Σήμερα σας ντύνω ζαχαροπλάστες και πάμε για τρουφάκια χιονόμπαλες, μπισκότα στολίδια, μαρόν γκλασέ του ονείρου και... του παραμυθιού! Ζήτω η γλύκα!

Η συνήθεια να προσφέρουμε χειροποίητα καλούδια τις γιορτές -και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- κρατάει από παλιά, τότε που τα προσφερόμενα είδη δεν είχαν τη σημερινή ποικιλία και τα ζαχαροπλαστεία ήταν λίγα ή και ανύπαρκτα στην επαρχία. Στις μέρες μας, τα γλυκίσματα από τα χέρια μας επανέρχονται θριαμβευτικά και αυτό δεν οφείλεται τόσο -ίσως και καθόλου- στην οικονομική δυσπραγία όσο στην μοναδικότητα του χειροποίητου δώρου που επανέκτησε την αξία της.

Η συνήθεια να προσφέρουμε χειροποίητα καλούδια τις γιορτές -και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- κρατάει από παλιά, τότε που τα προσφερόμενα είδη δεν είχαν τη σημερινή ποικιλία και τα ζαχαροπλαστεία ήταν λίγα ή και ανύπαρκτα στην επαρχία. Στις μέρες μας, τα γλυκίσματα από τα χέρια μας επανέρχονται θριαμβευτικά και αυτό δεν οφείλεται τόσο -ίσως και καθόλου- στην οικονομική δυσπραγία όσο στην μοναδικότητα του χειροποίητου δώρου που επανέκτησε την αξία της.



Άλλωστε, μπορείτε αν θέλετε να το παρουσιάσετε σε μια συσκευασία από μόνη της δώρο, όπως μια πιατέλα ή ένα ντιζαϊνάτο μπολ. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες -που όλο και με κάποιο ελάττωμα θα μας βγουν κάθε φορά!- είναι κλασικά και αναμενόμενα, αλλά αν συσκευαστούν έξυπνα, σε όμορφα μεταλλικά κουτιά, θα αρέσουν. Στις αγγλοσαξωνικές κυρίως χώρες, αλλά και στην κεντρική Ευρώπη, αγαπούν τα μπισκότα με μπαχαρικά σαν το τζίντζερ και την κανέλα σε σχήματα χιονάνθρωπου, αστεριού, νιφάδας και διακόσμηση από γλάσο, που μπορεί να διαθέτουν και μια τρυπούλα ώστε να μπορούν να κρεμαστούν στο δέντρο. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για σπίτι με παιδιά, που θα ενθουσιαστούν.

Tης Ντίνας Γκρουμούτη - athinorama.gr

Το ίδιο και με διάφορα cookies, συσκευασμένα κι αυτά σε όμορφα κουτιά. Τα μαρόν γκλασέ, τυλιγμένα στο γνωστό ασημόχαρτο, αρέσουν κυρίως στους μεγάλους και είναι ένα πραγματικά πολύτιμο δώρο. Επειδή είναι από τα ωραιότερα γλυκίσματα, απολύτως της εποχής και ακόμα, επειδή σπάνια βρίσκεις πλέον καλής ποιότητας, και τότε τα πληρώνεις πανάκριβα. Εχουν μια χρονοβόρα -αν και πανεύκολη- διαδικασία, αλλά θα ενθουσιάσουν. Με κατασκευή-παιχνίδι, σίγουρη πρόταση είναι και τα τρουφάκια, απαραιτήτως με πολύ καλή σοκολάτα, που αξίζει να την αναζητήσετε πέρα από σουπερμάρκετ. Αν επιχειρείτε και λίγο πιο "δύσκολα" γλυκά μπορείτε να προσφέρετε μια τούρτα- χριστουγεννιάτικο κορμό, με βάση τη σοκολάτα ή το κάστανο, με γιορτινή διακόσμηση. Και ο κατάλογος είναι μεγάλος…

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα-στολίδια



υλικά για 30-40 κομμάτια
340 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
100 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
190 γρ. golden syrup (στα μεγάλα s/m και deli)
1 1/2 κ.σ. τζίντζερ (σε σκόνη)
1/2 κ.κ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.κ. σόδα μαγειρική
για το γλάσο
1 ασπράδι αβγού
60 γρ. ζάχαρη

παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα αφράτο ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτουμε το golden syrup και το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα και το ξύσμα και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια σφιχτή ζύμη. Σταματάμε, μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και το δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 15' περίπου, μέχρι να σφίξει. Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε επάνω τη ζύμη, καλύπτουμε με άλλη λαδόκολλα και ανοίγουμε ανάμεσα τη ζύμη σε πάχος 4 χιλ. Αφαιρούμε το επάνω φύλλο και με κουπ πάτ κόβουμε τα μπισκότα σε χριστουγεννιάτικες φιγούρες (μπορεί να είναι ίδιες ή διάφορες αλλά σχετικά ίδιου μεγέθους). Δεν απλώνουν πολύ, αλλά πρέπει να έχουν μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε για 8'-10' μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί τους ή σε σχάρα. Αν θέλουμε να τα διακοσμήσουμε -αφού κρυώσουν τελείως- με γκλάσο, μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα ένα με 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο με 60 γρ. ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει λείο μείγμα (ή να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο). Αφού κάνουμε τη διακόσμηση που θέλουμε (π.χ. μάτια-στόμα σε ανθρωπάκια, κλαδιά σε δέντρα κλπ) τα αφήνουμε 2 ώρες να στεγνώσουν. Τα μπισκότα μπορούν να γίνουν και 10 ημέρες πριν την κατανάλωσή τους.

σημ. αν θέλουμε να τα κρεμάσουμε σαν στολίδια στο δέντρο μπορούμε να κάνουμε στη μια άκρη τρυπούλες με ένα σουβλάκι. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ελέγχουμε αν έκλεισε κάποια τρυπούλα και την ανοίγουμε ξανά όσο τα μπισκότα είναι ζεστά. 


Τρουφάκια χιονομπαλάκια



υλικά για 30 περίπου τρουφάκια
200 γρ. καλή κουβερτούρα με 65% κακάο τουλάχιστον
200 γρ. κρέμα γάλακτος -35% λιπαρά
200 γρ. τριμμένη καρύδα
1 κ.κ. ζάχαρη (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

παρασκευή
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και την βάζουμε σε γυάλινο ή μεταλικό μπολ. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το ξύσμα και ζεσταίνουμε μέχρι μόλις να κοχλάσει.  Την ρίχνουμε επάνω στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε αργά μέχρι να λυώσει και να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, ώστε να στερεοποιηθεί το μείγμα. Παίρνουμε κουταλίτσες από το μείγμα και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Σε ένα βαθύ σκεύος αδειάζουμε όση καρύδα χωράει και κυλάμε μέσα ένα ένα τα τρουφάκια πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει γύρω-γύρω. Τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος μέχρι 3 ημέρες ή στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες σκεπασμένα. Αν βρίσκονται στο ψυγείο, καλύτερα να μείνουν λίγη ώρα έξω πριν σερβιριστούν.

Μαρόν γκλασέ

υλικά
1 κ. μεγάλα όμορφα και γερά κάστανα (μαρόνια)- και λίγα ακόμη για τυχόν απώλειες
1200 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 λ. νερό

παρασκευή
Πλένουμε τα κάστανα και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια σχισμή στο επάνω μέρος τους. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να βράσουν 25' (βράζουμε περισσότερα ώστε να αντικαταστήσουμε όσα σπάσουν). Μόλις τα βγάλουμε από το νερό τα ξεφλουδίζουμε ακόμα ζεστά, αφαιρώντας με προσοχή και την εσωτερική φλούδα ώστε να μείνουν ολόκληρα. Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε ένα σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λοβό της βανίλιας σχισμένο στη μέση. Βράζουμε το σιρόπι επί 3' (από τη στιγμή του βρασμού). Τοποθετούμε τα κάστανα σε μεταλικό καλαθάκι και τα βυθίζουμε στην κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν με το σιρόπι. Μετράμε 3' και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε τα κάστανα να μείνουν μέσα στο σιρόπι επί 24 ώρες. Την επομένη, αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι, το βάζουμε να πάρει βράση και τα ξαναβάζουμε μέσα να γλασαριστούν επί 3'. Τα αφήνουμε πάλι να μείνουν 24 ώρες στο σιρόπι. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε και τις επόμενες 4 ημέρες (συνολικά 5 φορές). Την 6η ημέρα αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι και τα ακουμπάμε σε υπερυψωμένη σχάρα, επάνω από λαδόκολλα. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε καλά με το σιρόπι τους και τα αφήνουμε να στεγνώσουν έτσι στον αέρα για 24 ώρες. Κατόπιν είναι έτοιμα να τα τυλίξουμε σε αδιάβροχο χαρτί και κατόπιν σε ασημόχαρτο για να τα διατηρήσουμε ή να τα δωρίσουμε. Το σιρόπι τους είναι κατάλληλο για άλλες χρήσεις.

Cookies με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά

υλικά
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
200 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
150 γρ. ζάχαρη καστανή ζαχαροκάλαμου
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
ελάχιστο αλάτι

παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ο. Χτυπάμε το μαλακωμένο βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα και προσθέτουμε το αβγό ολόκληρο συνεχίζοντας για λίγα δευτερόλεπτα το χτύπημα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλέυρι με τη μαγιά, τα μπαχαρικά, την καρυδόψιχα και ελάχιστο αλάτι. Ενσωματώνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα βουτύρου σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Σε μια επιφάνεια ψησίματος ή σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί σχηματίζουμε μεγάλες μπάλες ζύμης σε απόσταση μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας το κουτάλι του παγωτού. Κατόπιν, τις πατάμε λίγο στο κέντρο να "σπάσουν" ελαφρά (τα μπισκότα θα απλώσουν κατά το ψήσιμο). Ψήνουμε τα cookies για 20' αν τα θέλουμε μαλακά και 23' αν τα θέλουμε τραγανά. (Προσοχή! Αν θέλουμε μικρότερα μπισκότα θα τα ψήσουμε περίπου 17'). Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ