EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca - Αίρεται το "μπλόκο" στις χώρες της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Καστέξ θα εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca - Μ. Ντράγκι: Από αύριο κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca - Λετονία-Λιθουανί: Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορονοϊό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Τα πλεονεκτήματά του για την προστασία, απέναντι στην Covid-19, των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν και να νοσηλευτούν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε η Κουκ.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος», συνέχισε.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση «να αποκλείσει οριστικά» μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος», διευκρίνισε η διευθύντρια. «Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης» των δεδομένων «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν». Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Κουκ.

Ο ΕΜΑ θα ξεκινήσει επίσης «επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις», είπε, τονίζοντας ότι «αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο».

Περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τις τελευταίες ημέρες.

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Καστέξ θα εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων νωρίτερα ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου, αφού ανέλυσε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο Καστέξ θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19.

Μ. Ντράγκι: Από αύριο κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 24.935 κρούσματα κορονοϊού και έχασαν την ζωή τους 423 άνθρωποι. Χθες τα περιστατικά ήταν 23.059, με 431 νεκρούς. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 353.935 διαγνωστικά τεστ, το 7% από τα οποία ήταν θετικά. Χθες, το ανάλογο ποσοστό ήταν 6,2%.

Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας βρίσκονται 16 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 177 περισσότεροι.

Σε ότι αφορά, δε, την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν λίγο έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.

Παράλληλα, στην Ιταλία παραμένει ανοικτό το θέμα που συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Σήμερα, ο Στέφανο Μπονατσίνι, περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολώνια) δήλωσε ότι «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν γίνεται να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας».

Το θέμα ξαναήλθε στην επικαιρότητα, μετά από την μετάδοση της είδησης ότι νοσοκόμα η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, φέρεται να μολύνθηκε με τον ιό και να κόλλησε σειρά ασθενών, στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ασχοληθεί σύντομα με το όλο αυτό πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ορίσει επίσημο ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού κατά του covid 19, με το επάγγελμα του γιατρού και του νοσοκόμου.

«Η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε πριν λίγο ότι «η ιταλική κυβέρνηση κάνει δεκτή με ικανοποίηση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca θα ξαναρχίσει ήδη από αύριο».

Ο Ντράγκι κατέστησε και πάλι σαφές, τέλος, ότι «η προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει να μπορέσουν να γίνουν όσα περισσότερα εμβόλια γίνεται, μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ισπανία-Covid-19: Από την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ισπανία θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca από την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εφημερίδα El Pais επικαλούμενη πηγές που παρίστανται στη συνεδρίαση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των αρχών των περιφερειών για το θέμα αυτό.

Το υπουργείο Υγείας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Η Ιρλανδία πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφασή της για το αν θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και οι δύο χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά τις αναφορές περί εμφάνισης θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Λετονία-Λιθουανία-Βουλγαρία: Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Η Βουλγαρία θα ξαναρχίσει από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 υπερτερούν του τυχόν κινδύνου.

Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ δήλωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό.

«Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλοφ.

Η βαλκανική χώρα έχει απόθεμα περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Κύπρος: Κανονικά από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Κανονικά θα γίνονται από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού.

Σε σχέση με τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί την περίοδο 16-18 Μαρτίου, θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναπρογραμματισμού τους στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί αύριο. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ