Ο Άκης Πετρετζίκης & τα απίστευτα πιάτα του - Κοτόπουλο shawarma

Δοκιμάστε την...

Συστατικά

  • 1 1/2 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 1 πατάτα

Για τη μαρινάδα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 10 γρ. τζίντζερ
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τα γεμιστά κρεμμύδια

  • 4 φέτες μπέικον
  • 6 κρεμμύδια, λευκά
  • 30 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα 2 κ.σ. προαιρετικά, για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. βούτυρο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κοτόπουλο

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, τον κουρκουμά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι και τις προσθέτουμε στο μπολ.
  • Τρίβουμε το σκόρδο και το τζίντζερ, ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο, τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, η οποία φροντίζουμε να ακουμπάει το κοτόπουλο, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4-12 ώρες ώστε να μαριναριστεί το κοτόπουλό.
  • Προθερμαίνουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε την πατάτα στη μέση και καρφώνουμε δύο σούβλες στο ένα μισό της πατάτας. 
  • Περνάμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο και στις δύο σούβλες και κλείνουμε τις άκρες από τις σούβλες με το άλλο μισό της πατάτας.
  • Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά, αναποδογυρίζοντας το κοτόπουλο στη σχάρα ανά 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά γυρνώντας τις σούβλες ανά διαστήματα.

 

Για τα γεμιστά κρεμμυδια 

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες του μπέικον για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρούμε το μπέικον, αλλά κρατάμε το λίπος του για να σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια 2 εκ. από την πάνω πλευρά τους (όπως κόβουμε τις ντομάτες όταν φτιάχνουμε γεμιστά).
  • Αφαιρούμε τη σάρκα του κρεμμυδιού με ένα μαχαίρι ή έναν αποπυρηνωτή προσέχοντας να μην τα τρυπήσουμε μέχρι κάτω γιατί θέλουμε να τα γεμίσουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τη σάρκα των κρεμμυδιών.
  • Σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι τις σάρκες των κρεμμυδιών για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αν δεν θέλουμε να σοτάρουμε στο λίπος από το μπέικον, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Λαδώνουμε ελαφρά τις “κούπες” από τα κρεμμύδια και ψήνουμε στο μπάρμπεκιου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. 
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το μπάρμπεκιου και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά. 
  • Προσθέτουμε σε ένα μπολ τη σάρκα των κρεμμυδιών που σοτάραμε, το μπέικον, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια, το θυμάρι, πιπέρι, το βούτυρο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με τη γέμιση και τα τυλίγουμε ένα-ένα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε τα κρεμμύδια για 15-20 λεπτά στο μπάρμπεκιου.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το μπάρμπεκιου.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ