Οι νέες τάσεις στη διακόσμηση της βεράντας και του κήπου από τον Σπύρο Σούλη

«Σωστό στη διακόσμηση είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα»

Στη θεωρία, μία όμορφη διακόσμηση εσωτερικού χώρου μπορεί να επιτευχθεί συνδυάζοντας διαφορετικά στιλ, όμορφα χρώματα και πολλές προσωπικές πινελιές. Τι γίνεται όμως με τους εξωτερικούς μας χώρους, που όταν έρχεται η στιγμή να τους διακοσμήσουμε, δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε; Με πολυετή εμπειρία, πτυχίο Αρχιτεκτονικής και μεταπτυχιακά στην Προχωρημένη Αρχιτεκτονική και στο Interior Design, ο αγαπημένος σε όλους Σπύρος Σούλης είναι ο πλέον αρμόδιος για να μας λύσει όλες μας τις απορίες στην αποκλειστική του συνέντευξη... 

Κήπος και βεράντα! Ήρθε η ώρα τους! Πώς σου φαίνεται;

Λατρεύω όλους τους εξωτερικούς χώρους! Κήπους, βεράντες, αυλές, ακόμα και τα μπαλκόνια! Αν δε είστε από τους πολύ τυχερούς που έχετε κήπο ή αυλή - μικρή ή μεγάλη, δεν έχει σημασία - τότε ξέρετε πόσο εύκολα μπορούν να μεταμορφωθούν σε έναν υπέροχο χώρο για συναντήσεις με φίλους και οικογενειακές στιγμές!

Τι tips θα μας δώσεις για να διακοσμήσουμε τους εξωτερικούς μας χώρους αυτή τη σεζόν;

Περνάμε πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι μας και δικαίως, θέλουμε να είναι όσο πιο όμορφο γίνεται. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους εξωτερικούς μας χώρους. Ο κήπος, το μπαλκόνι, η βεράντα μας, πρέπει να εκφράζουν το προσωπικό μας διακοσμητικό στιλ και παράλληλα να είναι λειτουργικοί χώροι, ιδανικοί για δουλειά, χαλάρωση, συζητήσεις με φίλους και δείπνα. Η φιλοσοφία μου λοιπόν για τη διακόσμηση των εξωτερικών μας χώρων, πέρα απ’ το να μας «εξυπηρετούν», είναι να μας κάνουν χαρούμενους, να μας ηρεμούν και να μας δίνουν τη δυνατότητα να περνάμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας. Όσο για το από πού θα πάρουμε «έμπνευση» για αυτούς τους χώρους, η λέξη είναι μία… Pinterest! Μπείτε, δείτε και.. εμπνευστείτε! Το έχουμε πει πολλές φορές. «Σωστό» είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα! Πολλοί άνθρωποι για παράδειγμα, όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, έχουν στο νου τους την εξοχή της Τοσκάνης: απαράμιλλη φυσική ομορφιά, εμπνευσμένος από τη φύση θησαυρός χρωμάτων και ιταλική πολυτέλεια! Με λίγα λόγια,   πανέμορφη και γεμάτη φως και Φύση! Τι άλλο να ζητήσει κανείς με όλο αυτό που ζούμε τον τελευταίο χρόνο;

Σίγουρα μία βεράντα για να χρησιμοποιείται πρέπει να έχει κάποιου είδους καναπέ με coffee table ή μια τραπεζαρία με αναπαυτικές πολυθρόνες, ένα στιλάτο τραπέζι και σίγουρα πολλά πολλά φυτά.

Ποια είναι τα βασικά έπιπλα που πρέπει να έχει μια βεράντα για εσένα;

Toυς ανοιξιάτικους μήνες που ο καιρός το επιτρέπει, λατρεύω να κάθομαι να δουλεύω στη βεράντα μου τα πρωινά και να χαλαρώνω τα απογεύματα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, σίγουρα μία βεράντα για να χρησιμοποιείται πρέπει να έχει κάποιου είδους καναπέ με coffee table ή μια τραπεζαρία με αναπαυτικές πολυθρόνες, ένα στιλάτο τραπέζι και σίγουρα πολλά πολλά φυτά. Τα φυτά – που συνεχίζουν να είναι τεράστια τάση - είναι πάντα για μένα το βασικό συστατικό μιας όμορφης βεράντας. Επιλέξτε φυτά που δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση και ξέρουν αυτά τι πρέπει να κάνουν!

Από πού να ξεκινήσει κάποιος τη διακόσμηση βεράντας και κήπου;

Καταρχάς να πω το εξής: Ακόμα κι αν ο εξωτερικός σας χώρος είναι ένα μικρό μπαλκονάκι, αξίζει να διακοσμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στα καταστήματα της Ravenna για παράδειγμα και βέβαια στο e-shop της, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές επιλογές για όλους τους χώρους, από τους πιο μεγάλους μέχρι τους πιο μικρούς! Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Ξεκινήστε από το τραπέζι. Θέλετε ένα μικρό τραπέζι; Ή ένα μεγάλο με καρέκλες και πολυθρόνες γύρω από αυτό, για όμορφα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά δείπνα; Ή μήπως προτιμάτε ένα χαμηλό coffee table με καναπέ, πουφ και μαξιλάρια δαπέδου γύρω-γύρω, για πιο χαλαρές καταστάσεις; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε και που στη συνέχεια θα σας βοηθήσει να διακοσμήσετε ολόκληρη τη βεράντα, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Αν είστε από τους τυχερούς και έχετε μεγάλο εξωτερικό χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε δύο «σκηνικά»: ένα πιο «αυστηρό» στο οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα, να δουλεύετε τα πρωινά και να απολαμβάνετε τα δείπνα σας τα βράδια και ένα πιο «χαλαρό», που θα περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας. 

Ο κήπος, το μπαλκόνι, η βεράντα μας, πρέπει να εκφράζουν το προσωπικό μας διακοσμητικό στιλ και παράλληλα να είναι λειτουργικοί χώροι, ιδανικοί για δουλειά, χαλάρωση, συζητήσεις με φίλους και δείπνα.

Τι έπιπλα προτείνεις για τη βεράντα ή τον κήπο;

Όπως προαναφέραμε, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που ζούμε. Στην προ-covid εποχή, σας άρεσε να καλείτε συχνά κόσμο στο σπίτι και να κάνετε πάρτι ή προτιμούσατε πιο «ήρεμες» καταστάσεις; Αυτό θα σας οδηγήσει! Οι ανάγκες σας σε συνδυασμό με τις επιθυμίες σας! Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως είναι τα «υλικά» από τα οποία θα είναι φτιαγμένα τα έπιπλα εξωτερικού χώρου που θα αγοράσετε. Επιλέξτε ξύλο, μέταλλο, υψηλής ποιότητας rattan και wicker με προστασία από την UV ακτινοβολία και βέβαια, ανθεκτικά υφάσματα. Να θυμάστε πάντα όμως ότι τα έπιπλά σας θα διαρκέσουν περισσότερο με την κατάλληλη συντήρηση και τη σωστή αποθήκευση.

Ποια χρώματα, υλικά και υφάσματα πιστεύεις πως θα κυριαρχήσουν φέτος στην διακόσμηση των εξωτερικών χώρων;

Υπάρχουν άπειρες επιλογές. Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον δεν χρειάζεται να επιλέξουμε αναγκαστικά τα κλασικά χρώματα βεράντας-κήπου, όπως κάναμε στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις τάσεις που βλέπουμε πια στους εξωτερικούς χώρους, τις συναντήσαμε πρώτη φορά στη διακόσμηση των εσωτερικών! Σκεφτείτε τη βεράντα σας σαν ένα επιπλέον καθιστικό και διακοσμήστε την έχοντας αυτό ακριβώς στο μυαλό σας. Επιλέξτε χρώματα της θάλασσας σε συνδυασμό με γήινες αποχρώσεις και υλικά όπως το ξύλο, το σχοινί από γιούτα και η ψάθα. Χρησιμοποιήστε ψάθινα πλεκτά καλάθια. Διαλέξτε βαμβακερά υφάσματα στα χρώματα της άμμου και κινηθείτε σε λιτές γραμμές στα έπιπλα στο χρώμα του ξύλου, γκρι αλλά και λευκά που είναι μεγάλη τάση, με μικρές πινελιές έθνικ στοιχείων στα μαξιλάρια και τα ριχτάρια.

"Να θυμάστε ότι κάθε χώρος για να θεωρείται ισορροπημένος, πρέπει να έχει τόσα μεγάλα και ψηλά όσα μικρά και κοντά διακοσμητικά αντικείμενα", λέει ο Σπύρος.

Θέλεις να μας πεις μερικά μυστικά για το πώς έχεις διακοσμήσει τη δική σου βεράντα;

Ρίσκαρα και διασκέδασα πολύ ενώ διακοσμούσα τη βεράντα μου. Την αντιμετώπισα σαν «προέκταση» του σπιτιού μου! Της έχω βάλει χρώμα, πολλά φυτά διαφορετικού μεγέθους που από μόνα τους μπορούν να μεταμορφώσουν έναν εξωτερικό χώρο, ένα coffee table, έναν μικρό cozy καναπέ και πολλά διακοσμητικά σε διαφορετικές υφές και κλίμακες. Να θυμάστε ότι κάθε χώρος για να θεωρείται ισορροπημένος, πρέπει να έχει τόσα μεγάλα και ψηλά όσα μικρά και κοντά διακοσμητικά αντικείμενα. Όταν όλα τα αντικείμενα σε έναν χώρο έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, ο χώρος χάνει σε βάθος και οπτικό ενδιαφέρον.

Έχεις δει τα έπιπλα κήπου και βεράντας της Ravenna! Τι έχεις να πεις γι’αυτά;

Η Ravenna - και αυτό οφείλεται στον κύριο Ανδρέα Βρεττό και την έμπειρη ομάδα του - κατανοεί πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικογένειας του σήμερα. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν σε έναν όμορφο χώρο και όταν λέω «χώρο», εννοώ το σπίτι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά! Ε, λοιπόν, μπορούν! Βλέποντας τα έπιπλα κήπου και βεράντας της Ravenna, ένα πράγμα είναι απολύτως ξεκάθαρο από την πρώτη ματιά: δεν χρειάζεται πλέον κανένας να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε design, στιλ, τιμή, λειτουργικότητα, ποιότητα, γούστο ή άνεση. Μπορεί να τα έχει όλα! Μιλάμε για μία πολύ μεγάλη συλλογή από προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα, μοναδικά διακοσμητικά αλλά και σύγχρονα φωτιστικά, όλα στις γνωστές τιμές Ravenna! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ο φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση των εξωτερικών χώρων;

Πάρα πολύ σημαντικό! Και ποιος δεν θέλει να δημιουργήσει στη βεράντα του ένα ρομαντικό σκηνικό βγαλμένο από ταινία του Χόλιγουντ ή εμπνευσμένο από ένα κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα; Ο σωστός φωτισμός μπορεί να ομορφύνει έναν χώρο και να δημιουργήσει ροή, ατμόσφαιρα και «ζεστασιά». Αφήστε που είναι και πάρα πολύ λειτουργικός, από τη στιγμή που το φως του ήλιου κάποια στιγμή παύει να υπάρχει. Επιπλέον, με τη βοήθεια φωτιστικών, μπορείτε να «χωρίσετε» μια βεράντα σε δύο διαφορετικούς χώρους αν το επιθυμείτε: απλά σκεφτείτε τις δραστηριότητες που κάνετε στους χώρους αυτούς και τα στοιχεία που θέλετε να αναδείξετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ