Δωρεάν self test κορωνοϊού κάθε εβδομάδα για κάθε πολίτη: Πώς θα γίνονται και τι πρέπει να κάνει όποιος βγει θετικός; (βίντεο)

Θα μπορεί να το προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση δωρεάν rapid test κορωνοϊού μια φορά την εβδομάδα για κάθε πολίτη της χώρας. Το self-testing, μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ειδικότερα δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων rapid test μηνιαίως για το σύνολο του πληθυσμού, μόνο με το ΑΜΚΑ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας (19/3).

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας», και, «έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων» είπε χαρακτηριστικά.

«Προχωρούμε ακόμη πιο επιθετικά και αποτελεσματικά στο εμβολιαστικό μας σχέδιο», συμπλήρωσε, ενώ ένα «κλειδί» των από εδώ και πέρα μέτρων είναι η ενθάρρυνση της παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας και τον ανοιξιάτικο καιρό.

Εξειδικεύοντας δε, στη συνέχεια, είπε πως η χώρα προχωρά από τις 300.000 τεστ ανά εβδομάδα σε, δυνητικά, έως και 10 εκατ. την εβδομάδα. Κάθε πολίτης από τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι λεπτομέρειες θα ανκοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τη δυνατότητα παροχής 4 τεστ/ μήνα, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και χωρίς συνταγογράφηση.

 

 

 

Πέτσας: Έτσι θα γίνονται τα self tests

Περαιτέρω διευκρινίσεις έδωσε μέσα από τον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας.

«Δεν μιλάμε για rapid tests, μιλάμε για τα tests που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Ο πολίτης που θα κάνει το self test στο σπίτι του, εάν αυτό θα βγει θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα προβλέπεται, η οποία σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μία επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος, ώστε από εκεί και πέρα να υπάρξει η ιχνηλάτηση και η καταγραφή του κρούσματος» πρόσθεσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και υπηρεσιών για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν.

Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ξεκαθάρισε.

Αναλυτικά χρήσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα self-test που προωθεί πρώτη μαζικά και δωρεάν η Ελλάδα:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη 

διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

 2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.   

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;

Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ