Σαν σήμερα πέθανε ο Έλληνας σκηνοθέτης George Cosmatos: Ο άνθρωπος πίσω από το «Ράμπο II» και το «Κόμπρα» με τον Stallone (φωτό & βίντεο)

Το 1989 γύρισε στην Ιταλία την υποθαλάσσια ταινία τρόμου Λεβιάθαν

Σαν σήμερα στις 19 Απριλίου του 2005 πέθανε ο Έλληνα σκηνοθέτης Τζορτζ Κοσμάτος, ο άνθρωπος πίσω από τις ταινίες «Κόμπρα» και «Ράμπο II: Η Αποστολή».

Γεννημένος στη Φλωρεντία στην Ιταλία ο Τζόρτζ Κοσμάτος (George Cosmatos) έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν βοηθός σκηνοθέτη στις ταινίες Έξοδος του Ότο Πρέμινγκερ (1960) και Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη (1964).

Η γνωστότερη και εμπορικά επιτυχέστερη του ταινία είναι η, Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (1985) με πρωταγωνιστή τον Sylvester Stallone, η οποία πήρε βραβείο Χρυσό Βατόμουρο στις κατηγορίες χειρότερης ταινίας και χειρότερου πρωταγωνιστή για το έτος 1985.

Με κόστη παραγωγής περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων η ταινία είχε εισπράξεις άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Ένα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε την ταινία Κόμπρα, επίσης με πρωταγωνιστή τον Σταλόνε.

Το 1989 γύρισε στην Ιταλία την υποθαλάσσια ταινία τρόμου Λεβιάθαν με τους Πίτερ Γουέλερ, Αμάντα Πέις και Ρίτσαρντ Κρένα, που ήταν η με διαφορά ακριβότερη του ταινία. Ο σχεδιαστής Ρον Κομπ (Alien, Κόναν ο βάρβαρος) και ο μακιγιέρ Σταν Γουίνστον έβαλαν όλη την τέχνη τους, αλλά η ταινία δεν μπόρεσε να φτάσει την εμπορική επιτυχία της επίσης υποθαλάσσιας ταινίας τρόμου Η Άβυσσος του Τζέιμς Κάμερον, που προβλήθηκε το ίδιο διάστημα.

Όταν το 1997 απεβίωσε η γυναίκα του Birgitta Ljungberg, ο Κοσμάτος αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο. Το 2004 διαγνώσθηκε καρκίνος του πνεύμονα. Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 2005 στη Βικτωρία στον Καναδά, αφήνοντας έναν υιό, τον Πάνο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ