H υφήλιος θρηνεί για το θάνατο του Πρίγκιπα Φίλιππου - Αρχηγοί κρατών & διασημότητες αποχαιρετούν τον ελληνικής καταγωγής μονάρχη (φώτο)

O πρωθυπουργός της Αγγλίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός της Ινδίας και πολλοί διάσημοι εκφράζουν τη λύπη τους

Παγκόσμια θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Πρίγκιπα Φίλιππου σε ηλικία 99 ετών. Αργηγοί κρατών και διασημότητες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια.

 

 

 

 

Ο Δούκας του Εδιμβούργου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς τον περασμένο μήνα μετά από παραμονή τεσσάρων εβδομάδων στο νοσοκομείο επέστρεψε στο Κάστρο του Windsor με τη Βασίλισσα.

 

 

 

 

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον απευθύνθηκε στον αγγλικό λαό έξω από το  νούμμερο 10 της Downing Street, λέγοντας ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος  θα μείνει αξέχαστος για τις μακροχρόνιες υπηρεσίες που πρόσφερε στη χώρα, καθώς και για το  πρωτοποριακό του πρόγραμμα βραβείων Δούκα του Εδιμβούργου.

 

 

"Έτσι, θρηνούμε σήμερα  μαζί με την Αυτής Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα. Τα συλλυπητήριά μας σε αυτήν και σε όλη την οικογένειά της. Και ευχαριστούμε, ως έθνος και βασίλειο, για την εξαιρετική ζωή και το έργο του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου," είπε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το περιοδικό Hello.

 

 

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, έγραψε στο Twitter: «Σήμερα, θρηνούμε την απώλεια ενός εξαιρετικού άνδρα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη δημόσια υπηρεσία και βοηθώντας τους άλλους. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς την Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα και ολόκληρη της Βασιλική Οικογένεια σε αυτή την θλιβερή στιγμή. "

 

 

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon ήταν από τους πρώτους ηγέτες που απέτισαν φόρο τιμής στον Πρίγκιπα Φίλιππο.

 

 

«Είμαι λυπημένη από τις ειδήσεις ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε. Στέλνω τα προσωπικά και βαθύτατα συλλυπητήριά μου - και εκείνα της κυβέρνησης κ και του λαού της Σκωτίας - στην Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα και στην οικογένειά της.

 

 

Ο Αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Sir Keir Starmer, έγραψε σε μια δήλωση: "Το Ηνωμένο Βασίλειο  έχασε έναν εξαιρετικό υπηρέτη του έθνους τον πρίγκιπα Φίλιππο.

 

 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα μας - από μια διακεκριμένη καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου έως τις δεκαετίες του υπηρετεί ως δούκας του Εδιμβούργου.

Ωστόσο, θα τον θυμόμαστε κυρίως για την εξαιρετική αφοσίωσή του και την αγάπη του στη βασίλισσα. "

 

 

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi έγραψε στο Twitter: «Οι σκέψεις μου είναι με τον βρετανικό λαό και τη βασιλική οικογένεια για το  θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητάς του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

 

 

Είχε μια διακεκριμένη καριέρα στον στρατό και ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών κοινοτικών πρωτοβουλιών για το έθνος. Μακάρι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη."

 

 

Ανάμεσα στις πρώτες διασημότητες που αντέδρασαν στα τραγικά νέα ήταν ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν, πιστός φίλος της βασιλικής οικογένειας.

 

 

. Μοιράστηκε ένα πορτρέτο του Φίλιππου με τη Βασίλισσα, γράφοντας: "RIP Prince Philip, 99. Ένας πραγματικά σπουδαίος Βρετανός που αφιέρωσε τη ζωή του ανιδιοτελώς στο  δημόσιο καθήκον και ήταν ένας απόλυτος βράχος αφοσίωσης και υποστήριξης  για την Αυτής Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα, με την οποία υπήρξε το μακροβιότερο ζευγάρι στην ιστορία της Βρετανίας.
Μια πολύ θλιβερή μέρα για τη χώρα μας. Σας ευχαριστώ, κύριε."

 

 

Η παρουσιάστρια Carol Vorderman δημοσίευσε ένα γλυκό προσωπικό αφιέρωμα για τον πρίγκιπα Φίλιππο θυμίζοντας την ώρα που τον είδε να «φλερτάρει» με τη Βασίλισσα κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού γεύματος στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

 

 

Έγραψε: «Πήγα για ένα ιδιωτικό μεσημεριανό γεύμα με τη Βασίλισσα στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ πριν από μερικά χρόνια. Ήταν και οι δύο στα 80 τους και ο Πρίγκιπας Φίλιππος με την βασίλισσα Ελισάβετ δεν σταμάτησαν να φλερτάρουν ο ένας τον άλλο και να γελάνε. Περισσότερα από 73 χρόνια μαζί. Τα βαθύτατα συλλυπητήρια  μου, κυρία. "

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ