Επέτειος 25ης Μαρτίου: Έφθασε στην Ελλάδα η ταπισερί "Σχολή των Αθηνών" - Τοποθετήθηκε στην Βουλή (φωτό)

 Πρόκειται για ένα «έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας» που «δανείζει» η γαλλική εθνοσυνεύλεση στη χώρα μας, τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην Ελλάδα έφτασε η περίφημη ταπισερί "Σχολή των Αθηνών" που παραχώρησε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τοποθετηθεί έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για ένα «έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας από τον 17ο αιώνα, ο οποίος κοσμεί από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η Σχολή των Αθηνών, ή Scuola di Αtene στην ιταλική γλώσσα, είναι μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ.

 

eurokinissi

«Η Σχολή των Αθηνών» δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1510 και 1511, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης προσλήφθηκε για να διακοσμήσει με τοιχογραφίες τις μετέπειτα γνωστές ως «Αίθουσες του Ραφαήλ» στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Βρίσκεται στο δεύτερο δωμάτιο που διακόσμησε ο καλλιτέχνης και είναι χρονικά η δεύτερη τοιχογραφία που ολοκλήρωσε, με πρώτη την «Έριδα περί την Θεία Ευχαριστία στον ακριβώς απέναντι τοίχο του δωματίου. Η «Σχολή των Αθηνών» θεωρείται ως το «αριστούργημα του Ραφαήλ και η τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος της ύστερης αναγέννησης"».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο έργο θα δανειστεί στην Ελλάδα για έναν χρόνο, ενώ για το εν λόγω ζήτημα υπήρξε και επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του Γάλλου ομολόγου του Ρίτσαρντ Φεράντ.

Σημειώνεται ότι η ταπισερί ήρθε στην Ελλάδα μετά από επικοινωνία του προέδρου της ελληνικής Βουλής με τον Γάλλο ομόλογό του Ρ. Φεράντ ο οποίος με χαρά ανακοίνωσε τον δανεισμό της στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ