Βασίλης Κικίλιας: Αναμένουμε τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca, κανονικά η χορήγησή του στην Ελλάδα

«Από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε»

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, συνέστησε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το ζήτημα που έχει προκύψει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Αναμένουμε τις αποφάσεις των επισήμων οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα συνεδριάσει για το θέμα μέσα στην εβδομάδα, τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Μέχρι να πει κάτι άλλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι Οργανισμός αυτός είναι θεσμός της ασφάλειας για το φάρμακο και τα εμβόλια στην Ευρώπη και αυτόν ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση και αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας από την αρχή των εμβολιασμών. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπήρξαν χώρες που έκαναν μπρος και πίσω στο θέμα και κάλεσε όλους να περιμένουν τις αποφάσεις του EMA.

Για μία ακόμη φορά, επανέλαβε πως «από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε, το οποίο ελέγχθηκε από τον ΕΟΦ που επεφάνθη ότι δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό», για να υπογραμμίσει ότι, διεθνώς, από τα 17 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει μόνο 37 περιπτώσεις θρομβοεμβολικού επεισοδίου εμφανίστηκαν και καμιά στη χώρα μας.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν εξεταστεί σενάρια στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί η άποψη του ΕMA σε σχέση με το εμβόλιο. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι λογικό αρκετές χώρες της Ευρώπης να διαφοροποιούνται και να μην περιμένουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, διερωτήθηκε: «Δηλαδή, αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα το κάνουμε;»

Ο υπουργός Υγειάς κατέληξε λέγοντας πως ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, για αναστολή των εμβολιασμών, αντιθέτως χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του ήταν υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού και προσέθεσε: «Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν». 

Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο κόκκινο, ιδίως στην Αττική. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας «επεξεργάζεται καθημερινά σενάρια περαιτέρω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, η συμμετοχή τού οποίου θα διευρυνθεί. Είμαστε στα όρια, αλλά φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι πορείες και η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων - ακόμα και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης-, δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγειάς.

Έχουμε ήδη τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο για τις ΜΕΘ στην Αττική, γίνεται καθημερινά μάχη στο ΕΣΥ, τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, σημείωσε: «Δεν θέλω να προτρέξω, η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αυτή την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να παίρνει ανάσες η κοινωνία, πάντα έχουμε υπόψη μας και τα μέτρα αποσυμπίεσης».

Δείτε επίσης: Aν αποσυρθεί το AstraZeneca και στην Ελλάδα, τι γίνεται με τη δεύτερη δόση όσων έχουν ήδη κάνει την πρώτη;

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει 1.300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας, για να συμπληρώσει πως «σε χώρες που προχωρούν άμεσα οι εμβολιασμοί βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα». Επισήμανε, ακόμα, πως και στη χώρα μας φαίνεται σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις νοσηλείες στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι προφανές ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα και σίγουρα ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ