Τσουρέκι γεμιστό με αλλαντικά και τυριά - Η τέλεια πρόταση για το γιορτινό τραπέζι από τη Ντίνα Νικολάου

Ένα τσουρέκι αλμυρό, τέλειο για τα γιορτινά τραπέζια ή και για brunch. Τα αλλαντικά τα αφήνω στην δικής σας επιλογή, αφού μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πιο πικάντικα και πιπεράτα.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι τσουρεκιού
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml γάλα χλιαρό
15 γρ. μαγιά νωπή
1 αυγό
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές γάλα, για το άλειμμα
Για την γέμιση
150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
150 γρ. απάκι, ψιλοκομμένο
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
150 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
150 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
2 αυγά
100 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
15 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύω το μισό χλιαρό γάλα με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί. Αφήνω το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά.
ΒΗΜΑ 2 Βάζω στην κουζινομηχανή τον γάντζο και ρίχνω στον κάδο τα άλευρα, τη ζάχαρη και το μείγμα της μαγιάς. Ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά και μόλις αναμειχθούν προσθέτω το υπόλοιπο γάλα, το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνω τα υλικά για περίπου 10 λεπτά έως ότου η ζύμη μαζευτεί γύρω από τον γάντζο. Σταματάω το μίξερ και μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΒΗΜΑ 3 Για την γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και χτυπάω με το σύρμα. Προσθέτω τα τυριά, τα αλλαντικά, τον δυόσμο, την ρίγανη και άφθονο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.
ΒΗΜΑ 4 Για το τσουρέκι: Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζω σε 9 ισοβαρή κομμάτια (περίπου 100 γρ. το καθένα). Με ένα μικρό πλάστη ανοίγω τα 8 κομμάτια σε στρογγυλά, χοντρά φύλλα. Στο κέντρο του κάθε φύλλου, ισομοιράζω την γέμιση και κατόπιν, κλείνω τα φύλλα εγκλωβίζοντας μέσα τη γέμιση, δημιουργώντας χοντρές μπάλες.
ΒΗΜΑ 5 Τοποθετώ το 9ο κομμάτι ζύμη επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο. Με ένα τσέρκι (ή ένα μεγάλο πιάτο) κόβω ένα κύκλο διαμέτρου 24 εκ. Κατόπιν, χαράζω ακτινωτά το φύλλο, από το κέντρο προς την περιφέρεια, χωρίς όμως να το τερματίσω, δημιουργώντας 8 ακτίνες. Βάζω στην άκρη της κάθε ακτίνας από 1 γεμιστή μπάλα και σηκώνω την «μύτη» της ακτίνας και αγκαλιάζω την μπάλα. Με όση ζύμη έχει περισσέψει, κόβω μικρά φυλλαράκια και τα κολλάω στην άκρη. Μεταφέρω το τσουρέκια σε φόρμα διαμέτρου 22 εκ. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει για 45-50 λεπτά.
ΒΗΜΑ 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Αλείφω το τσουρέκια με το μείγμα κρόκος-γάλα και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ