαμπάνια : Pierre Gimonet  Rose Brut
"Μπορεί να ταιριάζει τόσο με πλούσιο λευκό παλαιωμένο όσο και με κόκκινο παλαιωμένο, όμως  για μένα η παρουσία μιας σαμπάνιας είναι αναπόφευκτη στο γιορτινό τραπέζι… Φέτος επιλέγω την Pierre Gimonet Rose Brut, που η αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα της, ταυτίζεται απόλυτα με τον χαρακτήρα του πιάτου, με κύριο στοιχείο τις φυσαλίδες που ερωτοτροπούν με τη μελένια κρούστα και την γλυκύτητα των καρπών, ανεβάζοντας την ευχαρίστηση στα ύψη. "

-Γλυκό: Μπισκουί μαύρης σοκολάτας με πορτοκάλι και μους
Κρασί : Σάμος Αnthemis
"Η κομψή, γλυκιά γεύση του Ανθεμις με την αρωματική πολυπλοκότητα του, υφαίνουν τη γεύση της πικρής σοκολάτας, χαρίζοντας της μεταξένια επίγευση με χαρακτηριστικό το "γλυκό" άρωμα  καμένης πορτοκαλόφλουδας."


Ηλίας Αναπλιώτης : κρασιά και γεύσεις από όλο τον κόσμο



O Ηλίας Αναπλιώτης -δυο φορές νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού Οινοχόων- ανέλαβε πριν από λίγο καιρό τα χρέη head sommelier στο εστιατόριο "Μόνο" στο κέντρο της πόλης. Μετά τη θητεία του σε εμβληματικούς χώρους, όπως το εστιατόριο Βάρδης στο Πεντελικόν και το Costa Navarino, η εμπειρία του φαίνεται στην καινούρια wine list του "Μόνο". Είναι ενδιαφέρουσα, δημιουργική, εύκολη και ολοκληρωμένη.

Η άποψή του για το γιορτινό τραπέζι συνοψίζεται ως εξής: "Οι γεύσεις που προτείνω  είναι απλές στην εκτέλεση, αλλά όμως με κορυφαίες σε ποιότητα πρώτες ύλες, ώστε κάποιος που θα ήθελε να κάνει αυτό το μενού στο σπίτι του, να μην χρειάζεται να είναι επαγγελματίας σεφ."

Πρόταση

-Ολοζώντανα στρείδια, με ίσως μερικές σταγόνες λεμονιού.  
Κρασί : Αφρώδες Ωδή Πανός Σπυρόπουλου.  "Ένας  συνδυασμός που στηρίζεται στην αρμονία του ιωδίου των στρειδιών και της δροσερής οξύτητας των φυσαλίδων."  

-Καραβίδες νοτίου Ευβοϊκού (είμαστε στην καλύτερη περίοδο) ελαφριά ψημένες στη σχάρα με λίγο χοντρό αλάτι από τα Κύθηρα.
Κρασί :  Lunate, Fiano di Sicilia 2012.
"Εδώ έχουμε πάλι αλμύρα από τη θάλασσα και κρεμώδη υφή, που δένουν με αυτό το κρασί, που έχει τροπικά αρώματα, καλή οξύτητα και μαγική λιπαρότητα, χωρίς χρήση βαρελιού. Ένα πιάτο και ένα κρασί, που τα αρώματα και οι υφές τους εναρμονίζονται."

- Ένα καλό Jamon Iberico de Bellota.
Κρασί:  Sherry Oloroso Seco Faraon, Bodegas Hidalgo. "Ενα ιδανικό ταίρι, καθώς το πικάντικο, αλμυρό και πληθωρικό αλλαντικό ενισχύεται από τα αρώματα του sherry και μαλακώνει.  

-Μια καλοφτιαγμένη τερίνα Foie Gras.
Κρασί: Pinot Gris, Weinbach Cuvee Particuliere -όχι νεότερο του 2009. Η λιπαρότητα του Foie gras εξομαλύνεται  από την οξύτητα του Pinot Gris . Καθώς μάλιστα το κρασί έχει παλαιώσει, αποκτά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και πιο βελούδινο χαρακτήρα και κάνει την αρμονία ακόμα πιο ιδανική.

- Ελληνικό αρνάκι λεμονάτο με πατάτες ριγανάτες στο φούρνο.
Κρασί : Chardonnay, Giaconda 2011 ακόμα καλύτερα αν βρείτε παλαιωμένο (προτείνω 2004 ή 2005 και να αποφύγουμε το 2007). "Η λιπαρότητα στο αρνάκι φρεσκάρεται από την οξύτητα του chardonnay και τα πλούσια αρώματα του λευκού κρασιού στέκονται δίπλα στην πληθωρικότητα του πιάτου και την απογειώνουν."



- Φιλέτο Ελαφιού με σως σοκολάτας και μαύρο αλάτι Χαβάης.
Κρασί: Penfolds, St Henri Shyraz παλαιωμένο.  Μια εξαιρετική ισορροπία,  καθώς οι ταννίνες του κρασιού είναι το άλλο μισό των πρωτεϊνών του ελαφιού. Επίσης, η απόλυτη χημεία τους επισφραγίζεται με την κοινή σοκολατένια αίσθηση. Το άρωμα και στα δυο αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο. "

-Τυρί Blue Stilton
Κρασί: Oremus Tokaji Aszu 6 Puttonyos." Η μαγεία των αντιθέσεων κερδίζει τον ουρανίσκο. Αυτό συμβαίνει όταν το αλμυρό και γαλακτώδες τυρί συναντά τη γλύκα και την οξύτητα ενός σπουδαίου κρασιού. "

- Γλυκό: Ένα φοντάν πραλίνας φουντουκιού με νιφάδες λευκής σοκολάτας
Κρασί:  Porto, Nieport Tawny 20 years old. "Επίσης ένας ωραίος συνδυασμός, με τα αρώματα του γλυκού και του κρασιού να εναλλάσσονται όμορφα  και το βάρος του γλυκού να έρχεται σε αρμονία με τον κρεμώδη χαρακτήρα του κρασιού. Η επιλογή της λευκής σοκολάτας είναι κυρίως γιατί αυτό το κρασί έχει στην επίγευσή του αρώματα λευκής σοκολάτας και όχι μαύρης, όπως συνήθως βρίσκουμε στα Porto...
… Και ας τελειώσουμε μ’ ένα χωνευτικό Becherovka, που είναι ένα Τσέχικο απόσταγμα από βότανα και ίσως να καπνίσουμε και ένα όχι πολύ βαρύ πούρο, όπως ένα Montecristo No 2, για να κλείσουμε με το καλύτερο τρόπο αυτό το ιδιαίτερο δείπνο."

Γιάννης Μακρής : κλασικές και αγαπημένες γεύσεις γίνονται ακόμα πιο εκλεπτυσμένες με την παρουσία του ανάλογου οινικού συντρόφου.



Ο Γιάννης Μακρής είναι ένας από τους πρώτους πέντε Έλληνες κατόχους του WSET diploma του Λονδίνου. Ένας σημαντικός τίτλος και σπουδή για το κρασί που άλλαξε την πορεία του. Ο ίδιος ξεκίνησε στον χώρο της εστίασης με σημαντικές συνεργασίες, όπως η εταιρεία Πλατής και το ξενοδοχείο Πεντελικόν. Τελικά, όμως, τον κέρδισε το κρασί και η επιθυμία του να το γνωρίζει όλο και καλύτερα έγινε καθημερινότητα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια υπεύθυνος στο εστιατόριο Βασίλαινας, μετά στο Μόνο και τώρα μαζί με τον διακεκριμένο σεφ Οlivier Campanha έχουν δημιουργήσει το talk of the town εστιατόριοo Food and Wine. Εκτός από τα πιάτα του Olivier, συζητιέται και η δική του λίστα κρασιών.

Η πρότασή του για το γιορτινό τραπέζι παρά τη σχετική απαισιοδοξία έχει θετικό πρόσημο: "Μπορεί τα μηνύματα από τον χώρο της οικονομίας και της πολιτικής να μην είναι τα πιο αισιόδοξα, αλλά από τον χώρο της οινικής δημιουργίας έχουμε πολύ πιο ευχάριστα νέα. Τα ελληνικά κρασιά έχουν εξελιχθεί και υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές που μπορούν να δώσουν μια διαφορετική λάμψη στο τραπέζι των γιορτών. "

Πρόταση



-Σαλάτα με εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς.
Κρασί: Καρανίκα Brut, Αμύνταιο, Blanc de noir, 100% ξινόμαυρο.  "Μπορούμε  φέτος για τις γιορτές να ζήσουμε στον αφρό των ημερών, αλλά στην θέση μιας σαμπάνιας να έχουμε μια εξίσου καλή ελληνική επιλογή. Η Καρανίκα Brut  παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο( δεύτερη ζύμωση στη φιάλη), τα αρώματα της ποικιλίας(φράουλα, τομάτα) ισορροπούν με αυτά των ξηρών καρπών, ενώ στην γευστική παλέτα ο κρεμώδης αφρισμός και η δροσιστικό οξύτητα, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά."

-Γιορτινή γαλοπούλα με μπαχαρικά και γέμιση.
Κρασί: Touriga Nacional 2011 Γιώργος Κίτος.  "Από τη Λάρισα έρχεται η δεύτερη έκπληξη. Από τις πρώτες φυτεύσεις της πορτογαλικής ποικιλίας στην Ελλάδα, προϊόν βιολογικής γεωργίας και χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων. Στη μύτη, πολύπλοκα αρώματα από καφέ, σοκολάτα, βιολέτα και ώριμα μαύρα φρούτα του δάσους, στο στόμα κομψό με ενσωματωμένες τανίνες, φρουτώδη υφή και μπαχαρένια επίγευση. Είναι ένας ξεχωριστός συνδυασμός για τη γιορτινή γαλοπούλα."

-Σουφλέ Σοκολάτας και παλαιωμένα τυριά.
Κρασί: Μαυροδάφνη Grand Reserve.  Μετά από αυτά προτείνω να τελειώσουμε με πιο παραδοσιακό τρόπο. Μια γλυκιά και παλαιωμένη μαυροδάφνη θα μας δώσει λύση για τις σοκολατένιες αμαρτίες ή κάποια τυριά ή και να συνοδεύσουμε ενδεχομένως  το πούρο μας. Τα κομψά αρώματα βιολέτας, φύλλων τσαγιού και πλαστελίνης εμπλουτίζονται  με αυτά της σοκολάτας και του φραγκοστάφυλου. Το σώμα είναι πλούσιο και γεμάτο, οπλισμένο με την ζέστη υφή του αλκοόλ, ιδανικό για τις δροσερές γιορτινές βραδιές."

Απόστολος Πλαχούρας: ένας αρμονικός συνδυασμός κρασιού και φαγητού δίνει άλλη διάσταση στη γευστική εμπειρία.



Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Απόστολος Πλαχούρας είναι ένας από τους οινοχόους που έχει ξεχωρίσει και έχει διαγράψει ήδη πλούσια και δημιουργική πορεία. Από βοηθός sommelier στο Άμμος και στο Βαρούλκο, γρήγορα έγινε head sommelier σε σπουδαίους και εξειδικευμένους χώρους απαιτήσεων, όπως το wine restaurant Vinoterra, το  εστιατόριο Funky Gourmet και το γνωστό Costa Navarino. Τώρα, παραμένει ο βασικός sommelier στο Danai Beach Resort and Villas, ένα από τα μοναδικά leading ξενοδοχεία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην Χαλκιδική. Τις δυο προηγούμενες χρονιές διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Οινοχόων. Το 2011, ως ο καλύτερος νέος Έλληνας Οινοχόος και το 2012, βγήκε δεύτερος καλύτερος Έλληνας Οινοχόος. Περιμένουμε να δούμε τις επιδόσεις του στον επόμενο σημαντικό διαγωνισμό.

Για το γιορτινό τραπέζι μας είπε:” το γιορτινό τραπέζι θέλει πληθωρικές γεύσεις, πλούσιες σε αλμύρα, πρωτεΐνες και γλύκα. Έτσι αντίστοιχα είναι και τα κρασιά που σας προτείνω”.

Πρόταση

Για καλωσόρισμα, μελομακάρονο.
Παλαιωμένο τσίπουρο Manifesto Αποστολάκη. Οι νότες ξύλου, οι γλυκές μπαχαρικές γεύσεις, οι φρουτώδεις πινελιές, οι ανθικές νύξεις και οι καραμελώμενοι ξηροί καρποί σε φόντο βανίλιας, θα αγκαλιαστούν με τη γεύση του μελιού, των τριμμένων ξηρών καρπών, της πλούσιας υφής και της γεμάτου όγκου γεύσης, που έχει αυτή η λιχουδιά. Επίσης, η οξύτητα του αποστάγματος θα «υποστηρίξει»  σαν θεμέλιο, τη λιπαρότητα  αυτού του κλασικού γλυκού. "

-Πράσινη σαλάτα εποχής με ξηρούς καρπούς.
Κρασί Χατζηβαρύτη Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. "Οι σαλάτες αυτές ταιριάζουν με ένα νεαρό κρασί υψηλής οξύτητας. Η φυτικότητα του Sauvignon στηρίζει την πρασινάδα και η φρουτώδη ελαφριά γήινη αίσθηση του Ασύρτικου προσδίδει φρεσκάδα και νεύρο στην λεπτή γεύση της σαλάτας. "

-Μπρουσκέτες με ρόκα και κάπαρη.
Κρασί : Escapades Sauvignon blanc. "H ένωση της ρόκας και της κάπαρης σίγουρα χρειάζεται ένα λευκό κρασί με έντονη οξύτητα. Το συγκεκριμένο sauvignon από την Ν.Αφρική έχει χαρακτηριστικά φρέσκα αρώματα κομμένου γρασιδιού, χλόης και πράσινης πιπεριάς. Στο στόμα η οξύτητα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ το σώμα σχετικά ελαφρύ. Αυτό ακριβώς που θέλουμε."

-Καπνιστός σολομός με τυρί.
Κρασί: Σαντορίνη Βαρέλι Σιγάλα. "Ενδιαφέρον εδώ θα είναι να δούμε ένα κρασί με αρκετά roustique χαρακτήρα, που προβάλει τη γεύση του terroir. Τέτοια κρασιά βρίσκουμε στη Σαντορίνη, από Ασύρτικο. Ο σολομός είναι αλμυρός και η αίσθηση του αλμυρού, αναζητά οξύτητα και πολλές φορές  υπολειπόμενα μεταλλικά άλατα, όπως το κρασί του Σιγάλα. "

-Γέμιση γαλοπούλας με κιμά, ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες, κάστανα.
Κρασί Chateauneuf du Pape Haute Pierre. " Κλασικό και αξεπέραστο ταίριασμα με τη συνταγή της χριστουγεννιάτικης γέμισης είναι το διάσημο ερυθρό κρασί από τον Νότιο Ροδανό. Το κρασί αυτά όσο παλαιώνει δίνει γεύσεις κουκουναριού, ψημένου κάστανου και κρατάει ζωντανή τη ζωηρότητα όσα χρόνια και αν περάσουν, στοιχεία που λιώνουν στο στόμα μαζί με την γέμιση της γαλοπούλας."

-Αρνί σε πουγκί με λαχανικά.
Κρασί Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη Cabernet Sauvignon. "Το αρνί αναζητά ‘’οινική δύναμη’’, στιβαρή τανίνη και μέτρια  προς υψηλή οξύτητα. Οι νότες «ψημένου», κέδρου, πιπεριάς, καλοδουλεμένων τανινών, μαζί με το αλκοόλ 13,5% - 14,5% είναι χαρακτηριστικά αυτού του κρασιού που το κάνουν ιδανικό για το αρνί."

-Γλυκό: βασιλόπιτα.
Ρακί με λεμόνι και μέλι."Θα σας πρότεινα να ταιριάξετε με τη βασιλόπιτα ένα ρακί με μέλι, ώστε να τελειώσετε ευχάριστα, γλυκά και αρμονικά αυτή τη γευστική διαδρομή."


Νικόλαος Γιαννόπουλος : οι συνδυασμοί θέλουν τέχνη και λεπτομέρεια.



Είναι ο πρωταθλητής οινοχόος που κέρδισε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό οινοχόων τον τίτλο του "καλύτερου Έλληνα οινοχόου". Δεν έχει μείνει όμως εκεί, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και στο εξωτερικό. Οι επιτυχίες αυτές δεν ήρθαν καθόλου τυχαία, αντίθετα, αποτελούν επιστέγασμα της πορείας του σε κορυφαία εστιατόρια, όπως η «Σπονδή», το «Jerome Serres» και πολυτελή σκάφη. Σήμερα είναι ο head sommelier του Matsuhisa, έχει σχεδιάσει πολύ σημαντικά μενού και ως μια από τις καλύτερες ελληνικές οινικές μύτες διδάσκει στην σχολή Genius in Gastronomy.

Ένα γιορτινό τραπέζι πρέπει να είναι πλούσιο: "το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει να έχει τα πάντα, να είναι διαφορετικό και ξεχωριστό, όπως είναι και αυτές οι ημέρες. Η παρουσία του κατάλληλου κρασιού επισφραγίζει αυτή την μοναδικότητα. "

Πρόταση



Για το καλωσόρισμα...
-Καπνιστό σολομό και μπλινίς με αυγά φρέσκου σολομού.
Κοκτέιλ Σαμπάνιας Κιρ Ιμπεριάλ, με την προσθήκη 5 cl Chambord Liqueur. Ένας συνδυασμός που σίγουρα θα ανοίξει ευχάριστα την όρεξη.

-Χειμερινές σαλάτες (μαρούλι, πράσινη και κόκκινη λόλα, λάχανο) με φρέσκο ρόδι, καρύδι, μπαλσάμικο Μόντενας και άνιθο.
Κρασί  Riesling Spatlese Trocken Schloss Vollrads 2010. "Γι αυτή τη σαλάτα θέλουμε ένα κρασί που να έχει φυτικότητα, οξύτητα, φρεσκάδα και γήινες νότες. Το Riesling έχει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα για να κάνει αυτό το πάντρεμα απολαυστικό. "

-Φιλέτο Χοιρινό Σνίτσελ Βιενουά με γλυκιά πατατοσαλάτα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Κρασί :Gruner Veltliner Federspiel . "Το Αυστριακό κρασί είναι ιδιαίτερο, έχει μια ζωντάνια που δείχνει το φιλέτο ζουμερό. Επίσης, έχει μια οξύτητα που ισορροπεί την γλυκύτητα της πατάτας και μια πιπεράτη επίγευση που δένει με το κρεμμυδάκι. "

-Πλατώ αλλαντικών: Προσούτο Ευρυτανίας - Σαλάμι Μιλάνου - Saucisson Γαλλίας - Jamon Iberico.
Κρασί Ξινόμαυρο Reserve κτήμα Άλφα." Η παρουσία ενός πλατώ δίνει μια έξτρα γευστική πινελιά στο τραπέζι. Η συλλογή, τώρα, τόσο γευστικών και έντονων αλλαντικών αναζητά τον δυναμικό χαρακτήρα του ξινόμαυρου, με τα αρώματα ντομάτας, πιπεριού, ελιάς και δέρματος."  

-Αγριογούρουνο σιγομαγειρεμένο στη γάστρα, με μαύρα φρούτα, κόκκινο κρασί και μπαχαρικά.
Κρασί  Άβατον Γεροβασιλείου 2008. Ένα πιάτο εκρηκτικό χρειάζεται ένα κρασί εξίσου πλούσιο, όπως το ερυθρό Άβατον, που αναβλύζει πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων και έχει μια μεγάλη παλέτα μπαχαρικών και βοτάνων. "

-Ιταλικό πανετόνε.
Κρασί: Moscato d' Ifestia, Χατζηγεωργίου. "Η γλύκα, τα αρώματα μελιού, φρούτων και τριαντάφυλλου
δημιουργούν ισχυρό δεσμό με το διάσημο ιταλικό γλυκό."

Όλα τα κρασιά που μας συστήνουν οι Sommeliers μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στις κάβες…Όσο για  τα πιάτα που προτείνουν, μπορεί ήδη μερικά να βρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο μενού σας ή να σας έβαλαν ιδέες για να τα συμπεριλάβετε. Δοκιμάστε τις προτάσεις τους και δημιουργήστε φέτος ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με έμφαση στη λεπτομέρεια. Καλά Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ