Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εφηβική παχυσαρκία: Ποιος ο ρόλος των ορμονών- Η σύγχρονη επιδημία στη χώρα μας

Χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης spexin μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη παχυσαρκίας σε εφήβους.

 

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν  αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια, συμβάλλοντας στην υψηλότερη συχνότητα του διαβήτη τύπου 2, του εγκεφαλικού επεισοδίου , και των  καρδιοπαθειών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 21 % των Αμερικανών εφήβων ηλικίας 12-19 ετών ήταν παχύσαρκοι το 2012, ενώ το ποσοστό  το 1980 ήταν 5%.

Η  κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν βασικούς παράγοντες για την αύξηση της παχυσαρκίας, μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Οι ερευνητές έχουν επίσης αναφέρει  ότι η ορμόνη spexin – πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας και της λιπώδους μάζας του σώματος – παίζει ρόλο στην παχυσαρκία? προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει μειωμένα επίπεδα της ορμόνης μεταξύ παχύσαρκων ενηλίκων.

 Ο Dr. Seema Kumar, της Mayo Clinic στο Rochester, MN, και ανώτερος συντάκτης αυτής της τελευταίας έρευνας, σημειώνει ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη σχετικά με  τη διερεύνηση του ρόλου της  ορμόνης spexin σε παχύσαρκους εφήβους.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη  παχυσαρκίας σε εφήβους με χαμηλότερα επίπεδα  της ορμόνης spexin είναι 5,25 φορές μεγαλύτερος .

Για τη μελέτη της  εγκάρσιας τομής, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της ορμόνης  spexin στα δείγματα αίματος σε 69 εφήβους  ηλικίας 12-18 ετών, από τους οποίους οι  51 ήταν παχύσαρκοι και οι  18 είχαν  φυσιολογικό βάρος.

 Ένα παιδί ή ένας έφηβος ορίζεται ως παχύσαρκος εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το 95ο εκατοστημόριο των παιδιών ή των εφήβων της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με το CDC.

 Οι έφηβοι κατανεμήθηκαν σε μία από τις τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα της ορμόνης  spexin στο αίμα  τους.

 Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης αυτής από τα παιδιά φυσιολογικού βάρους αναφέρει το logodiatrofis.

 Σε σύγκριση με τους εφήβους που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα, εκείνοι  με τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης βρέθηκαν να έχουν 5,25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

 Προηγούμενες μελέτες της ορμόνης spexin μεταξύ των ενηλίκων έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ των επιπέδων της και των επιπέδων γλυκόζης νηστείας στο αίμα, αλλά καμία τέτοια σύνδεση δεν βρέθηκε στη μελέτη αυτή.

 Ο Dr. Kumar λέει ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ορμόνη  spexin μπορεί  να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους που αρχίζει σε νεαρή ηλικία.

 “Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι βλέπουμε τέτοιες σαφείς διαφορές στα επίπεδα της ορμόνης spexin μεταξύ παχύσαρκων και φυσιολογικών  εφήβων.

 Δεδομένου ότι αυτή είναι μια σύγχρονη μελέτη, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνήσει τη φυσιολογική σημασία της spexin, και το πώς μπορεί να συμμετέχει στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ή τη διαχείριση της κατάστασης. “

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ