Ο πρίγκιπας Παύλος αποχαιρετά τον θείο Φίλιππο με συγκίνηση: «Νιώθω πάρα πολύ περήφανος γι 'αυτόν» (φωτό)

«Ήταν οπλισμένος με αποφασιστικότητα, συμπόνια και  πίστη»

Συγκινητικό είναι το μήνυμα του πρίγκιπα Παύλου για τον χαμό του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο ελληνικής καταγωγής σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ έφυγε από την ζωή στα 99 του χρόνια και ο γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου αποχαιρέτησε τον θείο του με ένα μακροσκελές κείμενο στο Instagram.

Ο πρίγκιπας Παύλος δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών από διάφορες φάσεις της ζωής  του Δούκα του Εδιμβούργου και έγραψε αναλυτικά:

«Με βαθιά θλίψη αλλά και αλλά και με χαρά κοιτάζοντας πίσω σε μια ζωή γεμάτη αφοσίωση προς την χώρα του, την οικογένειά του και φυσικά την βασίλισσα Ελισάβετ, η οικογένειά μου και εγώ θυμόμαστε τον πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου.

Γεννήθηκε ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας στο Mon Repos, το σπίτι μας στο νησί της Κέρκυρας, στις 10 Ιουνίου 1921, ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας.

Ο θείος Φίλιππος, όπως ήταν γνωστός σε εμάς, ήταν πολύ αγαπητό μέλος της εκτεταμένης ελληνικής οικογένειας μας και φυσικά μια ισχυρή σύνδεση για εμάς με τη Βρετανία όπου γεννήθηκε ο αδερφός μου Φίλιππος.

Καθώς σκέφτομαι τη ζωή του, νιώθω πάρα πολύ περήφανος γι 'αυτόν: για τη γενναιότητά του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον τρόπο με τον οποίο ξεπέρασε τις προκλήσεις της εξορίας στη ζωή του.  Ήταν ο πιο πιστός υπηρέτης της μοναρχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, της υιοθετημένης χώρας του και της Κοινοπολιτείας.

Ήταν αποφασιστικός, οπλισμένος με συμπόνια και  πίστη που ήταν και ο πυρήνας της ικανότητάς του να στηρίζει την Βασίλισσα,στην προσπάθειά τους για σταθερότητα και ένωση εν μέσω των μεταβολών του περασμένου αιώνα. Στην στέψη της ορκίστηκε να είναι ο «άντρας της ζωής και των άκρων» της συζύγου του, κάτι που έκανε ασταμάτητα, χωρίς αμφιβολία.

Περισσότεροι από 700 οργανισμοί θα τον  θυμούνται ως Πρόεδρο ή προστάτη αλλά και για το βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου που το 1956 είχε 8 εκατομμύρια νέους συμμετέχοντες.

Πήρε μεγάλη χαρά στη σχέση του με τις Ένοπλες δυνάμεις και τη ζωή των ανδρών και των γυναικών που τις υπηρετούσαν. Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήθελε να κολλάει σε πράγματα: ήταν πρακτικός με πολύ δύναμη και ενέργεια.

Λέγεται  ότι η ζωή των νεκρών τοποθετείται στη μνήμη των ζωντανών και αυτό θα γίνει με τις αναμνήσεις από τον χρόνο που περάσαμε μαζί του - η ευθυμία, οι ιστορίες, τα απεριόριστα ενδιαφέροντα - θα είναι πάντα πολύτιμα.

Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σήμερα με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'και την οικογένειά της, για την οποία η αίσθηση της απώλειας είναι δύσκολη. Και όμως ξέρω ότι η χαρά για την εξαιρετική ζωή που έχησε θα είναι πηγή υπερηφάνειας».

Δείτε επίσης: Η Μαρί Σαντάλ αποχαιρετά τον Φίλιππο - Πρίγκιπα της Ελλάδας - Δούκα του Εδιμβούργου (φώτο)

Αντίο στον πρίγκιπα Φίλιππο είπε όμως μέσα από μια ανάρτηση στο Instagram και ο γιος του πρίγκιπα Παύλου, Αχιλλέας.

 

 

«Ένας θρυλικός, εντελώς μοναδικός άνθρωπος που έζησε με εμπνευσμένη, ενέργεια και αφοσίωση στα πολλά ενδιαφέροντά του και τις αγάπες του - η οικογένειά μου και εγώ λυπηθήκαμε βαθιά για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου που γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας τον Ιούνιο 1921. Θα είναι στις προσευχές μου, όπως και η Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'και η οικογένειά τους. Αναπαύσου εν ειρήνη» έγραψε στο ποστ του δημοσιεύοντας παράλληλα και δυο φωτογραφίες του Δούκα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ