Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα - Τι συζητήθηκε, τι αποφασίστηκε (βίντεο)

Ο 63ος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη

Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι δύο αντιπροσωπείες ξεκίνησαν τις διερευνητικές επαφές στις 10:30 το πρωί. Ως είθισται, οι δύο αντιπροσωπείες θα ενημερώσουν τις ηγεσίες τους για τα διαμειφθέντα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ συμφωνήθηκε ο 63ος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και μένει να αποφασιστεί δια της διπλωματικής οδού το πότε. Στη σημερινή συνάντηση διαφάνηκε ποια ήταν η πρόθεση της τουρκικής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Νωρίτερα η Άγκυρα είχε προβεί σε ρηματική διακοίνωση προκαλώντας εκ νέου λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζητώντας από Ελλάδα Ισραήλ και Ε.Ε για έργα που γίνονται, όπως αναφέρει, σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της  για τα οποία έργα ότι πρέπει να ερωτηθεί και να ζητηθεί και  η άδεια της.

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού», τόνισε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα διεξαχθούν αύριο στην Αθήνα, ενώ προσέθεσε:

«Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ