Άκης Πετρετζίκης: Καπνιστές χοιρινές μπριζόλες - Ένα λαχταριστό πιάτο

Υπέροχο πιάτο! 

Συστατικά

  • 2 μπριζόλες χοιρινές, λαιμού με κόκαλο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα αρωματικά

  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 15 κόκκους πιπεριού
  • 5 κλ. φασκόμηλο
  • 5 κλ. τσάι του βουνού

Για το σερβίρισμα

  • 250 γρ. πατάτες baby, ψητές
  • φύλλα φασκόμηλου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Καλύπτουμε πολύ καλά το εσωτερικό μιας παλιάς κατσαρόλας με 2 στρώσεις αλουμινόχαρτο. 

  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το καπάκι από την εσωτερική μεριά.
  • Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά.
  • Αλείφουμε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε, και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά στον πάτο της κατσαρόλας και τα καλύπτουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στο οποίο έχουμε κάνει λίγες τρύπες με ένα μαχαίρι.
  • Τοποθετούμε μια μικρή σχάρα μέσα στην κατσαρόλα. Η σχάρα θα πρέπει να είναι μικρότερη από την κατσαρόλα ώστε να χωράει στο εσωτερικό της.
  • Βάζουμε τις μπριζόλες πάνω στη σχάρα και μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις οι μπριζόλες αρχίσουν να ψήνονται και βλέπουμε να βγαίνουν οι πρώτοι καπνοί, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
  • Ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί οι μπριζόλες ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε αυτό το σημείο είναι μέτριες προς καλοψημένες. Αν τις θέλουμε πιο καλοψημένες, τις αφήνουμε μερικά λεπτά παραπάνω.
  • Αφαιρούμε τις μπριζόλες από την κατσαρόλα.
  • Σερβίρουμε με ψητές baby πατάτες και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου φασκόμηλου.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ