Εορτασμοί 25η Μαρτίου: Στην Αθήνα πρίγκιπας Κάρολος & Καμίλα - Οι υψηλοί προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη (φωτό & βίντεο)

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Λίγο λεπτά πριν τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης αφίχθη στη χώρα μας, ο πρίγκιπας Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Το βρετανικό πριγκιπικό ζεύγος δίνει το παρών στις εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ απόψε θα φτάσει και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα έγινε η έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

Όπως είπε η υπουργός το αποκατεστημένο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί μέγιστη τιμή για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον οργανισμό «Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου».

Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των συλλόγων της πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου του 2021, όπως είπε η κ. Μενδώνη, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακονίας της επετείου της ελληνικής Επανάστασης του 1821. «Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπής. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας του ελληνικού κράτους», τόνισε η υπουργός

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το «θησαυροφυλάκιο» της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα άρρηκτα δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830, τόνισε υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο.

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα

Ακολούθως, στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Χάρης Ακριβιάδης/EUROKINISSI

Χάρης Ακριβιάδης/EUROKINISSI)

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, θα παρίσταται στη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, στις 12:15, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Δημαρχείο των Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα τον τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα αναχωρήσει στις 14:45 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου κατά την αναχώρησή τους, θα τους αποχαιρετίσει ο Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ