Ο ένας γιος πέθανε - ο άλλος αυτοκτόνησε - η γυναίκα του ζει χαμένη - Η κατάρα των επενδυτών που κατάκλεψε ο Madoff έπεσε στην οικογένεια του (φώτο-βίντεο)

Ένοχος για το οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα ο Bernie Madoff έγινε η αιτία να καταστραφεί η ίδια του η οικογένεια 

Ο «βασιλιάς» του οικονομικού σκανδάλου  «Σχήμα Ponzi», Bernie Madoff, πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 82 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή των Η.Π.Α.

 Ο Μπέρναρντ Μάντοφ ήταν ο «αρχιτέκτονας» μιας μεγάλης απάτης, που κατέστρεψε χιλιάδες επενδυτές στις Η.Π.Α.

Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο “Σχήμα Ponzi” στον κόσμο.

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.

 

 

Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Ο όρος "Σχήμα Πόντσι" αναφέρεται στον Τσαρλς Πόντσι.

Για την απάτη αυτή ο Madoff είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 150 ετών.

Credits: Facebook/Bernie Madoff

Ο θάνατος του Madoff στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Butner της Βόρειας Καρολίνας επιβεβαιώθηκε από τον δικηγόρο του και το Γραφείο Φυλακών.

Πέρυσι, οι δικηγόροι του Madoff ζήτησαν ανεπιτυχώς από ένα δικαστήριο να τον απελευθερώσει από τη φυλακή κατά τη διάρκεια πανδημίας κορωνοϊού, λέγοντας ότι υπέφερε από νεφρική νόσο τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις.

 

 

Ένας από αυτούς τους δικηγόρους, ο Brandon Sample, δήλωσε την Τετάρτη ότι θεωρεί ότι ο Madoff πέθανε από φυσικά αίτια που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας του, αναφέρει το Associated Press

Ο θάνατος του «βασιλιά» του «Σχήμα Ponzi»,  επανέφερε στο ξανά στο προσκήνιο αυτό που ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης περιέγραψε  την Τετάρτη, ως «πολύ θλιβερό επεισόδιο» στην ιστορία.

Αναζωπύρωσε επίσης την περιέργεια για την τύχη των μελών της οικογένειας του Madoff, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν στην διαβόητη απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η μέρα που κάποιος φεύγει από τη ζωή δεν είναι η κατάλληλη για να «χορέψουμε πάνω από τον τάφο του», αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Πολλοί άνθρωποι υπέφεραν και καταστράφηκαν από τις πράξεις του. 

 

 

Είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε μπροστά», δήλωσε ο δήμαρχος Bill de Blasio.

Εν μέσω της προσωπικής τραγωδίας που υπέστησαν τα χιλιάδες θύματα του Madoff, σε κανένα από τα μέλη της οικογένειας του δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οικονομικό έγκλημα.

Οι δύο γιοι του Madoff, έχουν πεθάνει ενώ η σύζυγος του Ruth Madoff δεν έχει εμφανιστεί πουθενά δημόσια, τα τελευταία 10 χρόνια.

 

 

Ας δούμε τι συνέβη στα μέλη της οικογένειας του Madoff:

Credits: Facebook/Mark Madoff Memorial Site

Ruth Madoff

Η 79χρονη σήμερα Ruth Madoff, δεν κατηγορήθηκε ποτέ για συμμετοχή στο μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα του αιώνα.

Δεν χώρισε ποτέ επίσημα, από τον Madoff μετά την αποκάλυψη της απάτης και τη σύλληψη του, παρότι δημόσια πήρε αποστάσεις από το σύζυγο της.

Σε συνέντευξη που έδωσε το 2011 , μαζί με τον μικρότερο γιο της Andrew, στο “Today” δεν είπε ότι έχασε τον σύζυγο της αλλά δήλωσε:

 

 

«Ο διαβόητος  υπαίτιος όλων αυτών, βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα»

Η Ruth Madoff δεν έχει μιλήσει ή εμφανιστεί   δημόσια εδώ και χρόνια.

 

 

Μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψη του συζύγου της και πέρασε δύο χρόνια στη Φλόριντα με την αδερφή της πριν να μετακομίσει ξανά,σε ένα από τα σπίτια του γιου της Andrew στο Greenwich του Κονέκτικατ.

Το 2017 μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στο Old Greenwich, όπου έζησε σε «εικονική εξορία» σύμφωνα με μια έκθεση της New York Post.

 

Από τότε δεν έχει γίνει καμία αναφορά στα media, σχετικά με την φυσική ή ψυχολογική της κατάσταση και σχετικά με τον τρόπο ζωής της, αν και έπρεπε να παραδώσει σχεδόν όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την καταδίκη του Bernie Madoff σε 150 χρόνια φυλάκισης.

Το ζευγάρι που παντρεύτηκε όταν η Ruth Madoff ήταν 18 ετών, αποφάσισε να τραβήξει διαφορετικούς δρόμους στη ζωή, μια παραμονή Χριστουγέννων,  όταν ο Bernie Madoff, αποκάλυψε στην οικογένεια του τα σχέδια του.

Credits: Facebook/Bernie Madoff

«Δεν ξέρω ποιανού ιδέα ήταν αυτή αλλά αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε καθώς αυτό που συνέβαινε ήταν τόσο τρομαχτικό», είπε η σύζυγος του Madoff, σε μια δημόσια δήλωση της.

 

 

Αυτή η συνέντευξη του 2011 στην εκπομπή "60 Minutes" του CBS ήταν η μόνη που έδωσε ποτέ η Ρουθ Μάντοφ σχετικά με τα εγκλήματα του συζύγου της, αναφέρει το NBC News.

 

 

Mark Madoff

Credits: Facebook/Bernie Madoff

O 46χρονος Mark, ήταν ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Μάντοφ.

Και οι δύο γιοι του εργάστηκαν σε ένα γραφείο συναλλαγών, στην εταιρεία του πατέρα τους , σε τμήμα της επιχείρησης, που δεν είχε άμεση συμμετοχή στο «Σχήμα Ponzi».

Η τελευταία γνωστή επαφή του Mark Madoff με τον πατέρα του ήταν η ημέρα που ο Bernie Madoff ομολόγησε το σχέδιο - στις 10 Δεκεμβρίου 2008.

 

 

Δύο χρόνια από την ημέρα της σύλληψης του πατέρα του, ο Μάρκ Μάντοφ αυτοκτόνησε.

Βρέθηκε κρεμασμένος στο σαλόνι του διαμερίσματός του, αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων στην οδό Mercer στο Σόχο. 

Credits: Facebook/Bernie Madoff

Ο 2χρονος γιος του Mark Madoff, που κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο, βρέθηκε καλά στην υγεία του. 

 

 

Ο σκύλος της οικογένειας βρέθηκε επίσης τραυματισμένος, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η σύζυγος του Mark Madoff, Stephanie, ζήτησε από τον πατριό της να τρέξει στο σπίτι του ζευγαριού όταν έλαβε ένα e-mail από τον άντρα της, στη Disney World της Φλόριντα, όπου βρισκόταν για διακοπές με την 4χρονη κόρη της.

Credits: Facebook/Bernie Madoff

Στο mail ο Mark Madoff της έλεγε ότι την αγαπούσε και ότι κάποιος έπρεπε να πάει στο σπίτι τους, για να φροντίσει τον 2 ετών γιο τους Nicholas, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Mark Madoff δεν άφησε κανένα σημείωμα που να αναφέρει τους λόγους της αυτοκτονίας του.

 

 

Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο Μαρκ έστειλε ένα email στον δικηγόρο του, τον παροτρύνοντας τον «να φροντίσεις την οικογένειά μου» και γράφοντας  ότι «κανείς δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια».

 

 

Νωρίτερα εκείνο το έτος, η σύζυγος του Mark Madoff  είχε ζητήσει από δικαστήριο να αλλάξει το επώνυμό της, λέγοντας ότι η οικογένειά της δεχόταν απειλές και ταπεινώθηκε από το σκάνδαλο. 

Credits: Facebook/Mark Madoff Memorial Site

 

Ο Mark Madoff είχε δύο άλλα παιδιά από  προηγούμενο γάμο του με μια γυναίκα που γνώρισε στο κολέγιο.

 

 

 

Andrew Madoff

Credits: Facebook/60minutes

Σε συνέντευξή του ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του πατέρα του, ο Άντριου Μάντοφ, στον οποίο επίσης δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες για εγκληματική απάτη , είπε ότι δεν υποψιάστηκε ποτέ ότι ο «γκουρού» της οικονομίας πατέρας του, θα είχε οργανώσει κάτι σαν το «Σχήμα Ponzi»,  επειδή μεγάλωσε ακούγοντας τι θρύλος ήταν.

Credits: Facebook/Bernie Madoff

 

Δήλωσε ότι οι άνθρωποι έδειχναν να έχουν μεγάλο όραμα για τον Bernard Madoff, τον οποίο θεωρούσαν «θεαματικά επιδέξιο επιχειρηματία».

 

 

Λίγο μετά την αυτοκτονία του αδερφού του, ο Andrew Madoff είπε στο περιοδικό People: «Ένας τρόπος να δώσω μια εξήγηση όταν το σκέφτομαι αυτό, είναι ότι το σκάνδαλο και όλα όσα συνέβησαν σκότωσαν τον αδερφό μου πολύ γρήγορα. Ακριβώς τα ίδια εμένα με σκοτώνουν αργά».

 

 

Το 2014, ο Andrew Madoff πέθανε από καρκίνο σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης σε ηλικία 48 ετών.

Διαγνώστηκε για πρώτη φορά με μια σπάνια μορφή καρκίνου – Το λέμφωμα μανδύα - , το  2003 αλλά κατάφερε να τον αντιμετωπίσει.

 

 

Κατηγόρησε για την υποτροπή της ασθένειας το άγχος που του προκαλούσε στη ζωή του, η απάτη που είχε διαπράξει ο πατέρας του.

Η ασθένεια επέστρεψε τον Οκτώβριο του 2012 και ο Andrew Madoff, είπε στο περιοδικό People ότι ένιωθε ότι είχε φτάσει στο τέλος.

Credits: Facebook/NBC Washington

Ο Άντριου Μάντοφ είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ερευνών Λεμφώματος μέχρι να αποκαλυφθεί το σχέδιο του πατέρα του.

Είχε δύο παιδιά από διαφορετικές  μητέρες.

 

 

Peter Madoff

 

 

Ο μικρότερος αδερφός του Bernie Madoff, Peter, ήταν ο μόνος στενός συγγενής του που κατηγορήθηκε επίσημα για συμμετοχή στο «Σχήμα Ponzi».

Τον Ιούνιο του 2012, ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία και παραποίηση αρχείων και παραδέχθηκε τον ρόλο του στην απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Peter Madoff υπέβαλε την ένσταση ως μέρος μιας συμφωνίας για ποινή φυλάκισης 10 ετών. 

 

 

Είπε στον δικαστή ότι «ήταν πολύ ντροπιασμένος και τρομερά λυπημένος», αλλά ότι δεν ήξερε για την απάτη έως ότου ο αδερφός του την  αποκάλυψε τον Δεκέμβριο του 2008.

Φίλοι και συνεργάτες είχαν περιγράψει τα δύο αδέρφια ως πολύ συνδεδεμένα μεταξύ τους.

 

 

Τα γραφεία τους στο κέντρο του Μανχάταν απείχαν λίγα μέτρα. Οι οικογένειές τους έκαναν διακοπές μαζί.

 

 

Ο Peter Madoff ανέλαβε τη δημιουργία ενός συστήματος συναλλαγών μέσω υπολογιστών  για την εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πρόγραμμα  που θεωρήθηκε πρωτοποριακό τότε.

Είχε την ευθύνη να ελέγχει τις καθημερινές συναλλαγές ενώ ο αδερφός του είχε επικεντρωθεί στο μυστικό επενδυτικό κομμάτι.

Και τα δύο αδέρφια έκαναν μεγάλη  περιουσία. 

 

 

Ο Peter Madoff είχε στην κατοχή του ένα εξοχικό σπίτι στο Palm Beach της Φλόριντα, το οποίο πούλησε για 5,5 εκατομμύρια δολάρια πριν να κριθεί ένοχος για συμμετοχή στο σκάνδαλο το 2012.

Όταν συνελήφθη ο Μπερνάρντ Μάντοφ, ο Πίτερ Μάντοφ μετέφερε τα νέα στους υπαλλήλους της Madoff Securities.

 

 

Ήταν το γεγονός ότι είχε συνυπογράψει ένα ομόλογο 10 εκ. δολαρίων, που έγινε η αιτία να κατηγορηθεί αλλά τελικά να αφεθεί ελεύθερος μετά από 10 χρόνια.

Εκείνη την εποχή είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στο σκάνδαλο, αναφέρει το NBC News.

 

 

 

Το οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα

Για δεκαετίες, ο Madoff  είχε την εικόνα του αυτοδημιούργητου γκουρού της οικονομίας, ο οποίος διαθέτει το «άγγιγμα του Μίδα»  που τον βοηθά να αψηφά τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Πρώην πρόεδρος της χρηματιστηριακής αγοράς Nasdaq, προσέλκυσε μια αφοσιωμένη λεγεώνα επενδυτών- πελατών. 

Οι πελάτες αυτοί κυμαίνονταν  από τους συνταξιούχους της Φλόριντα έως διασημότητες όπως ο σκηνοθέτης ταινιών Steven Spielberg, ο ηθοποιός Kevin Bacon και ο άσος του μπέιζμπολ, Sandy Koufax.

 

 

Αλλά η επενδυτική συμβουλευτική του επιχείρηση μετατράπηκε το 2008 σε σχήμα Ponzi που εξαφάνισε την περιουσία των ανθρώπων και κατέστρεψε τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. 

Οι άνθρωποι που είχε εξαπατήσει και οι συγγενείς τους  τον μισούσαν τόσο πολύ που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο στο δικαστήριο.

 

 

Η απάτη που διοργάνωσε ο Μάντοφ, πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Wall Street.

Με την πάροδο των ετών, διορισμένοι δικαστές που εργάζονται  στις λεπτομέρειες του σχέδιου έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτές που έδωσαν τα χρήματα τους  στην επιχείρηση του Madoff. 

 

 

Κατά τη στιγμή της σύλληψης του Madoff, πλαστές αναφορές τραπεζικών λογαριασμών έλεγαν στους πελάτες ότι είχαν κατάθεσεις αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μάντοφ ομολόγησε την ενοχή του τον Μάρτιο του 2009 για απάτη σε χρεόγραφα και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι «λυπάται βαθιά και ντρέπεται»

 

 

Μετά από αρκετούς μήνες που ζούσε σε κατ 'οίκον περιορισμό στο ρετιρέ διαμέρισμα του , αξίας  7 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Μανχάταν, οδηγήθηκε στη φυλακή με χειροπέδες ανάμεσα σε χειροκροτήματα από εξοργισμένους, επενδυτές στην αίθουσα του δικαστηρίου, αναφέρει το Associated Press.

«Έκλεψε από τους πλούσιους, έκλεψε από τους φτωχούς, έκλεψε από τη μεσαία  τάξη δεν είχε καμία ηθική αξία », δήλωσε μετά την ανακοίνωση της καταδίκης στο δικαστήριο, ο Tom Fitzmaurice, ένας από τους επενδυτές που είχε εξαπατήσει ο Μάντοφ. 

 

#transformationtuesday

Δημοσιεύτηκε από Bernie Madoff στις Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

 

H ταινία του 2017. The Wizard of Lies. που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, αφηγείται την ιστορία της απάτης του Μάντοφ.

 

 

Στην ταινία η Μισέλ Πάιφερ υποδέεται την Ρουθ Μάντοφ, ενώ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον Μπέρναρντ Μάντοφ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ