Σκέτος πειρασμός η συνταγή της Ντίνας Νικολάου: Muffins με διπλή σοκολάτα και σάλτσα καραμέλας - Ποιος μπορεί να αντισταθεί;

Αυτά τα muffins έχουν απίστευτα πλούσια γεύση σοκολάτας. Είναι πολύ αφράτα και σε συνδυασμό με τη σάλτσα καραμέλας, γίνονται σχεδόν εθιστικά!

ΥΛΙΚΑ

Για τα muffins

180 ml γάλα
1 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
190 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ζάχαρη καστανή
150 γρ. ζάχαρη λευκή
80 ml ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
75 γρ. κακάο, άγλυκο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1½ φλιτζ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας

Για την καραμέλα

½ κουτ. σούπας σπορέλαιο
170 γρ. βουτυρο αγελαδινό
150 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κουτ. σούπας νερό
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
170 γρ. κρέμα γάλακτος

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τα muffins: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω ελαφρά 12 θήκες για μάφινς και βάζω από μια χάρτινη θήκη.

ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το γάλα με το ξύδι και αφήνω το μείγμα για 5 λεπτά. Μετά από 5 λεπτά προσθέτω το βούτυρο, τα αυγά και τις ζάχαρες και χτυπάω με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν. Διαλύω τον στιγμιαίο καφέ στο νερό και το προσθέτω το μείγμα. Τέλος, κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι μέσα στο μπολ και ανακατεύω με μια μαρίζ. Τελευταίο προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύω να σκορπίσουν στο μείγμα.

ΒΗΜΑ 3 Μοιράζω το μείγμα στις θήκες και ψήνω στο φούρνο για 23-25 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

ΒΗΜΑ 4 Για την σάλτσα καραμέλας: Αλείφω ένα κατσαρολάκι με το σπορέλαιο και ρίχνω το βούτυρο, τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

ΒΗΜΑ 5 Αφήνω το μείγμα να βράσει για 6-8 λεπτά χαμηλώνοντας τη φωτιά στο ελάχιστο μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να δημιουργηθεί μια σκούρα, υγρά καραμέλα.

ΒΗΜΑ 6 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αδειάζω την καραμέλα σε αποστειρωμένα βάζα.

ΒΗΜΑ 7 Αφού κρυώσει, περιχύνω τα muffins και σερβίρω. Όση καραμέλα περισσέψει τη διατηρώ στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδα. Επειδή στο ψυγείο θα σφίξει, όταν την χρειαστώ, την ζεσταίνω λίγο στα μικροκύματα ή σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξαναρευστοποιηθεί.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ