H Ξένια Kουναλάκη γράφει για το #Sofagate: Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο εξής να βάζει στους άρρενες συναδέλφους της λούπα την επίμαχη σκηνή

Το #Sofagate είναι πρόβλημα της Ευρώπης....

Γράφει η Ξένια Κουναλάκη στην Καθημερινή 

Το #Sofagate, η σκηνή δηλαδή κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στρογγυλοκάθονται στους «θρόνους» του προεδρικού μεγάρου, αφήνοντας όρθια την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μπορούσε να είναι απλώς ενδεικτικό για τους λόγους που η Τουρκία αργεί ακόμη πολύ να γίνει ευρωπαϊκή χώρα. 

Το βίντεο όμως άφησε πάνω από όλα αλγεινές εντυπώσεις όχι τόσο για τον μουσουλμάνο ηγέτη, που μόλις απέσυρε τη χώρα του από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, όσο για τον έτερο συνομιλητή του, τον Σαρλ Μισέλ και την αντίληψή του περί ισότητας των δύο φύλων. Καμία φορά οι συμβολισμοί είναι πιο εύγλωττοι και από τις πολιτικές δηλώσεις ή ενέργειες. 

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κοιτούσε ατάραχος την εμφανώς αμήχανη Φον ντερ Λάιεν, όρθια, να περιμένει να διευθετηθεί η διπλωματική χωροταξία βγάζοντας το επιφώνημα «εχμμμ», αντανακλά πόσο πίσω είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα.

Σύμφωνα εξάλλου με όλες τις ενδείξεις, στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε επίπεδο κατανομής του βάρους ανατροφής των παιδιών, ανισότητας μεταξύ των εισοδημάτων ανδρών και γυναικών, πολλές εκ των οποίων υποχρεώθηκαν να περιορίσουν ή να εγκαταλείψουν εντελώς τη δουλειά τους, αλλά και σε επίπεδο ενδοοικογενειακής βίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 63% οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν βίαιους συντρόφους έναντι 70% στη Γαλλία. Στην Πολωνία μια μαθήτρια γυμνασίου βραβεύτηκε από την Ε.Ε. επειδή δημιούργησε μια ιστοσελίδα που υποτίθεται ότι πουλάει καλλυντικά, αλλά στην πραγματικότητα συνιστά συγκεκαλυμμένη γραμμή βοήθειας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Στην Ισπανία 19 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ στην Ελλάδα μια νέα γυναίκα στη Μακρινίτσα ήταν το τελευταίο θύμα ενός ψυχικά άρρωστου(;) πρώην συζύγου.  

Από μια άποψη λοιπόν το βίντεο του #Sofagate είναι χρήσιμο. Μπορεί η Ευρώπη να δει πως πίσω από διακηρύξεις, αγαθές προθέσεις και φιλόδοξους στόχους κρύβεται μια κοινωνία βαθιά σεξιστική και μισογυνική, που έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει για την επίτευξη της ισότητας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί εις το εξής να βάζει στους άρρενες συναδέλφους της την επίμαχη σκηνή να παίζει σε λούπα. Το «εχμμ» της θα χρησιμεύει και ως ατζέντα αιτημάτων. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ