Ο Άκης Πετρετζίκης μας ξετρελαίνει με λαχταριστό σπιτικό γύρο - Δείτε πως θα τον φτιάξετε (βίντεο)

Λιώνει στο στόμα...

Συστατικά

  • 2 κιλά χοιρινό

  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. πιπέρι
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. σκόρδο, σε σκόνη ή 3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι, σε σκόνη, ή 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 κ.σ. ρίγανη

Για τη σύνθεση

  • 1 ντομάτα

  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πατάτα, για τη βάση

Για το σερβίρισμα

  • πίτες για σουβλάκι, ψημένες
  • τζατζίκι
  • μουστάρδα
  • ντομάτα
  • κρεμμύδι
  • μαϊντανό
  • πατάτες τηγανητές

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

​​​​​​​

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες. Τις χτυπάμε με τον μπάτη για να μαλακώσουν και να γίνουν πολύ λεπτές και τις αφήνουμε στην άκρη.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, το κύμινο, το αλάτι, την πάπρικα, το μπούκοβο, το πιπέρι, το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το κρέας μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά μεταφέρουμε στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη για 12 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε μια πατάτα στη μέση και περνάμε από 2 καλαμάκια για σουβλάκια. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Η πατάτα θα είναι η βάση για να στηριχτεί ό γύρος. Περνάμε μια μια τις φέτες από το χοιρινό από τα καλαμάκια.
  • Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες, την πιπεριά σε κομμάτια και το κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια. Καρφώνουμε τα λαχανικά πάνω από τον γύρο.
  • Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30-40 λεπτά να πάρει χρώμα.
  • Για το σερβίρισμα

  • Κόβουμε περιμετρικά τον γύρο που έχει ψηθεί και έχει πάρει χρώμα και αφήνουμε στην άκρη. Τον υπόλοιπο γύρο μπορούμε να τον βάλουμε ξανά στον φούρνο για να πάρει χρώμα στα σημεία που έχει κοπεί.
  • Μοιράζουμε το τζατζίκι στις ψημένες πίτες, τη μουστάρδα, τη ντομάτα σε φέτες, το κρεμμύδι σε φέτες, τον μαϊντανό, τις πατάτες και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ