Η Ντίνα Νικολάου ετοίμασε μια μαγική γεύση για το σαρακοστιανό τραπέζι: Απίθανα καλαμαράκια γιουβέτσι με ούζο & γλυκάνισο

Είναι εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζουν οι γλυκανισάτες γεύσεις με τα καλαμαράκια. Εδώ μάλιστα υπάρχουν ουκ ολίγες: ούζο, μαραθόριζα και γλυκάνισος.

ΥΛΙΚΑ
60 ml ελαιόλαδο
1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα
4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκια ή από βαζάκι, πολύ ψιλοκομμένη
1 μέτρια μαραθόριζα, καθαρισμένη από σκληρές ίνες, πλυμένη και ψιλοκομμένη
½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 σφηνάκι ούζο
500 ml ζωμός λαχανικών, καυτός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γιουβέτσι
1 λίτρο ζωμός λαχανικών, καυτός
1½ φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι, χονδρό
2 – 3 μικρά ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, στραγγισμένα και κομμένα στη μέση
5 – 6 ντοματίνια ολόκληρα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Καλαμαράκια: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα καλαμαράκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτω τις πιπεριές Φλωρίνης, τη μαραθόριζα, το γλυκάνισο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
ΒΗΜΑ 2 Σβήνω με το ούζο, μαγειρεύω για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω το ζωμό. Χαμηλώνω καλά τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρω από τη φωτιά.
ΒΗΜΑ 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
ΒΗΜΑ 4 Γιουβέτσι: Αδειάζω τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι, σχετικά βαθύ. Προσθέτω το ζωμό και ανακατεύω. Ρίχνω το κριθαράκι, τα ντοματάκια κονσέρβας, τα ντοματίνια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα για να απλωθεί το κριθαράκι ομοιόμορφα στο ταψί.
ΒΗΜΑ 5 Ψήνω το γιουβέτσι για 25 – 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να πιει το περισσότερο ζουμί, να μαλακώσει και να μελώσει. Το φαγητό ωστόσο πρέπει να παραμείνει αρκετά ζουμερό γιατί, από τη στιγμή που θα το βγάλω από το φούρνο και όσο κρυώνει, συνεχίζει να πήζει.
ΒΗΜΑ 6 Το σερβίρω ζεστό και συνοδεύω με σαλάτα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ