Φίλιππος & Ελισάβετ: Ένας έρωτας ετών 73 - Οι ερωτικές επιστολές του Δούκα του Εδιμβούργου στην αγαπημένη του "Lilibet" (φώτο)

Ο Δούκας του Εδιμβούργου έγραφε στην Πριγκίπισσα πως ο έρωτας του γι' αυτή ήταν τόσο "απόλυτος" που είχε κάνει τα προσωπικά του προβλήματα και ακόμη και εκείνα του κόσμου να  «φαίνονται μικρά και ασήμαντα».

Με λόγια γεμάτα με στοργή και ζεστασιά, ο πρίγκιπας Φίλιππος είπε στην τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ πώς ερωτεύτηκε «χωρίς όρια».

Η επιστολή, που γράφτηκε το 1946 - ένα χρόνο πριν από το γάμο τους - ήταν μεταξύ των πολλών που δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο του Philip Eade, που κυκλοφόρησε το 2011, "Young Prince Philip: His Turbulent Early Life".

 

 

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών, είπε στην Πριγκίπισσα πως ο έρωτας του γι' αυτή ήταν τόσο "απόλυτος" που είχε κάνει τα προσωπικά του προβλήματα και ακόμη και εκείνα του κόσμου να  «φαίνονται μικρά και ασήμαντα».

 

 

Ήταν τόσο ερωτευμένος που του ήταν δύσκολο να εκφράσει τα συναισθήματα του με λέξεις. Σε ένα άλλο μήνυμα στην Ελισάβετ ύστερα από ένα σύντομο ραντεβού μαζί της , γράφει "είμαι ανίκανος να δείξω την ευγνωμοσύνη που νιώθω ", (σ.σ για το χρόνο που πέρασα μαζί σου).

Όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ είπε στη Βασίλισσα μητέρα της, ότι η "Λίλιμπετ" "ήταν το μόνο αληθινό πράγμα για εκείνον" στη ζωή.

 

 

Οι ερωτικές επιστολές 

Οι δυσκολίες που πέρασε ο Φίλιππος τόσο όταν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έδινε μάχες ως αξιωματικός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, όσο και στα παιδικά του χρόνια, δίνουν νόημα στη φράση που είπε στην Πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, ότι η αγάπη του γι' αυτή έκανε τις φρικεαλεότητες που έζησε στο παρελθόν να μοιάζουν ασήμαντες.

 

 

Διαβάστε επίσης: Τα σκληρά πρώτα χρόνια του Πρίγκιπα Φίλιππου - Η γέννηση στην Κέρκυρα - η εξορία - η ορφάνια - η μητέρα στο ψυχιατρείο - οι αδερφές που παντρεύτηκαν Ναζί (φώτο-βίντεο)

Τρία χρόνια νωρίτερα ο Φίλιππος πέρασε τα Χριστούγεννα στο κάστρο του Ουίσδορ. Η Ελισάβετ τον είχε ήδη ερωτευθεί σύμφωνα με όσα λέει η νταντά της ,  Marion Crawford.

 

 

Σε ένα γράμμα του στην Ελισάβετ, αφού την είδε ξανά τον Ιούλιο, ο Φίλιππος γράφει "για την απόλαυση που δίνουν οι απλές οικογενειακές χαρές, και οι διασκεδάσεις και αναφέρει πώς νιώθει "ότι είναι ευπρόσδεκτος να μοιραστεί ξανά τέτοιες "με την οικογένεια της Ελισάβετ.

 

 

Διαβάστε επίσης: Το αγαπημένο τραγούδι του Πρίγκιπα Φίλιππου & της Βασίλισσας Ελισάβετ - Έγινε ο ύμνος της αγάπης τους από το 1947 & για πάντα (φώτο-βίντεο)

"Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να τα βάλω όλα αυτά στις σωστές λέξεις, και σίγουρα είμαι ανίκανος να σου δείξω την ευγνωμοσύνη που νιώθω".

 

 

Την ίδια χρονιά της ζήτησε συγγνώμη για τη "μεγαλειώδη γκάφα", να επισκεφτεί το Παλάτι του Μπάκιγχαμ απρόσκλητος.

 

 

"Όσο κι αν αισθάνομαι ότι έσφαλα , υπάρχει πάντα αυτή η μικρή φωνή μέσα μου, που μου λέει "αν δεν τολμήσεις τίποτα, δεν κερδίζεις τίποτα".

 

 

"Τόλμησα λοιπόν και κέρδισα μια υπέροχη στιγμή".

 

 

Το Νοέμβριο του 1947 δύο εβδομάδες μετά το γάμο του με την Πριγκίπισσα Ελισάβετ, σε μια επιστολή στη μητέρα της, (Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου - Δούκισσα της Υόρκης), ο Φίλιππος περιγράφει πώς οραματίζεται την κοινή του ζωή με την κόρη της, αναφέρει η Daily Mail.

 

 

Λίλιμπετ είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο που είναι αληθινό για μένα και η φιλοδοξία μου είναι να οδηγήσω τους δυό μας σε μία κοινή συνύπαρξη που όχι μόνο θα αντέξει τις δυσκολίες που θα μας συμβούν, αλλά θα μας οδηγήσει ως ένα πρόσωπο στο δρόμο του απόλυτα καλού. Λατρεύω την Λίλιμπετ."

 

 

""Αναρωτιέμαι αν αυτή η λέξη είναι αρκετή για να εκφράσει αυτό που υπάρχει μέσα μου. Λατρεύει κανείς την αίσθηση του χιούμορ ή το μουσικό αυτί ή τα μάτια κάποιου;

 

 

Δεν είμαι σίγουρος. Αλλά ξέρω ότι ευχαριστώ το Θεό για όλα αυτά και έτσι , πολύ ταπεινά ευχαριστώ εσάς και τον Θεό για την Λίλιμπετ".

 

Με τα ίδια θερμά και γεμάτα αγάπη λόγια μιλούσε ο Φίλιππος για την Ελισάβετ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στους λόγους του προς τον βρετανικό λαό.

 

Το ίδιο και εκείνη γι' αυτόν.

 

 

Το 1977 σε μία συγκέντρωση για την 50η επέτειο των γάμων του ο Φίλιππος είπε: 

 

 

"Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μάθημα που έχουμε πάρει και οι δύο , είναι ότι η ανοχή είναι το κύριο συστατικό για κάθε επιτυχημένο γάμο.

 

 

Μπορεί να μη φαίνεται τόσο σημαντική όταν τα πράγματα πάνε καλά αλλά είναι ζωτικής σημασίας όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα".

 

 

"Και μπορείς να μάθεις αυτό από μένα: Ότι η Βασίλισσα έδειξε μεγάλη ανοχή σε μένα όλα αυτά τα χρόνια".

 

 

Το ίδιο θερμά μιλούσε και η Ελισάβετ για τον Φίλιππο. Τον αποκαλούσε "ο βράχος μου" και έλεγε ότι είναι το στήριγμα της και η δύναμη της.

 

 

 

 

Η αφοσίωση του Φίλιππου στην βασίλισσα Ελισάβετ , κράτησε όλη τη ζωή του.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ