Δημοσκόπηση Pulse: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια - 8 στους 10 πολίτες λένε «ναι» (φωτό)

Τι έδειξε η έρευνα;

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα εμβόλια κατά του covid, όπως προκύπτει και από δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση αν θα κάνουν το εμβόλιο 8 στους 10 πολίτες απαντούν «ναι» με το ποσοστό των «σίγουρα ναι» να φτάνει το 59%, σε αντίθεση με τον Νοέμβριο που ήταν 37%.

Ειδικότερα 6 στους 10 (59%) λένε ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα ενώ 2 στους 10 (21%) λένε πως «μάλλον» θα το κάνουν.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες ότι εντός της εμβομάδας θα ξεπεράσουμε τους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι οι περισσότερες από 300 μοναδικές δόσεις μεταφέρθηκαν στα νησιά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και προσέθεσε ότι «πηγαίνοντας 2 και 3 φορές εκεί, στα νησιά έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιστούν» αναφέροντας το παράδειγμα του Καστελόριζου.

Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.

Στα εμβόλια αναφέρθηκε και η Μαρία Θεοδωρίδου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, 

«Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά και είπε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση.

«Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι' αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.

Επίσης, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν περάσει τον κορωνοϊό θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε κάθε χώρα και απάντησε στο ερώτημα γιατί όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το κάνουν, καθώς αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό. Η ίδια είπε ότι παραμένει μεγάλο ερώτημα το διάστημα και το οποίο κρατάει η ανοσία μετά τον εμβολιασμό αλλά και την φυσική νόσηση.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πότε θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας λόγω του εμβολιασμού αλλά και της φυσικής νόσησης, εκτίμησε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.

Η κυρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας πως αυτά που καθορίζουν σήμερα το μέλλον μας είναι τα εμβόλια και αναφέρθηκε στα τρία διαφορετικά εμβόλια που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα σε πραγματικούς εμβολιασμούς και όχι σε μελέτες είναι καλύτερα από τα ερευνητικά.

Όσον αφορά την ασφάλεια είπε «κανένα σοβαρό συμβάν δεν έχει καταγραφεί διεθνώς ενώ η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη καθώς υπάρχει πρόληψη σοβαρής νόσου, αποφυγή νοσηλείας και πρόληψη του θανάτου που φτάνει στο 100%.

Τα εμβόλια, όπως είπε, δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.

Επίσης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα μας μέσα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει 86% πρόληψη για σοβαρή νόσο και 100% πρόληψη θανάτου. Όπως είπε το μεγάλο το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι ένα εύχρηστο και μονοδοσικό εμβόλιο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ