"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου": Η σταύρωση στα αριστουργήματα της τέχνης - Θεοτοκόπουλος - Βελάθκεθ -Νταλί ζωγραφίζουν το θείο δράμα (φώτο)

Γκόγια, Πικάσο, Νταλί, Ρέμπραντ αποτυπώνουν τη σταύρωση στους καμβάδες τους. Μέγιστος όλων ο El Greco

Το Θείο δράμα ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους Έλληνες και ξένους να δημιουργήσουν αριστουργήματα που η λάμψη τους μένει αναλοίωτη στους αιώνες.

Η πορεία και η εξέλιξη του Θείου δράματος συγκίνησε και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μεγάλους ζωγράφους.

Η «Πιετά» του Τζοβάνι Μπελίνι και ο «Νεκρός Χριστός» του Μαντένια μπορεί να είναι δύο αναγεννησιακοί πίνακες που μας συ-γκλονίζουν, αλλά δεν είναι τα μόνα παραδείγματα.

Ο Κ α ρ α β ά τ ζ ι ο , ο Μ ι χ α ή λ  Άγγελος, ο Ντιέγκο Βελάσκεθ, ο Φρανθίσκο Γκόγια, ο Ραφαήλ, ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ρόχιερ φαν ντερΒάιντεν, ο Τιτσιάνο, ο Θεόδωρος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης,ο Νίκος Εγγονόπουλος και πολλοί ακόμη ύμνησαν στον καμβά τους την πορεία του Θεανθρώπου, από τον Γολγοθά ως την Ανάσταση.

Ανάμεσά τους, όμως, ξεχωριστή αίσθηση προκαλούν με τη ζωντάνια  και τη γλαφυρότητά τους τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βρεθεί μπροστά σεένα έργο του Ελ Γκρέκο που θέμα έχει τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.

Η σταύρωση του Χριστού είναι το θέμα σε πολλούς πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Το πρώτο έχει τίτλο "Η Σταύρωση" La crucifixión. Στο έργο του 1597, ο Θεοτοκόπουλος αποτυπώνει στις μορφές με αριστουργηματικό τρόπο τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα της κορυφαίας στιγμής του Θείου δράματος.

Στο συγκλονιστικό έργο "Ο Χριστός κουβαλάει το Σταυρό" ο Θεοτοκόπουλος  αποδεικνύει γιατί θεωρείται μέγας μαέστρος της ζωγραφικής.

Στο πρόσωπο του Χριστού βλέπουμε την ταπεινότητα , την εγκαρτέρηση και το μεγαλείο της ηθελημένης θυσίας. Κοιτάζοντας το βλέμμα του Χριστού νιώθουμε ρίγος.

Είναι σα να ακούμε το θόρυβο του χιτώνα να βλέπουμε ζωντανά την κίνηση του Θεανθρώπου.

O πόνος της Παναγίας και του αγαπημένου μαθητή του Χριστού του Ιωάννη αποτυπώνονται θαυμάσια στο έργο "Crucifixion with the Virgin Mary and Saint John the Evangelist" του El Greco.

To έργο Christ Crucified είναι ένας πίνακας του 1632. Δημιουργός του ο Ντιέγκο Βελάθκεθ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο Velázquez έκανε διάφορες γυμνές σπουδές που χρησιμοποίησε σε μεταγενέστερους πίνακες, όπως το Apollo at the Forge of Vulcan  (1630) και ο πίνακαςJoseph's Tunic  (1630).

Οι κριτικοί της τέχνης υποστηρίζουν ότι η γυμνή μελέτη για αυτόν τον πίνακα είναι εξαιρετική και αποτυπώνει αριστοτεχνικά στη σύντηξη γαλήνης, αξιοπρέπειας και ευγένειας.

Είναι ένα λιτό γυμνό που μεταδίδει τη σταύρωση ρεαλιστικά, χωρίς την υποστήριξη μιας αφηγηματικής σκηνής.

Ο πίνακας Christ of Saint John of the Cross είναι ένας πίνακας του Σαλβαδόρ Νταλί που δημιουργήθηκε  το 1951 και βρίσκεται στη συλλογή της Πινακοθήκης και του Μουσείου Kelvingrove, Γλασκόβη.

Απεικονίζει τον Ιησού Χριστό στον σταυρό σε έναν σκοτεινό ουρανό . Ο σταυρός μοιάζει αναδύειται μέσα από το νερό που βρίσκεται από κάτω. 

Είναι  μια σουρεαλιστική  απεικόνιση της σταύρωσης, στερείται καρφιών, αίματος και στεφάνης από αγκάθια, γιατί, σύμφωνα με τον Νταλί, αυτά τα χαρακτηριστικά θα επηρέαζαν την απεικόνιση του Χριστού.

Ο Michelangelo δίνει δύο διαφορετικές εκδοχές της σταύρωσης σε ισάριθμα έργα. Και στα δύο κυριαρχεί η λιτότητα στα εκφραστικά μέσα και βλέπουμε τον Ιησού τη στιγμή που έχει ολοκληρώσει την αποστολή του στη γη και είναι έτοιμος να μεταβεί στους ουρανούς.

To θέμα της σταύρωσης απασχόλησε και τον Caravaggio στο έργο Crucifixion of Saint Peter  για το παρεκκλήσι Cerasi της Santa Maria del Popolo στη Ρώμη.

Ο Χριστός στον Σταυρό είναι μια ζωγραφική σε καμβά του 1631 από τον μέγα εκφραστή της ανθρώπινης ψυχής τον Rembrandt. Όπως σε όλους τους πίνακες του αποτυπώνει εξαιρετικά την ψυχική διαδρομή του Χριστού από το μαρτύριο στη σταύρωση.

Τον Χριστό στο Σταυρό τον βλέπουμε σε πολλούς ακόμη πίνακες ζωγραφικής.

Δείτε τους πιο σημαντικούς:

Eugène Delacroix, Le Christ entre les deux larrons ou le Coup de lance, Pastel, 32x31,8 cm, 1830 – 1860

Marc Chagall, White Crucifixion, 1938

Pablo Picasso, Crucifixion, 1930

Francisco Goya, Christ en Croix, Huile sur Toile

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ