Αρ. Πελώνη: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία 12 Απριλίου με self test - Τι θα γίνει με την εστίαση; (βίντεο)

Self tests, άνοιγμα σχολείων και εστίασης στην ενημέρωση της Πελώνη.. 

«Παρουσιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό 'Ακη Σκέρτσο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ‘Ελλάδα 2.0’», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, επιχορηγήσεων και δανείων 32 δισεκ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισεκ. ευρώ. Θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας πόρους που φθάνουν τα 57 δισεκ. ευρώ, θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «το Σχέδιο χαράσσει έναν οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

Το Σχέδιο είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος «είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό. Αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Παραπέμπει με μία φράση στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο και συνιστά -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- τη γέφυρα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το Σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες:

  • 1ον: Την Ψηφιακή μετάβαση για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
  • 2ον: Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας.
  • 3ον: Την Πράσινη μετάβαση στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου. Και
  • 4ον: Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία

Η κυβερνητική εκπρόσωπος περνώντας στη συνέχεια στις προσαρμογές στα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και το Σύστημα Υγείας -ειδικά στην Αττική- δέχεται μεγάλη πίεση. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, η κοινωνία είναι κουρασμένη και παρατηρούνται συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά και συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπερμετάδοση.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων, προχωρά σε περιορισμένες προσαρμογές στο μείγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοιού».

Όπως είπε η κ. Πελώνη «αποφασίστηκε συγκεκριμένα να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Για την μετακίνησή τους -που μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά- οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ειδικό κωδικό και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες. Θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού.

Επιπλέον, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα, με τη χρήση του κωδικού 6, για προσωπική άσκηση.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων».

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «οι προσαρμογές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να δοθούν βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία, να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και να πάρει ανάσα οικονομία. Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Όπως:

-Η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει πάνω από το 10% των πολιτών.

-Τα self test που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες. Και

-Η βελτίωση του καιρού που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους».

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί

Επισημαίνοντας στη συνέχεια τις εξελίξεις που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κ. Πελώνη εξήγησε πως «Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 Μ.Ε.Θ. covid. Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid. Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο»».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κ. Πελώνη είπε πως «μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 συμπολίτες μας από τους οποίους πάνω από 607 χιλιάδες και με τις δύο δόσεις.

Από σήμερα, 1η Απριλίου, μπαίνουν σε λειτουργία άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα: ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι και ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Αύριο Παρασκευή, 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 65-69. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες».

Σήμερα ανακοινώσεις για την εστίαση

Αναφερόμενη στα διαγνωστικά τεστ η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «ξεκινήσαμε τα τεστ πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη: «η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο».

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη ανέφερε:

-Στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και 'Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση.

-Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως, που θα γίνει με πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

-Την Τρίτη 6 Απριλίου, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη.

Αύριο θα δοθούν οι λεπτομέρειες για τα self test

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερωτήσεις σχετικά με τα self test, ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθούν λεπτομέρειες για τη χρήση τους.

«Το συνολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο. Εκεί θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες», σημείωσε ενώ απαντώντας σε όσους λένε πως η ευθύνη μετατίθεται στους πολίτες απάντησε: «Η ευθύνη είναι υπόθεση όλων μας. Προφανώς και η ευθύνη καθενός είναι να τηρεί τα μέτρα και όταν του δίνεται η δυνατότητα να επιτηρεί την υγεία του, να το κάνει. Η πορεία εξαρτάται από όλους μας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο εκ νέου αυστηροποίησης των μέτρων στην περίπτωση που δεν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ. «Δεν μιλάμε για χαλάρωση. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Όπως προανέφερα, δεν παίρνουμε ρίσκα. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε. Το ίδιο και η Επιτροπή. Εξαρτάται από όλους μας πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις ανάσες ελευθερίας. Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για πάμε ένα βήμα μπροστά ή σε αυστηρότερα μέτρα», απάντησε.

Επιπλέον δήλωσε ότι τα ατομικά τεστ θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με οδηγίες χρήσης για να τα διενεργήσουν στο σπίτι.

Η Αριστοτελία Πελωνη ρωτήθηκε αν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν μετά το Πάσχα. «Είπα ότι για κάποιες τάξεις θα επαναξιολογηθεί το άνοιγμά τους με βάση τα self test. Προέχουν τα λύκεια», ανέφερε.

Σε ερώτηση πότε η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα, είπε ότι μόλις είχαμε νέες προσαρμογές στα μέτρα και ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό.

Η κα Πελώνη διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται από την πανδημία ενώ δήλωσε ότι ευελπιστούμε τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να έρθουν στη χώρα μας πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά την έκτακτη ενίσχυση της Εκκλησίας είπε ότι αφορά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. «Είναι ντροπή να συζητάμε αν πρέπει να στηριχθούν εν μέσω κορωνοϊού. Η κυβέρνηση σέβεται τους πολίτες που θρησκεύονται και τη θρησκευτική ελευθερία όλων», υπογράμμισε.

Με αφορμή το γεγονός ότι στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών, η κα Πελώνη ρωτήθηκε αν εξετάζεται να συμβεί αυτό και στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, για την ώρα», ήταν η απάντησή της.

Για τους λόγους της παρέμβασης του Γιώργου Γεραπετρίτη χθες στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας παρουσίασε το πλαίσιο για τις βαλβίδες αποσυμπίεσης το οποίο είχε συζητηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα λαμβάνοντας υπόψη το νέο εργαλείο των self test. «Κατόπιν συνεδρίασαν οι ειδικοί χωρίς τη συμμετοχή του κ. Γεραπετρίτη», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση να θα ανακοινωθεί στήριξη επιχειρήσεων της εστίασης με ποσά ύψους 10.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ , η η κα Πελώνη παρέπεμψε στην σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε πότε θα πιάσουμε το στόχο του 50% στους εμβολιασμούς το οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ορόσημο για τη χαλάρωση των μέτρων. «Αυτό εξαρτάται από τις ροές των εμβολίων, από το αν θα τηρήσουν οι εταιρείες τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Και η ΕΕ πρέπει να είναι πιο σκληρή στον έλεγχο των εξαγωγών. Εμείς επιταχύνουμε όσο μπορούμε. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκ. επιπλέον εμβολιασμούς», απάντησε.

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη και αν θα τεθεί θέμα ακύρωσης του τουρκολιβικού μνημονίου, η κα Πελώνη δήλωσε ότι πρόκειται για επίσκεψη ομαλοποίησης και αποκατάστασης των σχέσεων με μία σημαντική γειτονική χώρα. «Η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλους», πρόσθεσε ενώ για το κατά πόσο είμαστε κοντά στην υπογραφή νέας στρατηγικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συζητήσεις αναφέρει το ΑΠΕ.

Σχετικά με τις νέες προκλητικές τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν συνάδουν στη εμπέδωση θετικού κλίματος εμπιστοσύνης και πως είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποφασίσει πως θα προχωρήσει και σε σχέση με εμάς και σε σχέση με την ΕΕ. «Η ελληνική πλευρά δεν θα είναι αυτή που θα πέσει στη παγίδα να υπονομεύσει το διάλογο», ξεκαθάρισε.

Επίσης για την επίσκεψη της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον και το μεταναστευτικό, είπε ότι η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, πως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν από την Τουρκία οι προβλέψεις της κοινής δήλωσης με την ΕΕ.

Τέλος σχετικά με την υπόθεση Φουρθιώτη, η κα Πελώνη τόνισε ότι «δεν θα δεχθούμε καμία κατάχρηση σε αυτό το θέμα, σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούν αστυνομική προστασία» ενώ για περαιτέρω διευκρινίσεις παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ