6 λαμπραντόρ στην Ταϊλάνδη εντοπίζουν τον κορωνοϊό με 95% επιτυχία - Ακριβέστεροι από τα rapid test (φώτο-βίντεο)

Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον Κορωνοϊό ακόμα και σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα 

Τα ταϊλανδέζικα λαμπραντόρ που εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν τον Covid-19 στον ανθρώπινο ιδρώτα αποδείχθηκαν σχεδόν 95% ακριβή  και θα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό μολύνσεων από κοροναϊούς σε πολυσύχναστους κόμβους μεταφοράς μέσα σε δευτερόλεπτα, δήλωσε η επικεφαλής ενός πιλοτικού προγράμματος.

Τα έξι λαμπραντόρ συμμετέχουν σε εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Μπανγκόκ με τη χρήση δειγμάτων ανθρώπινου ιδρώτα από ασθενείς με Covid-19 και από υγιή άτομα.

«Τα σκυλιά χρειάζονται μόνο ένα έως δύο δευτερόλεπτα για να ανιχνεύσουν τον ιό», δήλωσε στο Reuters η καθηγήτρια  Kaywalee Chatdarong, επικεφαλής του προγράμματος στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου Chulalongkorn της Ταϊλάνδης.

"Μέσα σε ένα λεπτό, θα καταφέρουν να εξετάσουν 60 δείγματα."

Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν μια πτητική οργανική ένωση που εκκρίνεται στον ιδρώτα των ασθενών που πάσχουν από COVID-19, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα ασθένειας, δήλωσε η Ταϊλανδέζα ερευνητής.

Τα Λαμπραντόρ δεν χρειάζεται να μυρίσουν άμεσα ανθρώπους, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν δείγματα ιδρώτα, μια εργασία που δεν είναι δύσκολη σε μια τροπική χώρα όπως η Ταϊλάνδη, πρόσθεσε.

Η Χιλή, η Φινλανδία και η Ινδία είναι άλλες χώρες που έχουν επίσης ξεκινήσει προσπάθειες για να εκπαιδεύσουν λαμπραντόρ  για την ανίχνευση του ιού, με μια γερμανική κτηνιατρική κλινική να λέει ότι τον περασμένο μήνα τα λαμπραντόρ είχαν επιτύχει ακρίβεια ανίχνευσης 94% στο ανθρώπινο σάλιο.

Το επόμενο βήμα είναι η… πρόσληψη των τετράποδων ανιχνευτών σε αεροδρόμια και στα λιμάνια, για τον έλεγχο των ταξιδιωτών, λέει η Kaywalee.

 

Η Ταϊλάνδη έχει επιτύχει να έχει σχετικά περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων , ενώ από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί στη χώρα μόνο 88 θάνατοι, από Κορωνοϊό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ