Καθίζηση του Airbnb: Στα αζήτητα οι χρυσές περιοχές - Με 38,5% η Αθήνα

Ακόμα και στις «χρυσές» περιοχές των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή στις συνοικίες του εμπορικού τριγώνου (Μοναστηράκι, Πλάκα κ.λπ.), στο Κουκάκι, στο Ζάππειο, στα Εξάρχεια, στον Νέο Κόσμο, στην Ομόνοια (Αγίου Κωνσταντίνου) και στο Παγκράτι, η πτώση είναι παραπάνω από αισθητή

 

Γράφει η Ξανθή Γούναρη στο imerisia.gr

Μέσα σε έναν χρόνο η πανδημία «εξαφάνισε» τέσσερα στα δέκα ακίνητα που ενοικιάζονταν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Airbnb, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να «κατεβάσουν» τις αγγελίες των βραχυχρόνιων μισθώσεων και να στραφούν στις συμβατικές ενοικιάσεις.

Στην Αθήνα, τα ακίνητα που συνεχίζουν να ενοικιάζονται μέσω της Airbnb ήταν 38,5% λιγότερα τον φετινό Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή το χρονικό διάστημα ακριβώς πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, εταιρείας που ειδικεύεται στα στατιστικά των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, τον Φεβρουάριο του 2020 τα ακίνητα στην Αθήνα ήταν 10.493. Τον φετινό Φεβρουάριο είχαν υποχωρήσει σε 6.456.

Αισθητή πτώση και στις «καλές» περιοχές

Μέχρι και στις «χρυσές» περιοχές των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή στις συνοικίες του εμπορικού τριγώνου (Μοναστηράκι, Πλάκα κ.λπ.), στο Κουκάκι, στο Ζάππειο, στα Εξάρχεια, στον Νέο Κόσμο, στην Ομόνοια (Αγίου Κωνσταντίνου) και στο Παγκράτι, η πτώση είναι παραπάνω από αισθητή.

Συγκεκριμένα, στο εμπορικό τρίγωνο οι αγγελίες ανήλθαν φέτος τον Φεβρουάριο σε 1.358, από 1.762 το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (μείωση 33%). Στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη, από 973 ενεργές αγγελίες τον Φεβρουάριο του 2020, φέτος είχαν μείνει μόλις 622, με την πτώση να φθάνει σε ποσοστό της τάξης του 36,1%. Στον Νέο Κόσμο φέτος τον Φεβρουάριο υπήρχαν 479 αγγελίες, από 780 έναν χρόνο πριν (μείωση 38,6%), ενώ στην Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, από 691 έχουν πέσει στις 384 (-45,5%).

Στην περιοχή του Ζαππείου τον Φεβρουάριο φέτος οι αγγελίες ανήλθαν σε 113, από 153 τον ίδιο μήνα πέρυσι (-26,2%), ενώ στη γειτονιά Μουσείο-Εξάρχεια-Νεάπολη έφθασαν στις 447, από 766, με τη μείωση να διαμορφώνεται σε 41,7%.

Στο Παγκράτι, από 492 αγγελίες τον Φεβρουάριο του 2020, φέτος είχαν μείνει ενεργές μόνο οι 261, με την εν λόγω περιοχή να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, 47%, μεταξύ των γειτονιών της Αθήνας που κατατάσσονται στις υψηλές θέσεις των προτιμήσεων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση

Πάντως η μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή της Αθήνας, με 50%, εντοπίζεται στην περιοχή του Λυκαβηττού, όπου, από τις 142 αγγελίες τον Φεβρουάριο του 2020, σήμερα βρίσκει κάποιος ακριβώς τις μισές. Ανάλογη είναι η μείωση που εμφανίζουν οι αγγελίες και στην περιοχή των Πετραλώνων, όπου η ποσοστιαία πτώση μέσα σε ένα έτος επίσης αγγίζει το 50% (από 279 αγγελίες τον Φεβρουάριο του 2020 εφέτος είχαν μείνει 142).

Σημαντική μείωση σημειώνουν και οι ενεργές αγγελίες στο Κολωνάκι, από 420 έχουν μείνει μέσα σε ένα χρόνο μόλις 231 (-45%), ενώ μεγάλη πτώση αγγελιών καταγράφονται επίσης σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου, όπως η πλατεία Αττικής (-45%), το Θησείο (-35%), η Κυψέλη (44,8%) και η Ακρόπολη (-38,2%).

Να σημειωθεί ότι το κύμα εξόδου από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb και Vrbo, τις οποίες εξετάζει η AirDNA, γιγαντώθηκε την προηγούμενη χρονιά πανελλαδικά, καθώς οι ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 10.000 και διαμορφώθηκαν σε 72.591 από 82.138 το 2019 (-11,6%).

«Μεσοπρόθεσμη» ενοικίαση

Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνταν στην οικονομία του διαμοιρασμού και «κατέβασαν» τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες δεν στράφηκαν στη μακροχρόνια μίσθωση, όπως τη γνωρίζουμε παραδοσιακά, αλλά προτίμησαν μια ενδιάμεση λύση.

Συγκεκριμένα διαθέτουν το ακίνητό τους για ορισμένα χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και 1 έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές-μακροχρόνιες μισθώσεις, απευθυνόμενοι σε φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους από το εξωτερικό κ.λπ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ