Γονείς, δώστε προσοχή! Τι καταλαβαίνουν τα παιδιά όταν σχολιάζεις το σώμα σου μπροστά τους;

Body positivity είναι το να αποδεχόμαστε το σώμα μας όπως είναι

Γονείς, δώστε προσοχή στο πώς σχολιάζετε το σώμα σας μπροστά στα παιδιά σας. Ειδικά στη σημερινή εποχή, που το body shaming έχει αρχίσει να είναι κατακριτέο και το body positivity να μπαίνει στην καθημερινότητά μας, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή.

Body positivity είναι το να αποδεχόμαστε το σώμα μας όπως είναι και να καταρρίπτουμε τα πρότυπα των τέλειων αναλογιών των μοντέλων.

Body shaming είναι το ανάποδο. Να κάνουμε ανθρώπους να ντρέπονται για το πώς είναι το σώμα τους.

Πολλά ψυχολογικά προβλήματα, που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές, ξεκινούν από το πώς οι γονείς αντιμετώπιζαν το δικό τους σώμα, αλλά και του παιδιού τους. Προσέξτε λοιπόν, πώς σχολιάζετε το σώμα σας μπροστά στα παιδιά σας και δείτε τί καταλαβαίνουν, γράφει η  Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Η εμφάνιση μετράει πιο πολύ από το χαρακτήρα.

Όταν τα παιδιά σας, βλέπουν να σχολιάζετε το σώμα σας και να δίνετε τόσο μεγάλη έμφαση στο πώς φαίνεται και πώς σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, τότε το μήνυμα που παίρνουν, είναι αυτό: ότι για σε αποδεχτούν οι άλλοι, σημασία έχει να φαίνεσαι ωραία και έπειτα να είσαι και στην ψυχή όμορφη. Κάτι το οποίο είναι λανθασμένο και φυσικά τα παιδιά της μικρής ηλικίας, δεν μπορούν να το καταλάβουν και να το ξεχωρίσουν. Δεν είναι διόλου απίθανο, μεγαλώνοντας, να δώσουν πολύ περισσότερη σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση, παρά στην σωστή ανάπτυξη συμπεριφοράς και χαρακτήρα.

Θα κάνουν body shaming.

Αν ένα παιδί βλέπει τον ίδιο του τον γονιό, να κάνει body shaming στον εαυτό του, τότε θα κάνει το ίδιο και εκείνο στους υπόλοιπους. Αν βλέπει τους γονείς του να κατακρίνουν ένα πιο παχουλό σώμα ή τη μύτη τους που δεν είναι γαλλική, αλλά γαμψή ή την κυτταρίτιδα στα πόδια της μαμάς, τότε θα το θεωρήσουν ως κάτι κακό. Κι όχι ότι έχεις φυσιολογικό σώμα, ακόμα κι αν δεν μοιάζεις με μοντέλο.

Δεύτερον, αφού και οι γονείς τους σχολιάζουν το ίδιο τον εαυτό τους, είναι αποδεκτό να κατακρίνουν και τους υπόλοιπους, για παρόμοια χαρακτηριστικά. Αφού η μαμά σχολιάζει την κυτταρίτιδα στα πόδια της, έχουν και τα ίδια το δικαίωμα να σχολιάζουν όποια γυναίκα δεν έχει το τέλειο σώμα. Αφού ο μπαμπάς σχολιάζει τη γαμψή του μύτη αρνητικά, τότε και εκείνα θα κοροϊδέψουν όποιον έχει γαμψή μύτη,

Ανασφάλειες και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να νιώθουν αρνητικά για το σώμα τους, μεγαλώνοντας θα αρχίσει να νιώθει και αυτό άσχημα για το δικό του σώμα, αν δεν έχει την εικόνα που θα ήθελε να έχει. Θα νομίζει πως αν δεν έχει σώμα μοντέλου, δεν μπορεί να βγει με άνεση στην παραλία και να είναι ευτυχισμένο. Κι έπειτα αρχίζουν οι ανασφάλειες, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και, σε αρκετές περιπτώσεις  οι διατροφικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ