Topwomen δύο αδελφές από την Κρήτη, η Μαριάννα & η Στεφανία Καψετάκη: Ά θέση η μία & λίστα Forbes - Μεγάλη διάκριση και για την δίδυμη αδερφή της! (φωτό)

Έγιναν γνωστές, εντός κι εκτός συνόρων, μαγεύοντας το κοινό στα κονσέρτα πιάνου που έδιναν ανά τον κόσμο

Τη Μαριάννα Καψετάκη τη γνωρίσαμε ως δίδυμη στη ζωή και στο πιάνο με την αδελφή της Στεφανία. Τα δύο ξανθά πιτσιρίκια μεγάλωσαν, άνοιξαν τα φτερά τους και πλέον σταδιοδρομούν στην Επιστήμη, χωρίς φυσικά να εγκαταλείπουν τη μεγάλη τους αγάπη - το πιάνο!

Μάλιστα τα φτερά τους είναι τόσο μεγάλα, ώστε το όνομα της Μαριάννας Καψετάκη "φιγουράρει" μεταξύ των "30 νέων κάτω των 30 ετών" που ξεχώρισε το διάσημο περιοδικό Forbes στην κατηγορία "Επιστήμη και Υγεία" (Δείτε ΕΔΩ).

Για την 29χρονη κοπέλα, η "γνωριμία" με το Forbes ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο. "Πέρυσι είχαν επικοινωνήσει μαζί μου, ζητώντας πληροφορίες για την έρευνά μου, το βιογραφικό μου, κάνοντάς μου διάφορες ερωτήσεις" - λέει η ίδια, μιλώντας στο Cretalive, ξετυλίγοντας όλα τα θετικά συναισθήματά που τη διακατέχουν αναφορικά με αυτή τη διάκριση, που και για την ίδια ήρθε ως έκπληξη, καθώς κανένας από τους 30 "30άρηδες" της λίστας δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί ότι επιλέχθηκε τελικά ως ένας από τους "30".

Η Μαριάννα Καψετάκη, photo: cretalive.gr

Η Μαριάννα και η Στεφανία Καψετάκη έγιναν γνωστές εντός κι εκτός συνόρων, μαγεύοντας το κοινό στα κονσέρτα πιάνου που έδιναν ανά τον κόσμο - έως ότου ο κορωνοϊός έβαλε στον "πάγο" και την Τέχνη. Όντας από μικρή ηλικία ... συλλέκτριες διακρίσεων και βραβείων στη Μουσική, αποφοίτησαν από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και κατόπιν ακολούθησαν παράλληλους δρόμους στην Επιστήμη. Η Μαριάννα σπούδασε Ιατρική και η αδερφή της Στεφανία, Βιολογία. Η Μαριάννα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με άριστα στο Performing Arts Medicine από το University College London και σήμερα συνεχίζει με διδακτορικές σπουδές στις Νευροεπιστήμες στο Imperial College. Η Στεφανία έχει μεταπτυχιακό πάνω στη Ζωολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στην Αμερική.

Οι καρδιές τους είναι πάντα κοντά, ακόμη κι αν τις χωρίζουν ... πολλά χιλιόμετρα, ωστόσο ο κορωνοϊός έφερε και τις δύο στην Κρήτη και στο πατρικό τους σπίτι, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι. Εκεί έμαθε η Μαριάννα για τη διάκρισή της από το Forbes, για την πορεία της στην Επιστήμη και την ερευνητική της δραστηριότητα. Όπως εξηγεί η ίδια, μετά το μεταπτυχιακό της με θέμα τις διατροφικές διαταραχές στους μουσικούς, η έρευνά της τώρα στο Imperial, έχει να κάνει με τη χωρική μνήμη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ίδια έχει "φουλάρει" τις μηχανές και εξακολουθεί να μελετάει εντατικά, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει στο αν το "αύριο" θα τη βρει στην Αγγλία, την Ελλάδα ή την Αμερική.

photo: cretalive.gr

Λίγα 24ωρα αφότου τα Λύκεια άνοιξαν ξανά και οι τελειόφοιτοι του Λυκείου μετράνε αντίστροφα για τη μεγάλη "μάχη" των Πανελληνίων Εξετάσεων, η Μαριάννα, ένα κορίτσι που ξεκίνησε από την Κρήτη και πλέον είναι πολίτης του κόσμου, στέλνει το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας. "Υπάρχει φως στο τούνελ" - λέει, στο Cretalive, ανασύροντας από τη μνήμη τη δική της προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. Βέβαια πλέον, βλέπει το θέμα "Γνώση" από τη σκοπιά της Επιστήμης, γνωρίζοντας καλά πως λειτουργεί η μνήμη και πώς ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της αφομοίωσης της πληροφορίας.

Ωστόσο, τα λόγια της μητέρας της προς την ίδια και την αδερφή της, σαν να ηχούν ακόμη στα αυτιά της. Αυτές τις συμβουλές που έδωσαν στην ίδια δύναμη, μεταφέρει και στους σημερινούς 18άρηδες: "Από το δημοτικό, η μητέρα μας μάς έλεγε να διαβάζουμε και οι κόποι μας θα βρουν ανταμοιβή. Αν όχι στην Ελλάδα, σίγουρα στο εξωτερικό". Και να που η κυρία Τζούλι Ντέιβις Καψετάκη επαληθεύτηκε... τα κορίτσια της διαπρέπουν, από μικρή ηλικία ως μουσικοί και πλέον και ως Επιστήμονες!

Μια λαμπρή σταδιοδρομία

Οι δίδυμες Μαριάννα και Στεφανία Καψετάκη γεννήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης το 1991 και είναι απόφοιτες του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου. Ξεκίνησαν μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών. Μόλις έναν χρόνο αργότερα κέρδισαν το 3ο Βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Konzerteum και υποτροφία για όλες τις μουσικές τους σπουδές από το Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου. Απέκτησαν το πτυχίο πιάνου σε ηλικία 15 ετών με  άριστα παμψηφεί, Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με άριστα παμψηφεί και σε ηλικία μόλις 17 ετών το Δίπλωμα Πιάνου με άριστα παμψηφεί, Διάκριση και 1ο Βραβείο με καθηγητές την Κάλλια Αναστασάκη και τον Δημήτρη Τουφεξή.

Η Μαριάννα πίσω και μπροστά η δίδυμη αδερλή της Στεφανία, photo: cretalive.gr

Έχουν βραβευτεί με πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν λάβει υποτροφίες από: Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (4 συνεχόμενες φορές), Ίδρυμα Schilizzi, Ίδρυμα Εστία Νέας Σμύρνης, Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Κλασικής Μουσικής GEMMA, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και Ισπανικό Σωματείο «Κόσμος εν Αρμονία» που απονεμήθηκε από την Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος στα Βραβεία Gina Bachauer.

Έχουν δώσει πάνω από 100 ρεσιτάλ σε φεστιβάλ μουσικής και σε μεγάλες σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας, Ουαλίας, Κύπρου, Αγγλίας και Γερμανίας με μεγάλη επιτυχία και με εξαιρετικά θετικά σχόλια. Καλούνται συχνά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση όπου έχουν παρουσιάσει τα CD τους (‘Romantic Collection’ και ‘Classic Adventure-live in UK’).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ