Νέα Σμύρνη: Η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Μαργαρίτα Πουρνάρα ήταν παρούσα στο επεισόδιο & γράφει

Από τη μία ήταν μια μεγάλη αστυνομική δύναμη και από την άλλη δεκάδες έξαλλοι πολίτες

Κατοικώ στη Νέα Σμύρνη τα πέντε τελευταία χρόνια, πολύ κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία της γειτονιάς, όπου συγκεντρώνονται όλες οι ηλικίες από βρέφη έως γέροντες. Την Κυριακή το μεσημέρι στις 2.45 είχα ραντεβού με έναν γείτονα και φίλο για περπάτημα και καφέ.

Κάτσαμε σε ένα παγκάκι, αλλά ύστερα από δέκα λεπτά μάς τράβηξε την προσοχή ότι πολλές μηχανές της αστυνομίας με σειρήνες άρχισαν να φτάνουν η μία μετά την άλλη στον πλαϊνό πεζόδρομο. Παράλληλα, ακούγονταν φωνές και αψιμαχίες στο σημείο όπου είναι η Alpha Bank. Πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει, γράφει η Μαργαρίτα Πουρνάρα στην Καθημερινή.

Εξαλλοι πολίτες

Από τη μία ήταν μια μεγάλη αστυνομική δύναμη –τουλάχιστον 60 αστυνομικοί με μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού– και από την άλλη δεκάδες έξαλλοι πολίτες, πολλοί με τα παιδιά τους, που, όπως μου είπαν, μόλις είχαν παρακολουθήσει ένα περιστατικό απρόκλητης βίας από ενστόλους. Επέδειξα δημοσιογραφική ταυτότητα σε παρισταμένους – αυτόπτες μάρτυρες και μου διηγήθηκαν το εξής: κάποιοι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε μια οικογένεια με ενήλικες και παιδάκια.

Οι ενήλικες κάθονταν σε παγκάκι και τα ανήλικα έπαιζαν δίπλα. Παρότι είχαν στείλει κωδικό στο 13033 οι αστυνομικοί τους είπαν να απομακρυνθούν. Εκείνοι, απορημένοι, ζητούσαν εξηγήσεις από τους αστυνομικούς, δεν καταλάβαιναν πού ήταν το πρόβλημα.

Δύο νεαροί που παρακολουθούσαν τη σκηνή έσπευσαν να μιλήσουν στους αστυνομικούς για την παράλογη συμπεριφορά τους προς την οικογένεια. Τότε ένας ένστολος άρχισε να δέρνει με κλομπ τον έναν από τους δύο. Τον συνέδραμαν και άλλοι συνάδελφοί του. Ο νεαρός φώναζε «πονάω», αλλά εκείνοι δεν σταματούσαν. Οι πολίτες προσπαθούσαν με φωνές να εμποδίσουν τον ξυλοδαρμό, αλλά μάταια. Πολλοί εξ αυτών βιντεοσκόπησαν το συμβάν και μου έδειξαν από τα κινητά τους τα πλάνα της ωμής βίας προς έναν πολίτη που, όπως είπαν, απλώς ζήτησε τον λόγο από τους αστυνομικούς. Οταν έφτασα, ο νεαρός είχε προσαχθεί, αλλά η αστυνομική δύναμη ενισχυόταν συνεχώς. Οι πολίτες ήταν εξαγριωμένοι και κάποιοι από αυτούς είπαν ότι θα πήγαιναν να υποβάλουν μηνύσεις κατά των αστυνομικών.

Σε αμηχανία

Πολλοί αστυνομικοί που μετέβησαν άμεσα στο σημείο δεν είχαν ιδέα γιατί πήγαν στην πλατεία (επέδειξα τη δημοσιογραφική ταυτότητα της «Κ» και σε αυτούς και μίλησα μαζί τους). Ηταν σε αμηχανία διότι δεν ήταν εμφανής η αιτία της συγκέντρωσης ενισχύσεων. Το μόνο που έβλεπαν ήταν πολίτες να διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας. Την ώρα του περιστατικού δεν φάνηκε να υπάρχει παρουσία αναρχοαυτόνομων και τα όργανα της τάξης δεν δέχθηκαν –εκεί τουλάχιστον– επίθεση από οργανωμένη ομάδα 30 ατόμων, όπως ανέφερε αργότερα η ανακοίνωση της αστυνομίας. Στην πλατεία Νέας Σμύρνης επρόκειτο καθαρά για ένα περιστατικό που αφορούσε φιλήσυχους που είχαν βγει κυριακάτικη βόλτα.

Η αυταρχική στάση των αστυνομικών εξαγρίωσε τον κόσμο. Οι παριστάμενοι ήταν εμφανώς σοκαρισμένοι και φώναζαν ότι τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή σε μια σύγχρονη Δημοκρατία.  Αδυνατούσαν να πιστέψουν αυτό που μόλις είχαν παρακολουθήσει, αλλά και το γεγονός ότι μέσα σε λίγα λεπτά γιγαντώθηκε η αστυνομική δύναμη λες και επρόκειτο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ενας – δυο ασπρομάλληδες αστυνομικοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία, που δεν ανήκαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., προσπαθούσαν να ηρεμήσουν το κλίμα, αλλά ήδη είχε πέσει λάδι στη φωτιά. Επειτα από μερικές ώρες ακολούθησε η πορεία των κατοίκων προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και έγιναν επεισόδια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ