Η Johnson & Johnson «καθυστερεί τη διάθεση» του εμβολίου στην Ευρώπη - Μετά την αναστολή χρήσης του στις ΗΠΑ (βίντεο)

Η εταιρία εξετάζει τα περιστατικά θρομβώσεων μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι "αποφάσισε να καθυστερήσει τη διάθεση" του μονοδοσικού της εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρώπη μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να συστήσουν "αναστολή" της χρήσης του στις ΗΠΑ.

Οι κύριες ομοσπονδιακές υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας θέλουν να διερευνήσουν έξι περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν σοβαρά περιστατικά θρόμβων αίματος μετά τη λήψη του εμβολίου και συνιστούν την αναστολή των εμβολιασμών εν αναμονή των συμπερασμάτων.

Η Johnson & Johnson "εξετάζει αυτά τα περιστατικά μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές", ανακοίνωσε ο όμιλος σε μήνυμα που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακοτρείο, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος της αναβολής της διάθεσης στην Ευρώπη.

"Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα", υπογράμμισε η Johnson & Johnson, υπενθυμίζοντας ότι περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid έχουν ήδη χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό "αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Τζεφ Ζάιεντς, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την υλοποίηση του σχεδίου καταπολέμησης της Covid-19, τονίζοντας ότι η αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα αυτό δεν θα έχει "σημαντικό αντίκτυπο" στην αμερικανική εκστρατεία εμβολιασμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι εξετάζει μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και περιστατικών θρόμβων αίματος. Ο ομόλογός του αμερικανικός οργανισμός είχε ανακοινώσει τότε ότι δεν είχε διαπιστώσει αιτιώδη συνάφεια σε αυτό το στάδιο μεταξύ του σχηματισμού θρόμβων και της χορήγησης του εμβολίου.

"Συνεργαζόμαστε στενά με τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε ένθερμα την ανοιχτή επικοινωνία και την κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες υγείας και στο κοινό", δήλωσε σήμερα η αμερικανική εταιρία.

Διευκρινίσεις ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ