Φον ντερ Λάιεν: "Oι γυναίκες απαντούν στα στερεότυπα, δείχνοντας ισχυρή ηγεσία" - Σχέδιο της Κομισιόν για "φρένο" στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων

«Η ημέρα της γυναίκας φέτος είναι για τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», σημείωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν και αναφέρθηκε στις εργαζόμενες που κρατούν τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά, στις μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι ενώ παράλληλα βρίσκονται σε τηλεργασία, σε εκείνες που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας αλλά και στις εργαζόμενες στην υγεία.

Τη δύναμη των γυναικών εξήρε η πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ημέρα της Γυναίκας.

«Oι γυναίκες απαντούν στα στερεότυπα ακολουθώντας το δικό τους δρόμο, δείχνοντας ισχυρή ηγεσία και υπερέχοντας στον τομέα τους», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι  «καριέρα και μητρότητα μπορούν να πάνε μαζί» επισημαίνοντας ότι μία γυναίκα είναι ικανή τόσο για να τον τομέα της επιστήμης όσο και στο να ηγηθεί.

«Η ημέρα της γυναίκας φέτος είναι για τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», σημείωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν και αναφέρθηκε στις εργαζόμενες που κρατούν τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά, στις μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι ενώ παράλληλα βρίσκονται σε τηλεργασία, σε εκείνες που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας αλλά και στις εργαζόμενες στην υγεία.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, κάτι που, όπως υπογράμμισε, είναι ακόμη πιο επείγον λόγω του λοκντάουν.

Τέλος, σημείωσε ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάκαμψης, στοιχείο που αποτελεί «ξεκάθαρη απαίτηση για όλα τα εθνικά σχέδια», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχέδιο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων - Πρόστιμα σε όσους κάνουν διακρίσεις 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα πρόταση σχετικά με τη διαφάνεια των αμοιβών για να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες στην ΕΕ θα έχουν ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Πολιτική προτεραιότητα της Προέδρου von der Leyen, η πρόταση καθορίζει μέτρα διαφάνειας των αμοιβών, όπως πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές για όσους αναζητούν εργασία, το δικαίωμα να γνωρίζουν τα επίπεδα αμοιβών για τους εργαζόμενους που κάνουν την ίδια εργασία, καθώς και τις υποχρεώσεις αναφοράς για τις διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων.

Η πρόταση ενισχύει επίσης τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι εργαζόμενοι  για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και διευκολύνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Οι εργοδότες δεν θα επιτρέπεται να ζητούν από τους αιτούντες εργασία το ιστορικό αμοιβών τους και θα πρέπει να παρέχουν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τις αμοιβές κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα αποζημίωσης για διακρίσεις στην αμοιβή, αναφέρει το ec.europa.eu

Επίσης, οι εργοδότες με τουλάχιστον 250 εργαζόμενους θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που απασχολούνται στην εταιρεία τους.

Όταν από τα στοιχεία που υποβάλλονται για τις αμοιβές προκύπτει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ύψους τουλάχιστον 5% και ο εργοδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει το χάσμα αυτό με αντικειμενικούς, ουδέτερους ως προς το φύλο παράγοντες, θα πρέπει, σε συνεργασία με εκπροσώπους των εργαζομένων, να διενεργεί αξιολόγηση των αμοιβών.

Ακόμη, το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που υπέστησαν μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση και μάλιστα τις οφειλόμενες αναδρομικές αποδοχές και συναφή επιμίσθια ή πληρωμές σε είδος.Ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος θα έχει εξ ορισμού την υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν υπήρξαν μισθολογικές διακρίσεις.

Στο ίδιο σχέδιο η Κομισιόν καλεί τα κράτη- μέλη να θεσπίσουν ειδικές κυρώσεις για παραβάσεις του κανόνα περί ισότητας της αμοιβής και ελάχιστο επίπεδο προστίμων.

Αυτή η πρόταση θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς έγκριση. Μόλις εγκριθεί, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα σχετικά κείμενα στην Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την προτεινόμενη οδηγία έπειτα από οκτώ χρόνια.

«Η όμοια εργασία αξίζει ίση αμοιβή»

«Η όμοια εργασία αξίζει ίση αμοιβή. Και για να έχουμε ίση αμοιβή χρειαζόμαστε διαφάνεια. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους τις μεταχειρίζονται δίκαια. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, πρέπει να έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και να λάβουν την αμοιβή που αξίζουν», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίση αμοιβή είναι δικαίωμα από το 1957 και εντούτοις σήμερα μέσα στην ΕΕ οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και η διαφορά στις αμοιβές ανάμεσα στα φύλα φθάνει αυτή τη στιγμή το 14,1%, υπογραμμίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Στις συντάξεις το ποσοστό φτάνει το 30%.

«Η μισθολογική διάκριση που βασίζεται στο φύλο είναι ένα συστημικό πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Χάρη στην εισαγωγή κανόνων για διαφάνεια στις αμοιβές και ενός μηχανισμού που επιτρέπει την εφαρμογή τους, οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους το απαραίτητο εργαλείο για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που ζητούν για ενδεχόμενες αποκλίσεις στις αμοιβές», εξήγησε η επίτροπος Ισότητας Έλενα Ντάλι.

«Γι΄αυτούς που θα αρνηθούν να αλλάξουν τις πρακτικές των διακρίσεων, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων για να αναλαμβάνουν δράση, μεταξύ άλλων ζητώντας αποζημίωση ενώπιον δικαστηρίου», υπογράμμισε από την πλευρά της αντιπρόεδρος, αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ