Top Woman η εφοπλίστρια Μαρία Αγγελικούση: Η γυναίκα που πλέον διοικεί μια αυτοκρατορία της ναυτιλίας με 160 πλοία - Η ιατρική, ο πατέρας της & η αποφυγή της δημοσιότητας

Ο πατέρας της Γιάννης Αγγελικούσης πέθανε στις 10 Απριλίου. 

Η γιατρός Μαρία Αγγελικούση είναι μία γυναίκα φιλόπονη & χαμηλών τόνων έχοντας επιλέξει εδώ και χρόνια να ζει μακριά από κοσμικές εκδηλώσεις και τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ναυτιλία ήταν στο DNA της αλλά δίπλα στον πατέρα της ξεκίνησε “full tilme” τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η ίδια δεν είχε βάλει στόχο τη Ναυτιλία, αφού σπούδασε αυτο που ονειρευόταν δηλαδή Ιατρική, την οποία και εξάσκησε μερικά χρόνια στο Λονδίνο όπου ζούσε μόνιμα.

Το μικρό της όνομα πήρε απο την γιαγιά της, Μαρία Παπαλιού, και ανήκει στην τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας που ασχολείται με την πλοιοκτησία .

Η Μαρία έκανε τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση να νιώθει περήφανος αφού είχε ακολουθήσει το όνειρο της .

Σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, τιμώμενος από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ως «Πρόσωπο της χρονιάς» είχε τονίσει φανερά συγκινημένος: «Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εξ ονόματος των στελεχών, των εργαζομένων, των καπετάνιων και των ναυτών που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία της εταιρείας, καθώς και της συζύγου μου Ελίζαμπεθ και της κόρης μου Μαρίας».

Tα τελευταία οκτώ χρόνια εξοικειώθηκε με τον χώρο της ναυτιλίας αλλά και όλο τον όμιλο στον οποίο κυριαρχεί η Angelicousis Group of Companies, δημιουργώντας την δική της ομάδα management .

angelicoussisgroup

Από πέρυσι το καλοκαίρι ο αείμνηστος πατέρας της την είχε χρίσει Αντιπρόεδρο της Εταιρείας

Η Μαρία Αγγελικούση ξεκίνησε από το τμήμα ναυλώσεων του Angelicoussis Shipping Group, όμως σύντομα άρχισε να συμμετέχει στις αποφάσεις.

Γρήγορα η νεαρή Μαρία συμμετείχε στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, με στόλο 160 πλοίων, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας σημαντικά συμβόλαια εξαγορών και νεότευκτων πλοίων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα, η πρώτη εξαγορά που ολοκλήρωσε ήταν αυτή του VLCC Blue Jade (χωρητικότητας 320.000 dwt, κατασκευής 2012, μετονομάστηκε σε Maran Thetis), το 2014.

Η Μαρία Αγγελικούση, τον Δεκέμβριο του 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Next Generation Greek Shipping Award, αναφέρθηκε τότε στο μέλλον και στην επέκταση με την Maran Gas Maritime που δραστηριοποιείται στην αγορά της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με έναν στόλο 21 πλοίων, ενώ 11 ακόμα πλοία είναι υπό κατασκευή.

Η Μαρία Αγγελικούση ειχε υπογραμμίσει τότε : «η πλούσια εμπειρία της Maran Gas Maritime, ειδικά στον χώρο της ναυτιλίας LNG, σίγουρα θα ενισχύσει τη δύναμη της εξαιρετικής ομάδας μας στη Maran Gas».

Από τις πρώτες της κινήσεις που εδραίωσαν την ηγετική της θέση στον όμιλο με τα περισσότερα από 150 πλοία, ήταν όταν η απόκτηση του πλοίου, που κέρδισε στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 τo βραβείο του Πλοίου της Χρονιάς.

Το «Excelerate Sequoia» της Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση, είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων πλωτή τερματική μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης, γνωστή στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU, το οποίο όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως κανονικό LNG carrier.

Το κόστος ναυπήγησης του πλοίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε στις νοτιοκορεατικές γιάρδες της Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME).

Η Μαρία Αγγελικούση είναι παντρεμένη με γόνο της πριγκιπικής οικογένειας της Σερβίας Καραγεώργιεβιτς.

Η επίσημη ανακοίνωση με τα τον θάνατο του Ιωάννη Αγγελικούση

Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης, η Μαρία Αγγελικούση, κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, προέδρου του Αngelicoussis Group of Companies, αναγγέλλει τον θάνατο του πατέρα της, νωρίτερα σήμερα, 10 Απριλίου, ο οποίος «απεβίωσε ήρεμα στον ύπνο του, περιστοιχιζόμενος από τα μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Η απώλειά του θα είναι δυσβάσταχτη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «υπέστη καρδιακό επεισόδιο στις 20 Μαρτίου και παρά την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα που του παρείχε το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν μπόρεσε να ανακάμψει».

Η οικογένειά του «επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους ιατρούς και τους νοσηλευτές για την υποστήριξη και τη φροντίδα που του παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του.»

Η κόρη του στο τιμόνι της Angelicousis Group of Companies

Το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της οικογένειας Αγγελικούση σε όλον τον κόσμο ενημερώθηκαν για τα θλιβερά νέα.

Η οικογένεια παρακαλεί να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της σ’ αυτή τη στιγμή του μεγάλου πένθους.

Η κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, Μαρία, τον διαδέχεται ως Chief Executive Officer του Angelicousis Group of Companies.

Η ιστορία της οικογένειας Αγγελικούση με ρίζες απο τη Μάνη & τη Χίο

Η οικογένεια Αγγελικούση ξεκινά από τη Μάνη για να καταφύγει στην Χίο, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. «Στα μέσα του 18ου αιώνα μετακόμισαν στο βόρειο τμήμα της Χίου, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ακατοίκητο και έδωσαν το όνομα Καρδάμυλα στην περιοχή.

Σκοπός της μετεγκατάστασης ήταν η πειρατεία, να επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονταν ή έρχονταν από την Μαύρη Θάλασσα στην Μεσόγειο» έχει πει ο εφοπλιστής σε συνέντευξη του στο διεθνές ναυτιλιακό έντυπο Trade Winds.

Με την επανάσταση του 1821 και την σφαγή της Χίου το 1822, οι πρόγονοι του θα επιστρέψουν στην Μάνη και μετά θα πάνε και πάλι στην Χίο το 1857.

Τότε είναι και η εποχή που μπήκαν οι βάσεις για την εφοπλιστική δραστηριότητα της οικογένειας κάνοντας την αρχή με ιστιοφόρα. «Ο προπάππους μου, ο Αντώνης, ήταν το πλέον εξέχον μέλος εκείνης της περιόδου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ