Βενεζουέλα "Gate": Η σεφ της πρεσβείας καταγγέλλει: Μας έκαναν "τη ζωή ποδήλατο" , μας απέλυσαν - Σεξουαλική κακοποίηση & σε κόρη υπουργού

Σοκάρουν όσα αποκάλυψε η Ξένια Μπουζαρανίδου

Σοβαρές καταγγελίες για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες, καταθέτει η Ξένια Μπουζαρανίδου, σεφ της πρεσβείας εκείνη την περίοδο.

Η κυρία Μπουζαρανίδου δικαιώθηκε από το δικαστήριο και η χθεσινή απόφαση , για αποζημίωση 32.000 ευρώ και κατάσχεση στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας, ήταν η τελική της ηθική ικανοποίηση αλλά όσα πέρασε δεν θα τα ξεχάσει εύκολα.

Η κ. Μπουζαρανίδου, η οποία εργαζόταν ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, κακοποιήθηκε από τον τότε πρέσβη και όπως δηλώνει, πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει "πολιτική ωριμότητα" και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, όλα άρχισαν το 2012 που εργαζόταν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. «Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων τεσσάρων γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει» σημέιωσε, μιλώντας στο Mega.

Ο πρώην πρέσβης τις έκανε να νιώθουν πολύ άσχημα καθώς έμπαινε στους χώρους εργασίας φορώντας μόνο τα εσώρουχά του.

«Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό.

Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δε φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου επτά χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου» είπε.

«Μου είπαν να δείξω πολιτική ωριμότητα και να μην κάνω καταγγελία»

Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου, πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ την πλησίασε και της είπε να μην καταγγείλει το περιστατικό. Όπως αποκάλυψε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, να απομακρυνθεί ο πρέσβης.

«Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά.

Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» ανέφερε.

 

 

Απολύθηκε από την πρεσβεία αλλά δικαιώθηκε δικαστικά

Η ίδια απολύθηκε από την πρεσβεία και ο τότε πρέσβης της Βενεζουέλας, αντικαταστάθηκε. Παρόλο που η γυναίκα δικαιώθηκε δικαστικά, σήμερα, δέκα χρόνια μετά, δεν έχει δει να εκτελείται η απόφαση

«Η απόφαση με δικαιώνει πανηγυρικά. Λέει ότι απολύθηκα λόγω της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που υπέστην.

Επιδικάζει μια ηθική βλάβη, κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απόλυση.

Εξοργίστηκα και βγήκα να μιλήσω. Ακούγοντας να μιλάνε για το θέμα τους πολιτικούς, χρησιμοποίησαν και τη δική μου υπόθεση.

Απλά υποκρινόντουσαν. Υπέστη μια κακοποίηση, έκανα καταγγελία. Έγινε δικαστήριο, δικαιώθηκα. Και τα τελευταία χρόνια κανείς δεν εκτελεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Και εξοργίζομαι όταν ακούω τους πολιτικούς μας να λένε «βγείτε και μιλήστε». Μιλήσαμε. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;» είπε τέλος.

Σεξουαλική παρενόχληση και σε κόρη υπουργού

Μιλώντας για τον εφιάλτη που έζησε στην εφημερίδα "Τα Νέα" , η Ξένια Μπουζαρανίδου αναφέρθηκε στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.

Ένας εξ αυτών είναι ο Κώστας Ήσυχος, τότε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Ξένιας Μπουζαρανίδου ότι ο Κώστας Ήσυχος είναι πατέρας της Αλιας Ήσυχου, υπαλλήλου της πρεσβείας, η οποία είχε επίσης πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όπως υποστηρίζει, μαζί με τον Νίκο Παππά, ο Κώστας Ήσυχος είχε ενδιαφερθεί για την προετοιμασία της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, που τον Φεβρουάριο του 2013, παραδόθηκε στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο από τον πρώην ένοικο της πρεσβείας Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τα θύματα.



Ήθελε να παραιτηθούμε

"Όταν ο Γκονζάλες επέστρεψε από τη Βενεζουέλα όπου εκλήθη για επιπλήξεις, η κατάσταση χειροτέρεψε" είπε και πρόσθεσε:

"Έκανε τη ζωή μας ποδήλατο μόνο στις τέσσερις από τις πέντε. Σε όλες μας, εκτός από την κόρη του Ήσυχου. Είχαμε πει ότι θα αντέξουμε. Η μια δεν άντεξε και παραιτήθηκε.

Οι άλλες τρεις, τον Νοέμβριο του ’15, απολυθήκαμε με τη δικαιολογία ότι ήμασταν κακές υπάλληλοι.

Ένιωσα οργή και θλίψη. Τέσσερα χρόνια μού πήρε να ξαναβρώ δουλειά."

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ