Η Brigitte και ο Emmanuel Macron υποδέχτηκαν τον Μάιο με το εθνικό τους λουλούδι, το Muguet: 60 εκατ αναμένεται να πουληθούν φέτος (φωτό)

Τα λουλούδι - star της πρωτομαγιάς!

Με το εθνικό λουλούδι της Γαλλίας υποδέχτηκαν τον Μάιο ο Emmanuel Macron και η σύζυγός του Brigitte.

Η Πρωτομαγιά στη Γαλλία είναι δημόσια αργία - επίσημα αναφέρεται ως Εργατική Γιορτή (La Fête du Travail) - αλλά είναι επίσης γνωστή και ως γιορτή του μιγκέ (La Fête du Muguet).

Με αφορμή λοιπόν την πρώτη μέρα του Μάη στον λογαριασμό του Γάλλου προέδρου στο Instagram δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία με το συγκεκριμένο λουλούδι.



Παράλληλα σε άλλες εικόνες που έχουν αναρτηθεί στα social media βλέπουμε αυτόν και την σύζυγό του να κρατούν ο καθένας από μια ανθοδέσμη με μιγκέ (muguet στα γαλλικά).

Κομψή όπως πάντα η πρώτη Κυρία της Γαλλίας φόρεσε την φετινή πρωτομαγιά ένα μπεζ - κίτρινο ταγιέρ ενώ ο σύζυγός της ένα γκρι κοστούμι.


Τα λουλούδι - star της πρωτομαγιάς, που φέρνει την ευτυχία, πουλιέται σε όλους τους δρόμους στην Ευρωπη ενώ στη Γαλλία την 1η του Μάη θα το βρει κανείς παντού! Σε ανθοπωλεία, σουπερμάρκετ αλλά και υπαίθριους ανθοπώλες είτε σαν μπουκέτο είτε σε γλαστράκι.

 60 εκατομμύρια μιγκέ πωλούνται κάθε χρόνο στη χώρα με τους ανθοπώληδες και τους παραγωγούς να ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρώτη Μαΐου. 

 

Μάλιστα πολλά από αυτά έρχονται από την Γερμανία όπου το έδαφος και η θερμοκρασία είναι ιδανικά για να καλλιεργηθεί το φυτό, σύμφωνα με το letemps.ch.

Στη Γαλλία προσφέρουν το λουλούδι την 1η του Μάη ήδη από την Αναγέννηση αν και η παράδοση της La Fête du Muguet πρέπει να ξεκινήσε γύρω στο 1936, ημερομηνία έναρξης των αμειβόμενων διακοπών στη χώρα.

Ωστόσο η ιστορία του λουλουδιού πάει πολύ πίσω. Ήδη, η 1η Μαΐου ήταν μια σημαντική και συμβολική ημερομηνία από την Αρχαιότητα καθώς αντιστοιχούσε στην ημέρα που οι πλοηγοί ξεκίναγαν ξανά για τη θάλασσα. Ανάλογα έθιμα έιχαν οι Κέλτες, οι Ρωμαίοι και άλλοι πολιτισμοί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kathleen ? (@kathou.g)

Το tetradiogallikon.weebly.com αναφέρει ότι το έθιμο της προσφοράς μιγκέ  ξεκίνησε από την 1η Μαΐου του 1561, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 9ος έλαβε σαν δώρο ο ίδιος ένα μπουκέτο μιγκέ. Του άρεσε τόσο πολύ ώστε από τότε χάριζε κάθε Πρωτομαγιά στις κυρίες της αυλής του μπουκετάκια από το τυχερό λουλούδι.

Αυτό γενικεύθηκε και επιβίωσε ως την εποχή μας. Σήμερα όλοι προσφέρουν μιγκέ την Πρωτομαγιά για να φέρει ευτυχία, συνηθίζεται όπως το μαγιάτικο στεφάνι στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ