Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθαρίζει: Οι νέες γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν το AstraZeneca μπορούν να εμβολιαστούν με Moderna το αμέσως επόμενο διάστημα (βίντεο)

Στα μέσα  Μαΐου ο κατ' οίκον εμβολιασμός 

Τη Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε  η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών, όπως είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, την επομένη ημέρα και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει την Μ.Πέμπτη στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και το Μ.Σάββατο 1η Μαΐου για τους 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Επίσης είπε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και των εκπαιδευτικών.

Ήδη έχουν κλειστεί 263.000 ραντεβού.Το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και ήδη έχουν κλείσει 270.000 ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε τέλος ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.

Ωστόσο μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει γύρω από τον εμβολιασμό των γυναικών της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca και το αν είναι τελικά ασφαλής η χορήγησή του.

Μιλώντας σχετικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε τις εναλλακτικές που μπορούν να έχουν οι συγκεκριμένες γυναίκες του πληθυσμού αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι γυναίκες που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca (σ.σ.: λόγω κύησης ή προσπάθειας να συλλάβουν ή λόγω φόβου) θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια Moderna όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού. Στο άμεσο επόμενο διάστημα δηλαδή.

Το πότε θα εξαρτηθεί και από το πώς έχουν πάει οι εμβολιασμοί και ο προγραμματισμός από τις προηγούμενες μέρες καθώς και οι έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε».

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία και η τοποθεσία του δεύτερου ραντεβού του εμβολίου.

Είπε ακόμη ότι «είναι πιθανό από τα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος Ιουνίου να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 18-30».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους , μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", «το Johnson & Johnson θα είναι μέσα στα εμβόλια που θα μπορούν να κάνουν οι 45-49».

 Ο ίδιος τόνισε την «Πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στα ραντεβού για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca» ενώ εκτίμησε πως «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης», έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Στα μέσα  Μαΐου ο κατ' οίκον εμβολιασμός 

Μιλώντας για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι «εξετάζεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός για τους 80-89 και η 2η δόση στο εξοχικό.

Εντός του Μαΐου αναμένονται ανακοινώσεις για τον κατ' οίκον εμβολιασμό»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ